
تجربهای نوین در سفر تهران-مشهد؛ تنها در ۶ ساعت!
جبارعلی ذاکری - معاون وزیر راه و شهرسازی - اعلام کرده که پروژه برقیسازی قطار تهران - مشهد یکی از پروژههای اولویتدار کشور در دهه گذشته به شمار میرود که برای اجرای آن دو بار قراردادهایی منعقد شده اما به دلایل مختلف این قراردادها لغو گردیده است.
ذاکری در اظهارات اخیر خود اشاره کرد که در سال جاری با برقراری ارتباطات با کشور چین قرارداد شرکتی که در مناقصه برنده شده و قبلاً قرارداد داشت دوباره احیا خواهد شد و جزئیات نهایی آن به زودی اعلام خواهد شد.
پروژه برقیسازی خط آهن تهران - مشهد از چه تاریخی آغاز شد؟ این پروژه یکی از طرحهای مهم و تاریخی کشور است که از سال ۱۳۵۴ آغاز شده و در سال ۱۳۸۷ در قالب قانون توسعه حمل و نقل عمومی به تصویب مجلس رسید.
اهداف پروژه برقیسازی شامل پاسخگویی به تقاضای سفر در مسیر تهران - مشهد و بالعکس که یکی از پرترددترین مسیرها به شمار میآید کاهش زمان سفر افزایش ظرفیت جابهجایی مسافران در زمان کمتر صرفهجویی در مصرف سوخت و کاهش آلایندهها است.
این پروژه در سالهای اخیر با چالشهای زیادی روبرو بوده و با وجود برگزاری مناقصات و تفاهمنامههای مختلف با شرکتهای خارجی به دلایل گوناگون به مرحله اجرا نرسیده است.
بر اساس اظهارات برخی مسئولان استان خراسان رضوی در سال ۱۳۸۷ طرح برقیسازی راهآهن تهران - مشهد به تصویب رسید. برنده مناقصه در سال ۱۳۸۹ مشخص شد و در سال ۱۳۹۰ به دلیل ورود سازمان بازرسی کشور مناقصه تجدید شد. در سال ۱۳۹۳ پروژه به قرارگاه خاتم الاوصیا واگذار گردید و در سال ۱۳۹۵ قراردادی به صورت EPC-F با کنسرسیوم متشکل از یک شرکت ایرانی و یک شرکت چینی منعقد شد. در سال ۱۳۹۶ نیز تفاهمنامه تأمین مالی طرح از منابع دولتی چین در حضور روسای جمهور دو کشور امضا گردید و قرارداد جدیدی با شرکت چینی با تغییر منابع مالی منعقد شد. همچنین در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۳ نیز تفاهمنامههایی برای اجرای فاز نخست این پروژه امضا شد.
به نظر میرسد پروژه برقیسازی خط آهن تهران - مشهد پس از سالها انتظار در حال نهایی شدن قراردادها است. اهمیت این پروژه به اندازهای است که میتواند نقش مهمی در شبکه ریلی کشور ایفا کند. پیشبینی میشود سرعت قطار برقی به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت برسد که زمان سفر بین دو شهر تهران و مشهد را به شش ساعت کاهش میدهد. این قطار قادر به جابهجایی سالانه ۲۰ میلیون مسافر و همچنین در بخش باری میتواند پنج میلیون تن بار در کوتاه مدت و ۱۰ میلیون تن بار در بلند مدت جابهجا کند. به نقل از مشرق
انتهای پیام/