زنان در سایه: بررسی انتقادی سریال‌های «آبان» و «تاسیان»
tgju
3
1404-02-17 01:21:00

زنان در سایه: بررسی انتقادی سریال‌های «آبان» و «تاسیان»

سلسله نشست‌های نقد و بررسی سریال‌های شبکه نمایش خانگی در نخستین پنل خود در دانشکده علوم اجتماعی تهران به تحلیل تطبیقی تصویر زنان در سریال‌های «آبان» و «تاسیان» پرداخت. زهرا اردکانی تحلیلگر سینما و مسائل زنان در این نشست دانشگاهی به بررسی سریال تاسیان پرداخت و گفت: بعد از مصاحبه‌ای که با کارگردان این سریال داشتم تصویری از او در ذهنم شکل گرفت که نشان‌دهنده عمیق بودن و حساسیت او در کارش بود. به اعتقاد من سریال «تاسیان» به خوبی این ویژگی‌ها را در خود دارد. وی ادامه داد: در ابتدا وقتی سریال «تاسیان» را مشاهده می‌کنید به وضوح متوجه می‌شوید که با یک اثر زنانه و پر رنگ روبه‌رو هستید. رنگ‌های لطیف و زنانه‌ای که در دکوراسیون به کار رفته و زمان زیادی که به کاراکترهای زن اختصاص داده شده نشان‌دهنده این موضوع است.

اردکانی همچنین به تصویر «عافیت‌طلبانه» سریال از زنان آن دوران اشاره کرد و گفت: محبت و نزدیکی میان اعضای خانواده در این سریال به شکل مضاعف به تصویر کشیده شده است به گونه‌ای که این محبت در دیگر آثار به این شدت دیده نمی‌شود. وی افزود: با وجود اینکه زنان در ظاهر شخصیت‌های مستقلی به نظر می‌رسند در حقیقت تمامی کنش‌ها و انتخاب‌های آن‌ها در واکنش به شخصیت مرد داستان شکل می‌گیرد.

اردکانی ادامه داد: یکی از نکات قابل توجه در سریال «تاسیان» این است که داستان آن در یک مقطع تاریخی بحرانی از کشور ما روایت می‌شود یعنی دهه‌ای پیش از انقلاب اسلامی. اما این سریال هیچ نشانی از چالش‌های واقعی آن زمان به تصویر نمی‌کشد.

در بخش دیگری از نشست اعظم راودراد استاد دانشگاه در مورد لزوم نمایش تمام طبقات اجتماعی در سریال‌ها اظهار نظر کرد و گفت: این بستگی به هدف داستان دارد و باید دید که آیا نیاز به نمایش طبقات مختلف است یا خیر.

وی با اشاره به سریال‌های «آبان» و «تاسیان» گفت: هر دو در فضای ملودرام ساخته شده‌اند و به نظر می‌رسد که در این آثار مردان همواره کنش‌گر و زنان فقط واکنش‌گر هستند.

راودراد همچنین به بررسی شخصیت زن در سریال «آبان» پرداخت و آن را مثبت‌تر دانست و اظهار کرد که این زن به‌جز زیبایی‌اش ویژگی‌های دیگری نیز دارد.

در پایان اردکانی و راودراد تأکید کردند که در بسیاری از آثار نمایش خانگی زن صرفاً در نقش‌های سطوحی و غیرکنش‌گر به تصویر کشیده می‌شود و این مسئله نیازمند تغییر است. آنان خواستار ارائه تصاویری واقعی‌تر و عمیق‌تر از زنان در سینما و تلویزیون شدند. به نقل از tgju

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما