
تحلیل رابطه حوثیها و ایران پس از حمله موشکی به فرودگاه بن گوریون اسرائیل و تأثیر آن بر مذاکرات
اصابت موشک بالستیک حوثیهای یمن به حوالی فرودگاه بنگوریون در نزدیکی تلآویو تنشها در خاورمیانه را افزایش داده است. با وجود بمباران مداوم تأسیسات نظامی و زیرساختهای حوثیها توسط بمبافکنهای آمریکایی این گروه همچنان به شلیک موشک به اهداف اسرائیلی و ناوهای آمریکایی در منطقه ادامه میدهد. در روزهای اخیر رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که چند موشک بالستیک حوثیها بر فراز اسرائیل با استفاده از سامانههای ضدموشکی پیکان و تاد هدف قرار گرفتهاند اما این سامانهها نتوانستهاند موشک اخیر را رهگیری کنند؛ به طوری که موشک در نزدیکی فرودگاه فرود آمده و پنج نفر را به طور سطحی زخمی کرده و پروازهای عادی فرودگاه را مختل کرده است. بسیاری از شرکتهای هواپیمایی بینالمللی پروازهای خود به فرودگاه را به دلیل «مشکلات امنیتی» لغو کردهاند. تحلیلگران بینالمللی حوثیها را به عنوان «فندقی سفت» توصیف کردهاند که شکستن آن به راحتی ممکن نیست. ظاهراً دولت ترامپ در حال آزمودن رویکرد خود در برابر این چالش است. چند روز پیش شبکه سیانان گزارش داد که ناو هواپیمابر ترومن در دریای سرخ به منظور فرار از موشکهای حوثیها مجبور به انجام عملیات «زیگزاگ» شده است و یکی از جنگندههای اف 18 به قیمت 60 میلیون دلار از عرشۀ ناو به دریا سقوط کرده است. پیتر برایان هگست وزیر دفاع آمریکا در پی این گزارش در شبکه ایکس نوشت: «ما شاهد حمایت مرگبار شما از حوثیها هستیم و دقیقاً میدانیم چه میکنید.» او همچنین تهدید کرد که ایران بهای این حمایت را در زمانی که آمریکا تعیین کند خواهد پرداخت.
پس از این تهدید رسانههای اسرائیلی به نقل از منابع عربی از توقیف یک کشتی حامل کمکهای ایران به حوثیها در منطقه خبر دادند. این گزارش هنوز از سوی منابع رسمی تأیید نشده است. در همین حال بنیگانتز یکی از رهبران اپوزیسیون اسرائیل ایران را مسئول شلیک موشک حوثیها به نزدیکی فرودگاه بنگوریون دانسته و خواستار واکنشی قوی از سوی دولت اسرائیل شده است. اعضای دولت نتانیاهو تاکنون به این موضوع اشارهای نکردهاند و ایزائیل کاتز وزیر دفاع کابینه نتانیاهو تنها به تهدید به انتقامگیری از عاملان شلیک موشک پرداخته است.
ماجرای اصابت موشک به فرودگاه بنگوریون به دلیل تأثیر آن بر مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا اهمیت پیدا کرده است. این مذاکرات که پس از چند دور «پیشرفت» دچار وقفه شده در حال حاضر در مسیر دشواری قرار دارد. محافل اسرائیلی به دنبال هر بهانهای هستند تا مشکلاتی در روند مذاکرات ایجاد کنند و حادثه اخیر را به عنوان فرصتی برای خود میبینند. جمهوری اسلامی همواره تأکید کرده است که هیچیک از «اعضای محور مقاومت» از جمله حوثیها تحت فرمان تهران نیستند و هر کدام برنامهها و سیاستهای خود را به طور مستقل دنبال میکنند. دولتهای ترامپ و نتانیاهو به این استقلال باور ندارند و ترامپ اخیراً ایران را به خاطر عملکرد حوثیها تهدید کرده است.
از نظر کارشناسان خاورمیانه بین جمهوری اسلامی و گروههای همسو از جمله حوثیها ارتباطات نزدیکی وجود دارد اما در مورد نوع این ارتباطات نظرات متفاوتی وجود دارد. حوثیها که فرقه شیعه زیدی را نمایندگی میکنند با نام «انصارالله» بر بخش بزرگی از یمن حکومت میکنند و چارچوب اعتقادی خاصی دارند. آنان اعتقاد دارند که «امام» باید اهل قیام مسلحانه باشد و امام کنونی زیدیها سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی به طور علنی ظاهر نمیشود. ارتباط تاریخی زیدیها با قیامهای مسلحانه علیه خلافتهای اموی و عباسی و پیوندهای فرهنگی و مذهبی آنان با دیگر مذاهب تصویر پیچیدهای از واقعیتهای موجود در یمن و ارتباطات آن با ایران ارائه میدهد.
به این ترتیب نسبت دادن تمامی اقدامات حوثیها به ایران توضیحی سادهانگارانه از وضعیت است هرچند که اسرائیل و برخی محافل آمریکایی به دنبال پیشبرد اهداف خود این واقعیتها را نادیده میگیرند. به نقل از tgju
انتهای پیام/