دو سوم مناطق تالابی در خطر خشکی شدید قرار دارند
توانآپ
2
1403-11-14 14:28:19

دو سوم مناطق تالابی در خطر خشکی شدید قرار دارند

به گزارش توانآپ، شعار امسال روز جهانی حفاظت از تالاب‌ها «حفاظت از تالاب‌ها برای آینده مشترکمان» تعیین شده است؛ اما سوال این است که با توجه به وضعیت کنونی تأمین حقابه، کاهش بارش و خشکیدگی دو سوم نواحی تالابی در کشور، آیا تالابی برای نسل‌های آینده باقی خواهد ماند؟ آیا فرزندان ما روزی می‌توانند تالاب‌هایی چون پریشان، هامون یا کافتر را ببینند یا فقط نام آن‌ها را خواهند شنید؟

تالاب‌ها یکی از نمونه‌های بی‌نظیر و اکوسیستم‌های ارزشمند در طبیعت به شمار می‌روند. در سرتاسر ایران تالاب‌های دائمی و فصلی متعددی وجود دارد که با توجه به نوع آب (شیرین یا شور)، پناهگاهی برای گونه‌های گیاهی و جانوری متنوع فراهم می‌کنند. این حوضه‌های آبی با ایجاد شرایط مناسب و قابلیت زادآوری، به بقای گونه‌های جانوری و گیاهی کمک کرده و تعادل اکوسیستم را حفظ می‌کنند.

در تالاب‌ها، گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری زندگی می‌کنند و حذف هر یک از آنها می‌تواند چرخه طبیعت را مختل کند. تالاب‌ها به عنوان مادرانی مهربان، از آبزیان و کنارآبزیان خود در برابر چالش‌ها حمایت می‌کنند، اما گاهی این چالش‌ها به حدی می‌رسد که تالاب‌ها دیگر توان ایستادگی ندارند. ورود فاضلاب‌ها، هجوم گونه‌های غیربومی و عدم تأمین حقابه، از جمله تهدیدهای جدی برای این اکوسیستم‌های آبی هستند که منجر به خشک شدن بسیاری از آن‌ها شده است.

با وجود اینکه تالاب‌ها مزایای زیادی برای طبیعت دارند، از جمله ذخیره‌سازی آب، حفاظت در برابر توفان، تثبیت خطوط ساحلی و پالایش آب، اما انسان‌ها با نابودی این اکوسیستم‌ها از این مزایا بی‌بهره می‌شوند. در سطح جهانی، ۴۲ نوع تالاب طبیعی شناسایی شده که ۴۱ نوع آن در ایران وجود دارد و کشور ما به عنوان یک سرزمین غنی از تالاب‌ها شناخته می‌شود. بیش از ۸۰ تالاب با ویژگی‌های مختلف در ایران ثبت شده و کنوانسیون رامسر، یکی از قدیمی‌ترین معاهدات بین‌المللی مرتبط با تالاب‌ها، در سال ۱۹۷۱ در این کشور به امضا رسید.

تأمین حقابه تالاب‌ها به عنوان یکی از ارکان بقای این اکوسیستم‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اما با کاهش بارندگی به میزان ۴۳ درصد نسبت به نرمال، وضعیت آبی کشور به شدت نگران‌کننده است و حقابه تالاب‌ها به درستی تأمین نمی‌شود. در حالی که ۴۹ تالاب در کشور دارای برنامه‌های مدیریت زیست‌بومی هستند، شواهد نشان می‌دهد که این برنامه‌ها به درستی اجرایی نمی‌شوند.

روز جهانی حفاظت از تالاب‌ها به عنوان فرصتی برای تأکید بر اهمیت حفاظت از این اکوسیستم‌ها تعیین شده و شعار سال جاری بر این اصل استوار است که آیا چیزی از تالاب‌ها برای نسل‌های آینده باقی خواهد ماند یا خیر. کارشناسان بر این باورند که اگر وضعیت کنونی ادامه یابد، نسل‌های آینده از تالاب‌ها تنها نامی خواهند داشت و چیزی از آن‌ها نخواهند دید. به نقل از عصر ایران

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما