آیا بازار سرمایه ۱۲۵ میلیارد دلاری به نقطه پایانی خود نزدیک شده است؟
توانآپ
3
1403-11-14 07:23:32

آیا بازار سرمایه ۱۲۵ میلیارد دلاری به نقطه پایانی خود نزدیک شده است؟

به گزارش توانآپ؛ شاخص کل پس از افتی که به علت شرایط سیاسی و نظامی از ابتدای سال تجربه کرده بود، از اوایل آبان تا میانه دی ماه توانست با افزایش ۵۰ درصدی به قله ۲۹۰۰ هزار واحد برسد. شاخص هم وزن نیز در همین بازه زمانی با رشدی ۴۰ درصدی، به قله ۹۲۰ هزار واحد دست یافت. با مقایسه بازده این دو شاخص، مشخص می‌شود که نمادهای بزرگ در این رشد پیشرو بوده و بازدهی آنها بهتر از نمادهای کوچک بوده است. تغییرات نرخ دلار نیما و افزایش دلار موجب شده تا سودآوری نمادهای بزرگ بیشتر مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گیرد و این امر یکی از دلایل اصلی رشد بیشتر این نمادها بوده است.

در دو هفته اخیر، بازار سرمایه پس از رشد قابل توجهی که پیش‌تر به آن اشاره شد، وارد فاز استراحت و نوسانات اصلاحی شده است و به نظر می‌رسد پس از رشد بیش از ۵۰ درصدی، نوسانات و اصلاحات امری طبیعی و حتی تضمین‌کننده رشد آتی بازار باشد. در هفته‌های اخیر کاهش ارزش معاملات و خروج پول حقیقی از بازار سرمایه را شاهد بودیم و با بررسی صندوق‌های درآمد ثابت درمی‌یابیم که مقصد این پول‌های خارج‌شده عمدتاً همین صندوق‌ها بوده‌اند تا در زمان و قیمت مناسب دوباره به بازار برگردند. احتمال دارد با ثبات بازار و افزایش نصاب سهام صندوق‌های درآمد ثابت، علاوه بر رشد دارایی‌ها و ذخایر، مشارکت این صندوق‌ها در بازار نیز افزایش یابد و شاهد رشد ارزش و گردش معاملات باشیم.

سوالی که این روزها ذهن سرمایه‌گذاران خرد را به خود مشغول کرده و ممکن است نسبت به اصلاحات فعلی نگران باشند این است که آیا با توجه به رشدی که ذکر شد، بازار سرمایه همچنان توانایی رشد بیشتر را دارد یا روند فعلی به پایان رسیده است؟ برای پاسخ به این سوال باید بازار سرمایه را با بازارهای موازی مانند طلا و دلار مقایسه کنیم. ارزش دلاری بازار سرمایه با وجود رشد ۵۰ درصدی شاخص کل نتوانسته بیش از ۲۰ درصد افزایش یابد و با توجه به رشد دلار بازار آزاد، همچنان در محدوده ۱۲۵ میلیارد دلار در نوسان است و فاصله زیادی با سقف ۴۰۰ میلیارد دلاری سال ۹۹ دارد که این امر نشان‌دهنده ارزندگی بازار سرمایه و عقب‌ماندگی آن نسبت به بازار دلار است.

همچنین می‌توان به مقایسه ارزش بورس نسبت به طلا اشاره کرد. نسبت ارزش بازار سرمایه به هر گرم طلای ۱۸ عیار می‌تواند معیاری مناسب برای مقایسه این دو بازار در زمان‌های مختلف باشد. این نسبت در مردادماه سال ۹۹ معادل حدود ۵۵۰۰ تن طلای ۱۸ عیار بود، به این معنی که با ارزش کل بازار سرمایه می‌توانستیم معادل ۵۵۰۰ تن طلای ۱۸ عیار بخریم. در حال حاضر این نسبت حدود ۷۰ درصد کاهش یافته و به کمتر از ۱۸۰۰ تن رسیده است که کمترین مقدار طی بیست سال اخیر به شمار می‌رود و نشان‌دهنده عقب‌ماندگی بازار سرمایه است. نسبت سودآوری یا p/e بازار نیز در این رشد اخیر از محدوده ۶ واحد به حدود ۸ واحد رسید و با توجه به انتشار گزارش‌ها و افزایش سودآوری شرکت‌ها، این نسبت حدود ۰.۵ واحد کاهش یافته و به ۷.۵ واحد رسیده است.

علاوه بر جنبه‌های بنیادی که مورد بررسی قرار گرفت، از منظر تکنیکالی نیز شاخص کل همچنان در روند صعودی قرار دارد و این اصلاحات بخشی از مسیر و روند صعودی محسوب می‌شوند. محدوده ۲۶۰۰ الی ۲۶۵۰ هزار واحد می‌تواند حمایت مناسبی برای شاخص کل باشد و به نظر می‌رسد تا اوایل اسفند ماه این نوسانات به پایان رسد و کف بازار در این نواحی شکل گیرد.

نویسنده: علی پوررمضان - تحلیلگر سبدگردان ایساتیس پویا به نقل از بورس امروز

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما