افشای آمار کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاه‌های ثبت شده در بورس
خبرگزاری بازار
2
1404-02-16 09:34:02

افشای آمار کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاه‌های ثبت شده در بورس

اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با بررسی جزئیات گزارش «تأثیر دستورالعمل نرخ خوراک بر کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاه‌ها» اعلام کرده است که یکی از اساسی‌ترین شاخص‌های سودآوری در صنعت پالایش نفت کرک اسپرد است که از تفاوت قیمت یک بشکه نفت خام و یک بشکه فرآورده نفتی به دست می‌آید و تأثیر قابل توجهی بر حاشیه سود پالایشگاه‌ها دارد.

روند کرک اسپرد در فروردین ماه ۱۴۰۴ در ادامه بررسی‌های اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس آمده است که در فروردین ماه ۱۴۰۴ نرخ جهانی نفت خام کاهش یافته و به طور متوسط نرخ نفت خام عمان دبی و برنت ۴ درصد نسبت به ماه گذشته کاهش داشته است. همچنین این نرخ در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته به طور میانگین ۲۰ درصد کاهش یافته است که ناشی از افزایش تنش‌های تجاری به دلیل تعرفه‌های ایالات متحده و کاهش تقاضای جهانی در این ماه بوده است.

نرخ میعانات گازی نیز در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند سال ۱۴۰۳ ۶ درصد کاهش را تجربه کرده است. نرخ جهانی بنزین‌های اکتان ۹۵ خلیج فارس و ۹۵ و ۹۲ سنگاپور نیز به ترتیب ۵ ۴ و ۵ درصد کاهش یافته است. در فروردین امسال انواع نفت گاز و نفت کوره نیز به ترتیب ۵ و ۸ درصد کاهش قیمت داشته‌اند.

روند نرخ خوراک شرکت‌های پالایشگاهی با توجه به کاهش بیشتر قیمت فرآورده‌های نفتی نسبت به نرخ خوراک کرک اسپرد جهانی در فروردین ماه نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است. کرک اسپرد جهانی بنزین نفت گاز و نفت کوره نیز به ترتیب ۱۱ ۱۳ و ۵۹ درصد کاهش داشته‌اند.

طبق داده‌های موجود قیمت نفت کوره در فروردین ۱۴۰۴ کاهش بیشتری نسبت به بنزین و گازوئیل داشته است به دلیل عرضه زیاد و تقاضای کمتر برای این محصول همراه با تصمیمات اوپک و تنش‌های اقتصادی جهانی و تقاضای بیشتر برای سوخت‌های پاک‌تر. بنزین و گازوئیل به علت تقاضای پایدارتر در بخش حمل و نقل و حاشیه‌های تصفیه بهتر تحت تأثیر این عوامل کمتر قرار گرفته‌اند.

در ایران نرخ محصولات صنعت پالایشگاهی به‌طور میانگین ۴ درصد در فروردین ماه نسبت به اسفند کاهش داشته و در حالی که نرخ محصولات طبق دستورالعمل جدید ۵ درصد کاهش داشته است. این موضوع باعث شده تا کرک اسپرد کل شرکت‌های پالایشی در فروردین امسال نسبت به بهمن پارسال به‌طور میانگین ۱۱ درصد کاهش پیدا کند.

بیشترین کاهش کرک اسپرد کل مربوط به نمادهای شبندر و شتران به ترتیب ۱۴ و ۱۲ درصد و کمترین کاهش مربوط به نمادهای شراز و شپنا به میزان ۹ درصد بوده است.

در فروردین امسال نسبت به اسفند پارسال با افزایش سفرهای نوروزی میزان تولید بنزین نفت گاز و نفت کوره به ترتیب ۵ ۹ و ۳ درصد افزایش یافته است. کرک اسپرد بنزین صنعت پالایشگاهی در فروردین ماه نسبت به اسفند ماه ۵ درصد کاهش داشته است. به جز نماد شبندر که افزایش ۲ درصدی در میزان کرک اسپرد داشته سایر نمادها کاهش را تجربه کرده‌اند.

این تغییرات ناشی از تغییر در ترکیب سبد تولیدی این پالایشگاه‌ها در فروردین ماه بوده است. به‌طوری که در اسفندماه شبندر بنزین اکتان ۸۷ معمولی تولید کرده و در فروردین ماه ۷۳ درصد از اکتان ۸۷ معمولی و ۲۷ درصد بنزین اکتان ۹۱ یورو ۵ تولید کرده است.

نماد شراز نیز با ۱۹ درصد کاهش در کرک اسپرد بنزین مواجه بوده که ناشی از تغییر در ترکیب سبد نوع بنزین این پالایشگاه است. این نماد در اسفندماه فقط بنزین اکتان ۹۱ یورو ۵ تولید کرده در حالی که در فروردین ماه ۴۶ درصد بنزین اکتان ۸۷ معمولی و ۵۴ درصد بنزین اکتان ۹۱ یورو ۵ را تولید کرده است.

طبق دستورالعمل جدید شرکت‌هایی که بنزین با کیفیت بالاتری تولید کنند آسیب کمتری از نرخ‌گذاری فرآورده‌های نفتی خواهند دید و بالعکس.

کرک اسپرد نفت گاز در صنعت پالایشگاهی نیز در فروردین ماه نسبت به اسفندماه ۷ درصد کاهش داشته است. نماد شبریز با ۹ درصد کاهش بیشترین کاهش و نماد شراز با ۳ درصد کمترین کاهش را داشته است. کاهش کرک اسپرد نماد شراز به دلیل تغییر در نوع نفت گاز تولیدی این پالایشگاه به سمت نفت گاز با گوگرد کمتر بوده است.

کرک اسپرد نفت کوره در فروردین ماه نسبت به اسفند ماه ۷۸ درصد کاهش یافته است. بیشترین کاهش مربوط به نماد شپنا به میزان ۱۰۰ درصد و کمترین میزان کاهش مربوط به نماد شاوان به میزان ۵۷ درصد است. دلیل این امر این است که نماد شپنا در اسفندماه ۹۷ درصد نفت کوره ۳۸۰ و ۳ درصد نفت کوره ۲۳۰ تولید کرده و در فروردین ماه ۱۰۰ درصد نفت کوره ۳۸۰ مصرف کرده است.

عدم‌النفع شرکت‌های پالایش نفت بندرعباس و تهران به دلیل فروش به طور میانگین ۷۷ و ۱۰۰ درصدی بنزین اکتان ۸۷ معمولی در فروردین ماه ۱۴۰۴ به ترتیب به میزان ۵,۸۰۲ و ۳,۱۹۱ میلیارد ریال بوده است. شرکت پالایش نفت اصفهان نیز به دلیل مقدار فروش بالا با وجود تولید بنزین با کیفیت اکتان ۹۱ یورو ۵ به دلیل افزایش ضریب کاهشی در فرمول محاسباتی انواع بنزین مشمول بیشترین مبلغ عدم‌النفع به میزان ۷,۲۱۴ میلیارد ریال شده است. به نقل از بازار

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما