تحلیل وضعیت کنونی نیروگاه‌های کشور: چالش‌ها و فرصت‌ها
توانآپ
20
1403-09-26 20:08:21

تحلیل وضعیت کنونی نیروگاه‌های کشور: چالش‌ها و فرصت‌ها

تحلیل وضعیت تأمین برق و مصرف گاز در ایران: چالش‌ها و راهکارها

به گزارش توانآپ، با گذشت چند روز از آغاز خاموشی‌های برق و ثبت رکوردهای جدید مصرف گاز در بخش خانگی، این پرسش مطرح می‌شود که آخرین وضعیت نیروگاه‌ها برای تأمین برق چگونه است. بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد که از نظر ظرفیت تأمین برق، نیروگاه‌های کشور هیچ کمبودی ندارند. اما آنچه که سبب بروز کمبود برق در شبکه شده، افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در بخش خانگی است.

افزایش مصرف گاز و تأثیر آن بر تولید برق

در روزهای اخیر، با شدت گرفتن سرمای هوا، مصرف گاز در بخش خانگی به رکوردهای جدیدی دست یافته و حتی از ۶۴۱ میلیون مترمکعب در روز نیز فراتر رفته است. این افزایش مصرف، منجر به کاهش میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها برای تولید برق شده است. ناصر اسکندری، معاون راهبری تولید شرکت مدیریت تولید برق حرارتی، در این خصوص اظهار داشت که اگرچه تعدادی از نیروگاه‌ها در حال تعمیرات دوره‌ای هستند، اما به طور کلی نیروگاه‌های کشور با ظرفیت کامل آماده تولید برق هستند.

ترکیب سوخت و راندمان نیروگاه‌ها

اسکندری همچنین به ترکیب سوخت مصرفی در نیروگاه‌ها اشاره کرد و گفت که بیشترین سهم سوخت برای تولید انرژی الکتریکی از گاز تأمین می‌شود. وی خاطرنشان کرد که انتظار می‌رفت مشابه سال گذشته و با توجه به رشد مصرف انرژی الکتریکی، گاز بیشتری به نیروگاه‌ها تحویل داده شود. اما به دلایل مختلف، امسال ۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز کمتری به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است. این موضوع باعث شده تا سوخت مایع به عنوان جایگزین استفاده شود.

به طور خاص، از ابتدای سال جاری تا ۲۴ آذرماه، تولید انرژی در نیروگاه‌ها ۲.۲ درصد افزایش یافته است، در حالی که مصرف سوخت معادل تنها ۱.۲ درصد رشد داشته است. این نشان‌دهنده بهبود راندمان نیروگاه‌ها و کاهش مصرف سوخت است.

اقدامات وزارت نفت برای تأمین سوخت نیروگاهی

وزارت نفت نیز در ماه‌های اخیر تلاش‌های خود را برای تأمین سوخت نیروگاهی افزایش داده است. به گفته کرامت ویس کرمی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، تحویل سوخت نیروگاهی در آذرماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد افزایش یافته است. همچنین، میزان سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۳، ۴۱ درصد افزایش یافته است.

ضرورت صرفه‌جویی در مصرف گاز خانگی

با توجه به وضعیت کنونی، صرفه‌جویی در مصرف گاز خانگی می‌تواند نقش بسزایی در تأمین سوخت برای نیروگاه‌ها ایفا کند. برآوردها نشان می‌دهد که کاهش دمای محیط خانه به میزان ۲ درجه سانتی‌گراد می‌تواند منجر به کاهش ۵۰ میلیون مترمکعبی مصرف گاز روزانه شود که بخشی از آن می‌تواند برای تولید برق به نیروگاه‌ها تحویل داده شود.

تأکید بر فرهنگ‌سازی و بهینه‌سازی مصرف انرژی

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت، بر اهمیت بهینه‌سازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: "بهترین راهکار برای مقابله با ناترازی انرژی، بهینه‌سازی مصرف است." وی همچنین اشاره کرد که کاهش دمای سامانه‌های گرمایشی می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر کاهش مصرف گاز داشته باشد.

نتیجه‌گیری

با توجه به تلاش‌های وزارتخانه‌های نفت و نیرو برای تأمین سوخت نیروگاهی و تولید برق، به نظر می‌رسد که عبور از بحران انرژی در فصل سرما نیازمند همکاری و همراهی بیشتر مردم در صرفه‌جویی مصرف انرژی باشد. این همکاری نه تنها می‌تواند به کاهش خاموشی‌های ناخواسته کمک کند بلکه موجب پایداری شبکه برق کشور نیز خواهد شد. به نقل از صدای بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما