
رشد تجارت ایران با تأکید بر ترانزیت
مرکز پژوهشهای اتاق ایران در چارچوب مطالعات خود درباره آینده روابط ایران و آمریکا به چندین سناریو دست یافته که یکی از آنها توافق بین دو کشور است. با توجه به اهمیت این موضوع و تأثیر آن بر بخش خصوصی اتاق ایران نشستی با حضور محمدمهدی بهکیش اقتصاددان محمد احمدی سیاستمدار و مهدی فاخری دیپلمات و استاد روابط بینالملل برگزار کرد تا به بررسی علمی و کارشناسی این موضوع پرداخته شود.
در این نشست سخنرانان تأکید کردند که کلید اصلاح امور اقتصادی کشور توسعه تجارت است و ترانزیت به عنوان مهمترین نوع تجارت که باید در ابتدا رونق گیرد مورد توجه قرار گرفت. تحلیلگران حاضر در نشست بر این باور بودند که لغو تحریمها از لحاظ اقتصادی به نفع مردم است و باید بر روی خروج ایران از انزوا و درونگرایی تمرکز کرد. انعقاد توافقنامههای تجاری ترجیحی و آزاد و همچنین عضویت در پیمانهای منطقهای و فرامنطقهای نیز پیشنهاد شد.
محمدمهدی بهکیش دبیرکل سابق اتاق ایران در ابتدای جلسه تأکید کرد که مرکز پژوهشهای اتاق ایران باید به عنوان یک اتاق فکر محصولاتی برای بخش خصوصی تولید کند. او همچنین از نظریه اقتصاد آزاد به عنوان بهترین روش مدیریت اقتصادی یاد کرد و قیمتگذاری دستوری را روشی نادرست دانست.
بهکیش به وضعیت فعلی اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: با آغاز مذاکرات ایران و آمریکا وظیفه اقتصاددانان این است که بگویند چگونه باید پس از توافق عمل کنیم تا از تجربه نامناسب پس از برجام جلوگیری کنیم. او افزود: برای اصلاح وضعیت اقتصادی بهترین راهکار تمرکز بر روی درآمدزایی و تجارت است.
این اقتصاددان بر لزوم باز کردن مسیر تجارت به عنوان کمهزینهترین راه اصلاح اقتصاد تأکید کرد و گفت: بدون تجارت صنایع نمیتوانند به رشد برسند. او همچنین به ضرورت اصلاح مقررات و ایجاد رقابت در محیط اقتصادی اشاره کرد.
در ادامه محمد احمدی به بررسی توافق بین ایران و آمریکا پرداخت و گفت: مسئله غنیسازی از جمله موضوعات مهمی است که در مذاکرات مطرح شده و ممکن است بر سر آن چالشهایی وجود داشته باشد. او همچنین تأکید کرد که توافق نباید تنها بر موضوع هستهای متمرکز باشد و باید دیگر مسائل نیز مورد توجه قرار گیرد.
مهدی فاخری نیز در این نشست بر اهمیت دیپلماسی تجاری و آزادسازی تجارت تأکید کرد و گفت: برای موفقیت در مسیر آزادسازی تجاری ایران باید رژیم تجاری خود را اصلاح و برای عضویت در سازمان تجارت جهانی آماده شود.
در پایان عیسی منصوری رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران سؤالی در مورد الگوی مناسب تجارت برای ایران مطرح کرد که بهکیش در پاسخ به آن بر ضرورت دسترسی به دریا و استفاده از ظرفیتهای بندری تأکید کرد. او همچنین گفت که ترانزیت به عنوان بهترین الگو برای رشد تجارت ایران باید مورد توجه قرار گیرد.
فاخری نیز به لزوم خروج از اقتصاد ایزوله و درونگرا اشاره کرد و منصوری به اهمیت رشد لجستیکی و تجاری در بهبود وضعیت اقتصادی کشور اشاره کرد. به نقل از صدای بورس
انتهای پیام/