
ایران به جمع همکاران پروژه ماهنشین چانگِ ۸ ملحق شد
سازمان فضایی ایران اعلام کرد که برای ورود به عرصه بهرهبرداری از منابع سایر کرات به دلیل هزینههای بالای این حوزه و نیاز به فناوری پیشرفته همکاریهای بینالمللی و استفاده از ظرفیت کشورهای همکار در صنعت فضایی ضروری است. در حال حاضر دو برنامه مهم جهانی در زمینه اکتشافات فضایی و بهرهبرداری از منابع ماه در حال اجراست.
یکی از این برنامهها برنامه آرتمیس است که تحت هدایت ایالات متحده و با همکاری کشورهای غربی و برخی کشورهای شرقی انجام میشود. برنامه دیگر ILRS است که عمدتاً با مدیریت چین و روسیه که هر دو از قدرتهای برتر فضایی در جهان به شمار میروند در حال پیشرفت است و کشورهای متعددی در این برنامه مشارکت دارند.
برنامه چانگِ چین نیز یکی از پروژههای کلیدی این کشور در زمینه بهرهبرداری از سطح ماه و اکتشافات فضایی به شمار میآید که تحت برنامه ILRS قرار دارد. با توجه به مشاورههای فنی متعدد اعتماد چین به محققان و دانشمندان ایرانی جلب شده و در برنامه چانگِ 8 قرار است یک محموله تحقیقاتی که توسط یکی از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ایران تهیه شده توسط این کاوشگر بر سطح ماه قرار گیرد.
در روز فناوری فضایی چین که در 24 آوریل 2025 برگزار میشود پیوستن ایران به این برنامه و حضور کشورمان در این کاوشگر بهصورت رسمی از سوی دولت چین اعلام خواهد شد.
محمولهای که در حال حاضر در حال توسعه است مربوط به اندازهگیری پتانسیل الکتریکی استاتیکی در سطح ماه میباشد. با توجه به اینکه توزیع بار الکتریکی در سطح ماه یکنواخت نیست وجود چنین محمولهای و اندازهگیری پتانسیل الکتریکی برای بهرهبرداریهای آینده از اهمیت ویژهای برخوردار است و برای کشور ما نیز فرصتی بسیار ارزشمند به شمار میآید که بتوانیم در یک پروژه بینالمللی در حوزه اکتشافات سطح ماه همکاری کنیم.
امیدواریم که حضور کشورمان در این برنامه مقدمهای باشد برای قرار گرفتن در زمره کشورهای پیشرو در بهرهبرداری از منابع ارزشمند سطح ماه و سایر کرات. به نقل از بازار
انتهای پیام/