
تحلیل دادههای دیجیتال در زمینه بیماری سرطان
راضیه آذرنیا در گفتوگو با اظهار کرد: در دنیای دیجیتال امروزی فضای آنلاین به یکی از اصلیترین منابع اطلاعاتی برای مردم در سراسر جهان تبدیل شده است و افراد به طور فزایندهای برای دریافت اطلاعات درباره سلامت بیماریها روشهای پیشگیری و درمان به اینترنت و شبکههای اجتماعی مراجعه میکنند. وی ادامه داد: بیماری سرطان به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای سلامت جهانی موضوعی است که توجه زیادی را در فضای آنلاین جلب کرده است. بنابراین بررسی و تحلیل دادههای منتشر شده توسط کاربران میتواند نشان دهد که آنها درباره موضوعات مهم چه تصوری دارند و چگونه رفتار میکنند.
مدیر مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: با چنین رویکردی محتواهای مربوط به بیماری سرطان را از دیدگاه کلاندادههای فضای آنلاین تحلیل و بررسی کردهایم. در این تحقیق ۱۹ هزار و ۷۰۴ پست تلگرامی ۲۹ هزار و ۲۵۵ پست اینستاگرامی و ۱۵ هزار و ۲۰۳ پست توییتری مرتبط با بیماری سرطان که در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ منتشر شدهاند استخراج و تحلیل شده است.
وی اشاره کرد: متنهای این پستها به لحاظ محتوای کلی موقعیت جغرافیایی و نوع بیماری سرطان دستهبندی شدهاند و برای تحلیل شبکه روابط بازنشرهای توییتها از نرمافزار گفی استفاده شده و خوشهبندی اکانتهای توییتری بر اساس الگوریتم اجتماعیابی لووین انجام شده است. همچنین دادههای هفت سال گذشته برای تحلیل روندی تغییرات مورد بررسی قرار گرفتهاند.
آذرنیا افزود: بر خلاف اینستاگرام و تلگرام محتواهای علمی در توییتر سهم بسیار پایینی دارند و نتایج نشان میدهد که بخش عمدهای از جریانات منتشرکننده و بازنشرکننده این محتواها در توییتر جریانهای سیاسی و روزمرهنویسها هستند.
مدیر مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: میزان پستهای اینستاگرامی مرتبط با بیماری سرطان در مناطق توسعهیافته به طرز قابل توجهی بیشتر است و دو سوم این پستها مربوط به یکی از هفت استان تهران مازندران فارس گیلان خراسان رضوی خوزستان و اصفهان بودهاند.
وی اظهار کرد: در بین محتواهای تلگرامی مطالب مرتبط با فعالیتهای خیریه در حمایت از بیماران مبتلا به سرطان بیشتر مورد توجه کاربران قرار میگیرد. آذرنیا همچنین گفت: زنانی که با نثر غیرعلمی به ترویج آگاهی عمومی درباره بیماری سرطان میپردازند بیشترین موفقیت را در جذب مخاطب در تلگرام دارند.
وی بیان کرد: در حالی که ۳۰ درصد از مجموع پستها در سه پلتفرم به بیماری سرطان به معنای عام اشاره دارند این نسبت در بین توییتها به ۷۳ درصد میرسد. این توزیع نامتوازن نشاندهنده این است که پستهای منتشرشده در اینستاگرام و تلگرام بیشتر به انواع مختلف این بیماری پرداختهاند.
وی تصریح کرد: با توجه به مجموع دادهها در سه پلتفرم اینستاگرام توییتر و تلگرام میتوان گفت که تجربیات کاربران از مواجهه با بیماری سرطان بیشتر از سایر محتواها مورد توجه قرار میگیرد. همچنین آذرنیا در پایان بیان کرد که اینستاگرام بیشتر برای ترویج ایدههای طب سنتی درباره بیماری سرطان استفاده شده است در حالی که محتواهای علمی در این پلتفرم از نظر جذب مخاطب در رتبه نهم قرار دارند. انتهای پیام. به نقل از tgju
انتهای پیام/