
آینده درگیریهای یمن و اسرائیل چگونه رقم خواهد خورد؟
موشک بالستیک یمنیها روز گذشته پس از عبور از چندین لایه پدافند هوایی به فرودگاه بینالمللی اسرائیل اصابت کرد و به دنبال آن چندین هواپیما که به سمت این فرودگاه در حال پرواز بودند به مبدأ خود بازگشتند. همچنین تعدادی از شرکتهای هواپیمایی پروازهای خود را به طور موقت متوقف کردند. این حمله هفدهمین مورد از حملات موشکی حوثیها پس از نقض آتشبس در جنگ غزه از دوم مارس به شمار میرود و هدف قرار دادن فرودگاه بنگوریون خطر این نوع حملات را برای اسرائیل در مناطق حساس افزایش میدهد.
این حادثه نشاندهنده این است که دو ماه حملات گسترده آمریکا و انگلیس تأثیری بر تصمیمات حوثیها و توانایی موشکی آنها برای هدف قرار دادن اسرائیل نداشته است. ادعا شده که با شروع حملات آمریکا به یمن این حملات به دو دلیل نمیتواند به اهداف خود دست یابد؛ اول اینکه حوثیها با وجود تسلط بر بخش بزرگی از یمن و تشکیل دولت صنعا همچنان با منطق «نهضت» و «تشکیلات چریکی» عمل میکنند و به صورت «دولتی» و بر اساس منافع مادی فکر نمیکنند. دلیل دوم این است که آمریکا و اسرائیل اطلاعات کافی درباره حوثیها ندارند و اسرائیل هرگز تصور نمیکرد که از یمن در فاصله دو هزار کیلومتری مورد حمله موشکی قرار گیرد.
در حالی که حزبالله لبنان با الگوی تصمیمگیری و رفتاری متفاوت به دلیل ساختار دولتی و نفوذ امنیتی خود در موقعیت بهتری قرار دارد وضعیت حوثیها نشاندهنده چالشهای بیشتری است. اکنون سوال این است که پس از این حمله موشکی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ این حمله همراه با تلفات اخیر در غزه میتواند مشکلات داخلی نتانیاهو را تشدید کند و او را در موقعیتی دشوار قرار دهد.
احتمال اینکه اسرائیل به زودی به یمن حمله کند و اهداف اقتصادی را مورد هدف قرار دهد وجود دارد اما این حملات نیز نیاز به تأیید دولت ترامپ دارد. به نظر میرسد که اسرائیل و آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که حملات هوایی به یمن نمیتواند به توقف حملات حوثیها منجر شود و همچنین بعید است که آمریکا نیروی زمینی به جنگ بفرستد. بنابراین تمرکز آنها بیشتر بر روی تهدید و فشار به ایران است.
هشدار وزیر دفاع آمریکا به ایران و درخواست بنیگانتز برای واکنش به حملات موشکی نشاندهنده این رویکرد است. نتانیاهو که از سیاستهای خاورمیانهای ترامپ رضایت ندارد ممکن است تلاش کند تا ترامپ را به تشدید تنش با تهران ترغیب کند. در این میان باید دید که آیا رهبران شیخنشینهای عرب در Gulf Cooperation Council میتوانند ترامپ را متقاعد کنند که پایان جنگ غزه کلید حل چالشهای یمن و کاهش تنشها در منطقه است یا خیر. به نظر میرسد که آینده تنشها در منطقه به سفر ترامپ و تعاملات او با رهبران عرب بستگی دارد. در حال حاضر ممکن است اسرائیل بیشتر بر روی خرابکاریها و اقدامات دیگر در ایران تمرکز کند. به نقل از tgju
انتهای پیام/