
افزایش قیمت حبوبات تا چه حد ادامه خواهد یافت؟
حبوبات بهعنوان یکی از اقلام کلیدی در سبد غذایی ایرانیان سال جدید را نیز با قیمتهای غیرمعمول آغاز کرد. در هفتههای اخیر لوبیا چیتی به رکوردهای قیمتی عجیبی دست یافت و در برخی فروشگاهها هر کیلو از آن به قیمت حدود ۵۰۰ هزار تومان به فروش رسید.
حبوبات از جمله کالاهای اساسی است که از اواخر سال گذشته با افزایش شدید قیمت مواجه شده و خرید آن برای بسیاری از مصرفکنندگان به چالشی بزرگ تبدیل شده است. وزارت جهادکشاورزی در اسفندماه ۱۴۰۳ به منظور تنظیم بازار داخلی صادرات حبوبات را بهمدت ۲ماه ممنوع کرد.
غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهادکشاورزی در واکنش به این افزایش قیمتها آن را منطقی دانسته و اظهار کرد: افزایش قیمت برخی کالاها مانند چای و حبوبات توجیهپذیر است چراکه نرخ ارز آنها تغییر کرده است.
حسین فرهادی عضو هیأت مدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران موادغذایی از کاهش قیمت حبوبات در عمدهفروشیها خبر داد. وی اعلام کرد که در یکی دو هفته اخیر همزمان با کاهش نرخ ارز قیمت حبوبات در بنکداریهای مواد غذایی به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته و انتظار میرود این روند بهزودی در بازار خردهفروشی نیز مشهود شود.
فرهادی درباره قیمت لوبیا چیتی افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلو لوبیا چیتی در بنکداریها به ۲۹۰ تا ۳۰۰ هزار تومان رسیده در حالی که پیشتر با نرخ ۳۵۰ هزار تومان به فروش میرسید.
وی همچنین خاطرنشان کرد که روند کاهشی قیمت حبوبات ادامهدار خواهد بود اما برخی خردهفروشان ممکن است هنوز محصولات خود را با قیمتهای بالاتر عرضه کنند از این رو قیمتها در سطح بازار ممکن است به سرعت تعدیل نشود.
سخنگوی اتحادیه بنکداران موادغذایی در خصوص زمان دقیق کاهش قیمتها تصریح کرد: با توجه به تخصیص ارز به واردات قیمت واقعی لوبیا چیتی باید حدود ۲۰۰ هزار تومان برای مصرفکننده باشد و قیمتهای فعلی غیرواقعی هستند. حضور سودجویان در میان واردکنندگان و تولیدکنندگان یکی از دلایل تداوم نرخهای بالا در بازار به شمار میآید.
فرهادی با انتقاد از برخی واردکنندگان گفت: متأسفانه این افراد نهتنها به واردات اقدام میکنند بلکه مسئولیت توزیع کالا را نیز بر عهده دارند. این موضوع باعث شده تا عرضه حبوبات بهصورت قطرهچکانی انجام شده و بازار دچار نوسانات باشد.
وی تأکید کرد: ایجاد تعادل در بازار به سیاستهای دولت در زمینه توزیع و تخصیص ارز وابسته است. در حال حاضر یکی از چالشهای اصلی ما ضعف در سیاستگذاری حوزه واردات است چراکه یا واردات به موقع انجام نمیشود یا در اختیار گروه خاصی قرار میگیرد.
فرهادی در مذاکره با وزارت جهادکشاورزی خواستار این شده که توزیع کالا به واردکنندگانی که ارز دولتی دریافت کردهاند سپرده نشود و این کالاها باید از طریق شبکه رسمی اصناف بهدست مصرفکنندگان برسد تا از سوءاستفادهها جلوگیری شود. به نقل از فرارو
انتهای پیام/