
واردات از صادرات سبقت گرفت؛ سه منطقه آزاد در چالش جدی قرار گرفتند
گروه اقتصادی توانآپ: در سالهای اخیر، مناطق آزاد تجاری به عنوان فضاهایی شناخته شدهاند که در آنها برخی از قوانین و مقررات اقتصادی و تجاری، به ویژه در زمینههای مالیاتی، گمرکی و تجاری تخفیفهایی عرضه میشود. هدف اصلی ایجاد این مناطق به عنوان سکوهای صادراتی برای کشور بوده است؛ با جذب سرمایهگذاران خارجی، امید به افزایش صادرات و در نهایت رونق اقتصادی وجود دارد.
این مناطق به تولیدکنندگان و شرکتها امکان میدهند تا با بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی و گمرکی، فرآیند تجارت خود را تسهیل کنند و به صادرات محصولات خود ترغیب شوند.
با این حال، در سالهای اخیر عملکرد این سکوهای تجاری چندان مطابق انتظار نبوده است؛ به گونهای که معمولاً واردات کشور از صادرات پیشی گرفته و منجر به ایجاد تراز تجاری منفی شده است.
در همین راستا، دبیر شورای عالی مناطق آزاد دستوری صادر کرد تا گزارشهای مربوط به صادرات و واردات این مناطق به منظور شفافسازی عملکردشان منتشر شود.
طبق آخرین گزارشهای منتشر شده، در ۱۱ ماه اول سال جاری، صادرات مناطق آزاد رشد داشته و از میزان واردات کشور پیشی گرفته است؛ به طوری که از ابتدای فروردین تا پایان بهمن ماه امسال، مجموع صادرات این مناطق به بیش از ۱۰۸۵ میلیون دلار و واردات آن به حدود ۱۰۶۱ میلیون دلار رسیده است. به این ترتیب، کشور در ۱۱ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ با تراز تجاری مثبت ۲۴ میلیون دلار مواجه بوده است.
در مناطق ماکو، قشم، کیش و ارس، صادرات از واردات پیشی گرفته و به ترتیب با ارقام ۱۳۲، ۱۱۳، ۱۰۴ و ۲۸ میلیون دلار، تراز تجاری مثبت را تجربه کردهاند.
اما در مقابل، سه منطقه چابهار، اروند و انزلی با تراز تجاری منفی مواجه بودند و به طور عمده به واردات کالاها پرداختهاند؛ به گونهای که منطقه چابهار با کسری ۱۶۸ میلیون دلار، اروند با منفی ۹۳ میلیون دلار و انزلی با منفی ۹۱ میلیون دلار، مجموعاً کسری تجاری ۳۵۲ میلیون دلار را تجربه کردهاند.
در شرایطی که جذب سرمایهگذار خارجی و افزایش تولید در داخل کشور اهمیت دارد، وجود کسری تجاری با رقم بالا میتواند منجر به کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم شود. همچنین وابستگی بیشتر به واردات، ظرفیتهای تولید داخلی را محدود کرده و رقابت ناعادلانهای برای تولیدکنندگان داخلی ایجاد میکند. به نقل از دانشجویی
انتهای پیام/