تحریم‌ها، بار مالی تجارت را تا ۳۵ درصد افزایش دادند
مهر
3
1404-02-16 15:54:27

تحریم‌ها، بار مالی تجارت را تا ۳۵ درصد افزایش دادند

نشست تخصصی چالش‌های نظری در نظام پولی ایران؛ عمودی‌گرایی در مقابل افقی‌گرایی امروز (سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت‌ماه) با همکاری پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی و پژوهشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در محل دانشکده اقتصاد این دانشگاه برگزار شد.

کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در این نشست ضمن قدردانی از برگزارکنندگان و مشارکت‌کنندگان اعم از حضوری و مجازی به برگزاری قریب‌الوقوع سی‌ودومین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی در روزهای ۲۲ و ۲۳ اردیبهشت در بانک مرکزی اشاره کرد و از صاحب‌نظران دعوت کرد تا با حضور فعال در این رویداد به بهبود سیاست‌های اقتصادی کشور کمک کنند.

وی با تأکید بر لزوم بازنگری‌های بنیادین در سازوکارهای پولی و سیاست‌گذاری اقتصادی کشور ظرفیت‌های بالقوه اقتصاد ایران در حوزه‌های انرژی و سرمایه‌گذاری خارجی را مورد بررسی قرار داد و نقش این فرصت‌ها را در بازطراحی نظام اقتصادی کشور کلیدی دانست.

پرویزیان در ابتدای سخنان خود به تحولات ساختاری در نظام پولی کشور اشاره کرد و گفت: ما امروز با یک چالش نظری روبه‌رو هستیم. بخشی از مسائل فعلی ما به ماهیت ترازنامه‌ای بانک مرکزی و نظام بانکی برمی‌گردد موضوعی که در نگاه سنتی به سیاست پولی کمتر مورد توجه قرار می‌گرفت. در این شرایط تبیین دقیق رابطه بین پایه پولی خالص دارایی‌های خارجی بدهی دولت به بانک مرکزی و تعهدات بانک‌ها بیش از پیش اهمیت یافته است.

وی تأکید کرد: مجموعه سیاست‌های پولی باید در چارچوب کلی سیاست‌های اقتصادی کشور دیده شود؛ از جمله سیاست‌های مالی و تجاری. نمی‌توان یک سیاست پولی را مستقل از سایر سیاست‌ها اتخاذ یا ارزیابی کرد.

رئیس پژوهشکده پول و بانکی توضیح داد: نمی‌توان صرفاً با توسل به نگاه کلاسیک یا روش‌های متعارف پولی از پس مسائل جدیدی که در ساختار اقتصاد ایران شکل گرفته برآمد. ما نیازمند ادبیات نظری جدیدی هستیم که بتواند این پیچیدگی‌ها را در قالب یک مدل عملیاتی پاسخ دهد.

وی افزود: ما با چالش‌هایی نظیر مدیریت اقتصادی تحریم و تبعات نظری آن مواجه‌ایم. تئوری‌ها و راهبردهای سیاستی باید بتوانند به کاهش این آسیب‌ها کمک کنند.

پرویزیان با اشاره به تأثیر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران تصریح کرد: در ادبیات اقتصادی حتی در دوره‌هایی که شدت تحریم‌ها کمتر بوده هزینه‌های مبادلاتی بین ۵ تا ۱۰ درصد افزایش یافته است. اما در وضعیت کنونی اقتصاد ایران این هزینه‌ها به ۳۰ تا ۳۵ درصد نیز می‌رسد که عددی سنگین و نگران‌کننده است.

وی در ادامه به سیاست تثبیت بانک مرکزی که در سه سال گذشته دنبال شده اشاره کرد و گفت: ارزیابی‌ها نشان می‌دهد تداوم این سیاست قابل توصیه است. بانک مرکزی تلاش کرده تا با هدف‌گذاری در نرخ رشد نقدینگی و کنترل تورم اثربخشی سیاست پولی خود را افزایش دهد.

پرویزیان به ضرورت بازتعریف نقش دولت و نظام بانکی پرداخت و با انتقاد از تقلیل نظام مالی به فقط ابزارهای مالیاتی یا نرخ سود گفت: در این ساختار جدید نقش بانک‌ها نهادهای مالی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و همچنین بازار سرمایه باید به شکلی بازتعریف شود که پاسخگوی نیازهای توسعه‌ای کشور باشد.

وی همچنین بر لزوم اصلاح ساختار بانک‌ها و تقویت نظارت بانک مرکزی تأکید کرد و گفت: باید اجازه ورود بازیگران جدید به بازار پول داده شود و بانک‌هایی که از قواعد و استانداردهای نظارتی تخطی کرده‌اند به چارچوب‌های نظارتی بازگردانده شوند.

پرویزیان با اشاره به ظرفیت‌های اقتصادی ایران و تأثیر تحولات بین‌المللی ابراز امیدواری کرد که با انجام اصلاحات ساختاری و بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود فضای مثبت‌تری برای اقتصاد ایران رقم بخورد.

وی در بخش پایانی سخنان خود به ظرفیت‌های مغفول‌مانده اقتصاد ایران در حوزه انرژی اشاره کرد و گفت: ایران در حال حاضر با وجود محدودیت‌ها می‌تواند حدود ۴ میلیون بشکه در روز نفت صادر کند.

پرویزیان تأکید کرد: با تحولات مثبت در فضای سیاست‌گذاری داخلی و تعاملات بین‌المللی ایران می‌تواند یکی از بازیگران اصلی بازار انرژی در آینده باشد و اگر ساختارهای داخلی به‌روز و موانع رفع شوند این ظرفیت می‌تواند به سادگی افزایش یابد. به نقل از مهر

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما