تحلیل جنگ تجاری ترامپ در ۹ نمودار کلیدی
توانآپ
17
1403-11-15 10:08:03

تحلیل جنگ تجاری ترامپ در ۹ نمودار کلیدی

به گزارش توانآپ، "دونالد ترامپ" رئیس‌جمهور آمریکا در تاریخ یکم فوریه، تصمیم به اعمال تعرفه‌هایی بر کانادا، چین و مکزیک، بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایالات متحده گرفت. واردکنندگان آمریکایی ملزم به پرداخت ۲۵ درصد مالیات بر تمامی کالاها از کانادا و مکزیک خواهند بود، چرا که ترامپ در تلاش است تا این دو کشور را به کنترل مهاجرت و قاچاق مواد مخدر به ایالات متحده وادار کند. همچنین، واردات از چین با تعرفه‌های ۱۰ درصدی مواجه خواهد شد، که این موضوع به عنوان مجازاتی برای عدم اقدام مناسب پکن در مهار قاچاق مواد شیمیایی پیش‌ساز فنتانیل به کانادا و مکزیک در نظر گرفته شده است.

اندیشکده آمریکایی "شورای روابط خارجی" با استفاده از نُه نمودار و تصویر گرافیکی، تأثیرات اقتصادی بالقوه این تعرفه‌ها بر چهار کشور یادشده را نشان داده است.

کانادا، مکزیک و چین تقریباً نیمی از تجارت ایالات متحده را تشکیل می‌دهند.

بخش‌هایی از واردات آمریکا که بیشترین تأثیر را از تعرفه‌ها خواهند پذیرفت: تعرفه‌ها چگونه می‌توانند بر ایالات متحده تأثیر بگذارند؟ تقریباً نیمی از کل واردات ایالات متحده، به ارزش بیش از ۱.۳ تریلیون دلار، از کانادا، چین و مکزیک وارد می‌شود. با این حال، تجزیه و تحلیل "بلومبرگ اکونومیکس" نشان می‌دهد که تعرفه‌های جدید ممکن است کل واردات آمریکا را تا ۱۵ درصد کاهش دهند. با وجود اینکه "بنیاد مالیات"، یک اندیشکده تحقیقاتی مستقر در واشنگتن، تخمین می‌زند که این تعرفه‌ها سالانه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد اضافی مالیاتی فدرال ایجاد می‌کند، واقعیت این است که تعرفه‌ها همچنین می‌توانند هزینه‌های زیادی بر اقتصاد کلان تحمیل کنند: مختل کردن زنجیره تأمین، افزایش هزینه‌ها برای مشاغل، حذف صدها هزار شغل و در نهایت افزایش قیمت مصرف‌کننده.

بخش‌های خاصی از اقتصاد ایالات متحده، از جمله بخش‌های خودرو، انرژی و مواد غذایی، در نتیجه این تعرفه‌ها به شدت آسیب خواهند دید. قیمت گاز ممکن است تا ۵۰ سنت برای هر گالن در غرب میانه افزایش یابد، زیرا کانادا و مکزیک بیش از ۷۰ درصد واردات نفت خام را به پالایشگاه‌های آمریکا تأمین می‌کنند. همچنین، خودروها و سایر وسایل نقلیه در معرض خطر هستند، چرا که ایالات متحده تقریباً نیمی از قطعات خودرو خود را از همسایگان شمالی و جنوبی خود وارد می‌کند.

تعرفه ۲۵ درصدی بر کانادا و مکزیک هزینه‌های تولید خودروسازان آمریکایی را افزایش می‌دهد و ممکن است تا ۳۰۰۰ دلار به قیمت برخی از تقریباً شانزده میلیون خودروی فروخته شده در ایالات متحده در هر سال بیفزاید. هزینه‌های مواد غذایی نیز ممکن است افزایش یابد، زیرا مکزیک بزرگ‌ترین تأمین‌کننده محصولات تازه ایالات متحده است و بیش از ۶۰ درصد واردات سبزیجات و تقریباً نیمی از واردات میوه و میوه‌های مغزدار را تأمین می‌کند. با این حال، ایالات متحده نسبت به بسیاری از اقتصادهای صنعتی دیگر، از جمله آلمان، ژاپن و بریتانیا، کمتر به تجارت وابسته است. واردات و صادرات تنها یک چهارم تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد و ایالات متحده اقلامی که وارد می‌کند را از یک مجموعه نسبتاً وسیع از کشورها تأمین می‌کند.

ایالات متحده کمتر از همتایان خود به تجارت متکی است.

اقتصاد کانادا و مکزیک به شدت به تجارت وابسته هستند. تعرفه‌ها چگونه می‌توانند بر کانادا و مکزیک تأثیر بگذارند؟ تأثیر تعرفه‌ها بر کانادا و مکزیک بسیار شدیدتر خواهد بود، چرا که تجارت حدود ۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی هر دو کشور را تشکیل می‌دهد. این دو کشور به ویژه به تجارت با ایالات متحده وابسته هستند. بیش از ۸۰ درصد از صادرات مکزیک، شامل خودرو، ماشین‌آلات، میوه‌ها، سبزیجات و تجهیزات پزشکی، به ایالات متحده می‌رود که ۱۵ درصد از کل واردات آمریکا را تشکیل می‌دهد. این وابستگی به شدت در مرز شمالی مکزیک مشهود است. در آن ناحیه، ایالت‌های صنعتی چی‌واوا، کواهویلا، نوئوو لئون و باخا کالیفرنیا تقریباً نیمی از صادرات مکزیک به ایالات متحده را تشکیل می‌دهند و سالانه بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار کالا از جمله رایانه، لوازم الکترونیکی و تجهیزات حمل‌ونقل به ایالات متحده ارسال می‌کنند.

طبق گزارش "بلومبرگ اکونومیکس"، تعرفه ۲۵ درصدی یکجانبه بر این کالاها می‌تواند تولید ناخالص داخلی مکزیک را تا ۱۶ درصد کاهش دهد و صنعت خودروسازی مکزیک بیشترین آسیب را خواهد دید. مکزیک تقریباً ۸۰ درصد از خودروهای تولیدی خود را به ایالات متحده ارسال می‌کند که هر سال به ۲.۵ میلیون خودرو می‌رسد. همچنین، تعرفه‌ها ممکن است بخش انرژی مکزیک را تهدید کنند، چرا که ایالات متحده تقریباً ۶۰ درصد از صادرات نفت مکزیک را دریافت می‌کند که بخش عمده آن نفت خام برای پالایشگاه‌های ایالات متحده است. در عین حال، مکزیک مقصد اصلی صادرات نفت پالایش شده ایالات متحده است که بیش از ۷۰ درصد تقاضای داخلی را تأمین می‌کند. تعرفه‌های ایالات متحده احتمالاً بر قیمت سوخت و قیمت‌ها در پایانه‌های عرضه سوخت اثر گذاشته و به طور کلی اقتصاد مکزیک را تحت فشار قرار خواهد داد. کانادا نیز با چالش مشابهی مواجه است. ایالات متحده بیش از ۷۰ درصد صادرات کانادا را به خود اختصاص می‌دهد که در مجموع ۱۴ درصد از کل واردات ایالات متحده را شامل می‌شود. بخش انرژی کانادا بر اساس تعرفه‌های وضع شده جدید از سوی ترامپ بیشترین آسیب را خواهد دید، زیرا صادرکنندگان ۸۰ درصد نفت خود را به سمت ایالات متحده می‌فرستند. این عدم تقارن در هزینه تعرفه‌های داخلی به ایالات متحده اهرم قابل توجهی بر شرکای خود در آمریکای شمالی می‌دهد.

اقتصاد چین به طور فزاینده‌ای کمتر به تجارت وابسته است. تعرفه‌ها چگونه می‌توانند بر چین تأثیر بگذارند؟ چین در مقایسه با کشورهای یادشده به طور نسبی کمتر به ایالات متحده وابسته است و به طور کلی کم‌تر به تجارت تکیه دارد. این کشور در دو دهه گذشته به طور مستمر از اهمیت تجارت برای اقتصاد خود کاسته و تولیدات داخلی را افزایش داده است. امروزه واردات و صادرات تنها حدود ۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی چین را تشکیل می‌دهند، در حالی که این سهم در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی بیش از ۶۰ درصد بود.

تجارت ایالات متحده و چین در سال‌های اخیر به ویژه در بخش‌هایی که تحت تعرفه‌های قبلی و کنترل‌های صادراتی قرار گرفته‌اند، کاهش یافته است. چین در عوض، تجارت با دیگر شرکای خود، از جمله اتحادیه اروپا، مکزیک و ویتنام را افزایش داده است. سهم چین از تجارت جهانی از سال ۲۰۱۶، زمانی که ترامپ برای اولین بار به قدرت رسید، تقریباً ۴ درصد افزایش یافته است. این عوامل به کاهش تأثیر تعرفه ۱۰ درصدی اضافی بر صادرات چین به ایالات متحده منجر خواهد شد.

برخی از ایالت‌های آمریکا بیشتر به کانادا، مکزیک و چین وابسته هستند. پس از این چه خواهد شد؟ در نتیجه سیاست‌های فعلی دولت ترامپ، ممکن است ارزش پول هر کشور تضعیف شود و این امر افزایش قیمت صادرات ایالات متحده به دیگر کشورها را به همراه خواهد داشت. تضعیف یوان در حال حاضر آسیب به تولیدکنندگان چینی را کاهش داده و به صادرات محصولات آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند در بازار جهانی رقابتی باقی بمانند. کاهش تقریباً ۳۰ درصدی ارزش پزو مکزیک از ماه آوریل و افت ۸ درصدی دلار کانادا از ماه سپتامبر نیز تأثیرات بالقوه را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، کانادا، چین یا مکزیک ممکن است به اقدامات مشابهی دست بزنند و تعرفه‌های متقابل بر ایالات متحده وضع کنند. "کلودیا شینباوم پاردو" رئیس‌جمهور مکزیک پیشتر اشاره کرده بود که این کشور می‌تواند با وضع تعرفه‌های متقابل، اقدام تلافی‌جویانه انجام دهد و توافق تجارت آزاد ایالات متحده، مکزیک و کانادا (USMCA) احتمالاً این اجازه را به مکزیک خواهد داد.

این اولین باری نیست که کشورها به یکدیگر واکنش نشان می‌دهند. مکزیک در سال ۲۰۱۸ و پس از آن کانادا، به دنبال اعمال تعرفه‌های ترامپ بر فولاد و آلومینیوم، بر روی مجموعاً بیش از ۱۵ میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی از جمله فولاد، گوشت خوک، ماست و حتی سفره رومیزی تعرفه‌های تلافی‌جویانه وضع کردند. به همین ترتیب، ایالات متحده ۲۰ میلیارد دلار از صادرات سالانه محصولات کشاورزی خود را از دست داد، چرا که چین به تعرفه‌های گمرکی ایالات متحده از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ واکنش نشان داد.

اگر کانادا یا مکزیک دست به اقدام تلافی‌جویانه بزنند، صادرکنندگان سوخت ایالات متحده، به همراه خودروسازان و دیگر تولیدکنندگان پیشرفته، از جمله تولیدکنندگان دارو، بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد. تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر ایالات متحده عمدتاً بر ایالت‌های تولیدی سنگین تأثیر می‌گذارد. مکزیک ۷۰ درصد صادرات نیومکزیکو را خریداری می‌کند، از جمله میلیاردها دلار تراشه‌های نیمه‌هادی و قطعات الکتریکی ایالات متحده که بعداً با خودروها و وسایل ساخت مکزیک به ایالات متحده باز می‌گردند. تگزاس بیش از ۲۰ میلیارد دلار تراشه، قطعات خودرو و تجهیزات الکتریکی به مکزیک ارسال می‌کند. به طور کلی، صادرات این ایالت به سمت مکزیک ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل می‌دهد. همچنین، تعرفه‌ها بر صادرات ۵ میلیارد دلاری خودرو و فلز اوهایو به کانادا و همچنین بر صادرات ۳۲۰ میلیون دلاری ایالت مِین در حوزه الوار و کاغذ به سمت شمال تأثیر منفی خواهد گذاشت. به نقل از اقتصاد آنلاین

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما