
رشد ۶۰ درصدی قیمت برنج ایرانی از آغاز فصل برداشت
به نقل از گروه اقتصادی توانآپ، مجیدرضا خاکی دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران اعلام کرد که بر اساس آمار گمرک، در ده ماهه ابتدایی سال جاری حدود ۷۰۰ هزار تن برنج سفید وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۰ درصد کاهش نشان میدهد.
او افزود: در حال حاضر بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تن برنج از بخش خصوصی در گمرکات کشور در حال ترخیص و عرضه است که این مقدار باقیمانده از نوبت قبلی ثبت سفارشات برنج در تاریخ ۱۰ آذر میباشد.
خاکی ادامه داد: با توجه به اینکه در پایان دی ماه، ثبت سفارش جدید ۲۰۰ هزار تن برنج انجام شده است، انتظار میرود محمولههای مربوط به آن در اسفندماه به گمرکات وارد شود تا نیاز بازار تأمین گردد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران همچنین به این نکته اشاره کرد که وزارت جهاد کشاورزی برای تداوم تأمین، تصویب کرده که نسبت به بازگشایی ۲۰۰ هزار تن ثبت سفارش جدید اقدام کند. او ابراز نگرانی کرد که این واردات قبل از شروع ماه مبارک رمضان به کشور نرسد. هرچند که تغییرات اخیر در سیاستها و اقدامات وزارت جهاد کشاورزی و تغییر در رهبری معاونت بازرگانی، امیدواری به بهبود جریان تأمین برنج را افزایش داده است.
وی با اشاره به شرایط ناپایدار بازار برنج ایرانی، بیان کرد که قیمت برنج ایرانی حدود ۶۰ درصد نسبت به ابتدای فصل برداشت افزایش یافته که دلیل آن تخمین نادرست از میزان تولید و کاهش واردات است. همچنین تأخیر در تخصیص و تأمین ارز و عدم شفافیت در سیاستهای ارزی واردات برنج به ناپایداری بازار افزوده است.
خاکی در انتقاد از تصمیمات اخیر کارگروه تنظیم بازار درباره تعیین سقف قیمت فروش برنج وارداتی، گفت: در آخرین جلسه کارگروه، بدون دعوت از انجمن، سقف قیمت فروش برنج وارداتی و الزام واردکنندگان به عرضه در شبکههای منتخب تصویب شده است. این تصمیمات بدون در نظر گرفتن هزینههای سنگینی که به واردکنندگان تحمیل میشود، به اجرا درآمده و در صورت عملیاتی شدن، نه تنها واردات محدود خواهد شد بلکه احتمال لغو سفارشات موجود به دلیل عدم توجیه اقتصادی نیز وجود دارد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج خاطرنشان کرد: در حال حاضر واردکنندگان از طریق سامانههای رسمی و متنوع، جزئیات فروش خود را در شبکه صنفی معتبر به خریداران شناسنامهدار و دارای مجوز ارائه میدهند و این روند به خوبی عمل میکند.
وی تأکید کرد که الزام توزیع از طریق شبکههای منتخب، مغایر با اصول رقابت سالم است و اختلاف قیمت تعیین شده نسبت به قیمتهای کنونی برنج ایرانی میتواند فساد و تخلفات را تشدید کند. بنابراین ضروری است که این تصمیمات به سرعت مورد بازنگری قرار گیرد تا در آستانه ماه مبارک رمضان و نوروز، بتوانیم کسری برنج کشور را به بهترین شکل تأمین کرده و آرامش را به بازار این کالای اساسی برگردانیم. به نقل از دانشجویی
انتهای پیام/