ادامه حضور کالاهای قاچاق بی‌کیفیت در بازار
جوان آنلاین
3
1404-02-16 15:58:39

ادامه حضور کالاهای قاچاق بی‌کیفیت در بازار

اخیراً دستورالعمل تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به مرحله ابلاغ رسیده است؛ موضوعی که در سال‌های اخیر به عنوان یکی از ارکان کلیدی در مقابله با قاچاق مطرح شده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پایان سال ۱۴۰۲ اعلام کرد که زیرساخت‌های لازم برای اجرای طرح شناسه کالا از سال‌های گذشته فراهم گردیده است. بر این اساس از تاریخ ۳۰ مهر سال ۱۳۹۷ عرضه پوشاک بدون شناسه ممنوع شده و قرار است این طرح به طور کامل به اجرا درآید. چهار مرحله پیش رو برای اجرای طرح شناسه کالا شامل آموزش اطلاع‌رسانی ثبت موجودی و مرحله اظهار است و تا زمانی که این مراحل به طور کامل انجام نشود به وضعیت مطلوبی دست نخواهیم یافت. در واقع ذینفعان طرح پس از گذراندن آموزش‌های لازم باید برای ثبت موجودی در سامانه جامع تجارت اقدام نمایند.

طبق اظهارات وی متقاضیان باید در زیرسامانه شناسه کالا ثبت‌نام کنند شناسه‌ها را الصاق نمایند و در نهایت اظهار را در سامانه جامع تجارت تکمیل کنند. ضمانت اجرایی این طرح در مرحله نهایی به تصویب تبصره ۴ ماده ۱۸ وابسته است.

در تبصره ۴ ماده ۱۸ تمامی مراحل خرید فروش عرضه و نگهداری با ذکر جزییات مشخص شده است. همچنین اطلاعات فروش بایستی هم در سامانه مؤدیان و هم در سامانه جامع تجارت ثبت گردد. به‌عبارت دیگر بر اساس ماده ۱ این دستورالعمل "کالای موضوع قاچاق کالای تولید داخل یا وارداتی است که به شکل تجاری برخلاف ضوابط تعیین شده توسط دولت خرید فروش حمل یا نگهداری شود. علاوه بر فراورده‌های نفتی و دارویی سایر مصادیق کالاهای موضوع قاچاق مطابق ماده (۲) این دستورالعمل مشخص خواهد شد."

مجید افتخاری عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک در خصوص تأثیر ابلاغ تبصره ۴ ماده ۱۸ بر قاچاق پوشاک بیان کرد: این موضوع در گذشته به عنوان نقطه کوری در مبارزه با قاچاق کالا مطرح شده بود چرا که برخی از کشفیات قاچاق در حوزه پوشاک به عنوان کالای تولید داخل اعلام می‌شد و به دلیل خلا قانونی معمولاً حکم برائت برای این کشفیات صادر می‌گردید. متخلفین نیز با استفاده از فاکتورهای صوری به روش‌های مختلف قانون را دور می‌زدند و از فضای عدم شفافیت در گردش کالا استفاده می‌کردند. بنابراین با ابلاغ این تبصره و اجرای آن جلوی برخی تخلفات گرفته خواهد شد.

وی افزود: اما نکته اصلی این است که ابلاغ تبصره ۴ واقعاً بر کاهش قاچاق پوشاک تاثیر دارد یا خیر. پاسخ این است که تا زمانی که اراده‌ای برای مقابله با قاچاق پوشاک وجود نداشته باشد ابلاغ یا تصویب قوانین جدید تأثیری بر وضعیت نخواهد گذاشت. در حال حاضر هیچ اراده‌ای برای مقابله با قاچاق پوشاک وجود ندارد و بازار عرضه به شکل عجیبی مملو از پوشاک استوک بی‌کیفیت شده است.

به گفته افتخاری وضعیت قاچاق پوشاک به دو سال پیش بازگشته و مشاهده می‌شود که پوشاک قاچاق در فضای مجازی تبلیغ شده و فروشگاه‌های جدیدی در این زمینه تأسیس می‌شوند. برای مثال تصاویری از فروشگاه ۳۰۰۰ متری منتشر شده که تنها پوشاک قاچاق بنگلادشی را به فروش می‌رساند اما هیچ برخوردی با تبلیغات پوشاک قاچاق در فضای مجازی صورت نمی‌گیرد.

افتخاری با تأکید بر اینکه پوشاک قاچاق از سهم بازار تولید داخلی کاسته می‌شود تصریح کرد: با افزایش هزینه‌ها و شرایط کنونی که قدرت خرید کاهش یافته تولید داخلی قادر به رقابت با کالای قاچاق نیست. به‌ویژه در مورد پوشاک قاچاق بنگلادشی به دلیل ماهیت استوک و قیمت بسیار پایین این کالا هیچ کشوری نمی‌تواند رقابت کند. به نقل از جوان آنلاین

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما