چرا سکوهای معاملاتی طلا به گزینه‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاران تبدیل شده‌اند؟
توانآپ
2
1403-10-08 08:59:45

چرا سکوهای معاملاتی طلا به گزینه‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاران تبدیل شده‌اند؟

به گزارش توانآپ، سازمان بورس و متولیان اقتصادی کشور همواره مردم را به سرمایه‌گذاری غیرمستقیم دعوت می‌کنند. اما واقعیت این است که سیاست‌های آنها در عمل با این دعوت‌ها مغایرت دارد. در شرایط کنونی اقتصادی و محدودیت‌هایی که از سوی این نهادها ایجاد می‌شود، طبیعی است که مردم به سمت سرمایه‌گذاری‌های مستقیم روی آورند. برای حل این معضل، ضروری است که سیاست‌های سازمان بورس به‌صورت عملیاتی‌تر پیاده‌سازی شده و امکانات بیشتری برای ارائه خدمات سرمایه‌گذاری غیرمستقیم فراهم شود. همچنین، فرایندها باید با سرعت بیشتری انجام گیرند.

فرایند پذیره‌نویسی و ورود صندوق‌ها به بازار در سازمان بورس زمان‌بر بوده و در این مدت، رقبای جدیدی به وجود می‌آیند که این مساله همواره باعث فرصت‌سوزی شده است. به عنوان مثال، تا یک ماه پیش تنها ۱۳ صندوق طلای بورسی فعال بودند که مجموع دارایی آنها بیش از ۹۰ همت بود. هرچند در یک ماه اخیر صندوق‌های طلای "زروان" و چند صندوق دیگر از جمله "طلای لیان"، "درخشان" و "آتش" نیز مجوز دریافت کرده و عرضه شده‌اند، همچنین صندوق‌های "قیراط دماوند" و "زمرد بیدار" نیز در دست اقدام هستند. جالب است بدانید که فرایند پذیره‌نویسی برخی از این صندوق‌ها بیش از ۲ سال زمان برده است.

در این بین، نکته اصلی این است که در این مدت، چندین سکوی معاملات طلای آب شده مجازی نیز شروع به فعالیت و جذب سرمایه‌های هنگفت کرده‌اند. از جمله این پلتفرم‌ها می‌توان به "طلاین"، "طلاسی"، "زرپاد"، "عیاره"، "گلدیکا"، "میلی‌گلد"، "ملی‌گلد"، "دیجی‌گلد"، "آیگلدن"، "آپ" و ... اشاره کرد. پیگیری‌های هفته‌نامه اطلاعات بورس نشان می‌دهد که برخی از این سکوها به طور میانگین روزانه یک همت گردش حساب دارند. حتی اگر مجموع گردش حساب روزانه این سکوها را به طور میانگین عددی معادل نیم همت حساب کنیم، گردش حساب آنها مجموعاً حدود ۵ همت در روز است، در حالی که به طور میانگین ارزش معاملات صندوق‌های طلا در بازار سرمایه تنها ۲.۵ همت است. این اختلاف میان رشد بازارهای غیررسمی و صندوق‌های بورسی نشان‌دهنده نیاز به تسریع و تسهیل فرایندها در سازمان بورس و اوراق بهادار است تا از فرار سرمایه‌ها به سمت بازارهای غیرشفاف جلوگیری شود.

اما چرا سکوهای معاملات طلا جذاب شدند؟ یکی از دلایل اصلی جذب مردم به این پلتفرم‌ها، امکان خرید هر میزان طلای آب شده با کمترین کارمزد است. به گفته این پلتفرم‌ها، کارمزد طلای آب شده حدود ۷ درصد است و همچنین این معاملات در حال حاضر بدون مالیات هستند. از دیگر مزایای آنها می‌توان به دریافت فیزیکی طلا اشاره کرد. علاوه بر این، معاملات طلای آب شده برای مردم به مراتب قابل درک‌تر از صندوق طلاست و افراد تنها با توانایی خرید اینترنتی و رصد بازار طلا می‌توانند به معامله طلا در این سکوها بپردازند. ایجاد این پلتفرم‌ها نیز به مراتب راحت‌تر و کم دردسرتر از صندوق‌هاست و هر طلافروشی می‌تواند به سادگی معاملات آنلاین طلا ایجاد کند (صرفاً با اخذ مجوز اینماد).

با این حال، اخیراً بازار معاملات پلتفرم‌هایی که پشتوانه طلافروشی نداشته و تبعاً مجوز اتحادیه طلافروشان را هم ندارند، داغ شده است. البته گفته شده که این سکوها برای معاملات مجازی باید معادل طلا در بانک ذخیره داشته باشند. با وجود همه این موارد، بدیهی‌ترین نکته نبود نظارت و قوانین مشخص است. پیگیری‌های بی‌حاصل برای کسب آمار دقیق طلای ذخیره شده سکوهای معاملات آنلاین طلای آب شده با بانک کارگشایی تماس گرفتیم، اما به گفته این بانک، انتشار این اطلاعات با توجه به محدودیت‌های وزارت صمت امکان‌پذیر نیست. تماس مداوم با سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس کالای ایران برای دریافت آمار دارایی و معاملات روزانه صندوق‌های طلا نیز بی‌نتیجه ماند.

صندوق‌های طلا در دنیای امروز ابزارهای مالی هستند که به سرمایه‌گذاران امکان دسترسی به بازار طلا را بدون نیاز به خرید فیزیکی طلا فراهم می‌کنند. این صندوق‌ها یکی از محبوب‌ترین روش‌های غیرمستقیم سرمایه‌گذاری در طلا هستند. معمولاً این صندوق‌ها در بورس‌ها فهرست می‌شوند و مشابه سهام قابل خرید و فروش هستند. این ویژگی به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا به آسانی در طلا سرمایه‌گذاری کرده و در مواقع لزوم دارایی خود را سریعاً نقد کنند.

بزرگترین صندوق‌های طلای جهانی شامل SPDR Gold Trust (GLD) است که یکی از بزرگترین و معروف‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا در جهان محسوب می‌شود. همچنین iShares Gold Trust (IAU) یکی دیگر از گزینه‌های محبوب برای سرمایه‌گذاران است که هزینه مدیریتی کمتری نسبت به GLD دارد. در کانادا، Central Fund of Canada (CEF) یکی از قدیمی‌ترین و بزرگترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری در طلا و نقره است که خدمات خود را به سرمایه‌گذاران بین‌المللی نیز ارائه می‌دهد.

از مزایای صندوق‌های طلا می‌توان به تنوع‌بخشی به پرتفولیو اشاره کرد؛ زیرا طلا به عنوان یک دارایی ایمن و محافظ در برابر نوسانات بازار شناخته می‌شود. همچنین، حفاظت در برابر تورم یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این صندوق‌هاست. سهولت در خرید و فروش نیز مزیت دیگری است که سرمایه‌گذاران را جذب می‌کند.

با این حال، چالش‌هایی نیز وجود دارد؛ هزینه‌های مدیریتی، ریسک بازار و فقدان مالکیت فیزیکی از جمله چالش‌هایی هستند که سرمایه‌گذاران باید مد نظر قرار دهند. محمدرضا شاهوردیلو - شماره ۵۷۲ هفته نامه اطلاعات بورس به نقل از صدای بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما