
ضرورت تغییر در شیوه برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت
محمد جواد شیخ عضو هیأت مدیره شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت استان تهران در گفتگو با با اشاره به این که بیش از ۳ سال از توقف نماد معاملاتی شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت در بازار سرمایه کشور میگذرد بیان کرد: این مشکل به اقدامات فوری و هماهنگ متولیان و نهادهای ذینفع به ویژه سازمان بورس و اوراق بهادار برای حل مشکلات ۲۸ نماد معاملاتی متوقف و تسهیل فرآیندها برای سهامدارانی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود انتخاب کردهاند نیاز دارد.
وی تأکید کرد که این نیاز برای تثبیت اعتماد عمومی به بازار سرمایه حیاتی است تا این بازار بتواند نقشی مؤثر در توسعه اقتصادی کشور ایفا کند. شیخ افزود که انتظار میرود مسئولان ذیربط با اتخاذ سیاستها و راهکارهای مناسب به سرعت این چالشها را برطرف کنند تا منافع سرمایهگذاران حفظ شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد که ترس از هجوم فروشندگان سهام عدالت باعث توقف نماد معاملاتی این دارایی برای سهامداران به روش مستقیم و همچنین شرکتهای سرمایه گذاری استانی در بازار سرمایه شده است. در حال حاضر ارزش خالص داراییهای این سبد سهام از قیمت بازار سهمهای آن بالاتر است اما تمایل به نقد کردن سهام از سوی سهامداران بسیار بالاست و ممکن است ارزش سبد به ۳۰ درصد NAV کاهش یابد.
مدیرعامل اسبق کارگزاری سهام عدالت با اشاره به تجربه آزادسازی سهام عدالت به روش مستقیم در سال ۹۹ گفت: پس از هجوم فروشندگان و قفل شدن صفهای فروش سنگین در بازار سهام که باعث به هم ریختگی و اعتراض سهامداران شد متولیان از تصمیم خود پشیمان شدند و به توقف نماد معاملاتی سهام عدالت و شرکتهای سرمایه گذاری استانی روی آوردند.
شیخ تأکید کرد که اگر بازارساز برای این سهام انتخاب میشد به نقدینگی عظیمی نیاز بود که تأمین آن ممکن نبود. با وجود تخصیص سبد سهام یکسان از نظر حجم و ارزش برای تمام استانها به لحاظ مدیریتی و تعداد شرکتها و سهامداران این سبدها همگن نیستند.
او همچنین به این نکته اشاره کرد که عجیب است که سه سال پیش یک قطعه سکه بهار آزادی حدود ۱۰ میلیون تومان معامله میشد در حالی که سهام عدالت به ۴۹ میلیون نفر تخصیص داده شده و هنوز قابلیت نقدشوندگی ندارد.
شیخ یکی از راهکارهای آزادسازی این دارایی را با قالب صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) معرفی کرد و افزود: حل مسئله آزادسازی سهام عدالت قطعا امکانپذیر است و کار سختتری نسبت به روزگار توزیع کوپن در دهه ۶۰ و ۷۰ شمسی نیست.
به گفته وی در بازار سهام کشف قیمت و تعیین مظنه لازمه انجام معامله است و با افزایش آگاهی و اطلاعرسانی به مردم میتوان عموم دارندگان سهام عدالت را نسبت به ارزندگی داراییهای خود و عدم واگذاری آن به قیمت نازل آگاه کرد.
شیخ همچنین به سازمان بورس انتقاد کرد و گفت که این سازمان در فرهنگسازی و اطلاعرسانی به مردم درباره ارزندگی سهام عدالت ناکام مانده است. او افزود: با وجود تأکید رهبری بر مشارکت عمومی در اقتصاد نزدیک به ۵۰ میلیون نفر مالک سهام عدالت هستند که هنوز دارایی آنها قابلیت خرید و فروش ندارد.
وی ادامه داد که مجامع شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت در اختیار اتاق تعاون قرار گرفته و علت این موضوع و قوانین مربوط به آن مشخص نیست در حالی که سالهاست برگزاری مجامع آنلاین امکانپذیر شده و میتوان با فراخوان عمومی از طریق رسانهها رأیگیری انجام داد.
به گفته وی وقتی ۴۹ میلیون مالکان سهام عدالت در تعیین اعضای هیأت مدیره شرکتهای سرمایه گذاری استانی نقشی ندارند چگونه میتوان انتظار داشت که اعتماد به بازار سرمایه و مشارکت مردم شکل بگیرد.
شیخ با تأکید بر اینکه دولت نباید در زمینه حق مردم نسبت به داراییهایشان نقش قیممآبانه داشته باشد گفت: کشمکشها بین وزارتخانههای مختلف بر سر تعیین نمایندگان هیأت مدیره باعث شده تا سهام عدالت در سردرگمی باقی بماند.
او تصریح کرد که باید امکان خرید و فروش سهام عدالت برای مالکان آن در بازار سرمایه فراهم شود تا زمینه حضور اقشار مختلف در سرمایهگذاری ایجاد شود و این مسئله به ارتقای ارزندگی سهام عدالت و بهرهمندی ذینفعان کمک میکند.
شیخ همچنین از اقدام برنامهریزیشده برخی مدیران برای ممانعت از آزادسازی سهام عدالت خبر داد و تأکید کرد که این مدیران برای حفظ منافع خود در شرکتها مانع از خصوصیسازی میشوند.
وی اختصاص یک تابلو معاملاتی برای سهام عدالت را ضروری دانسته و گفت که نمایندگان وزارتخانهها از یک دولت هستند و رقابت برای تصاحب کرسیهای مدیریتی میان این نهادها به نفع مالکان سهام عدالت نیست.
شیخ بر لزوم بازگشایی نماد معاملاتی ۲۸ شرکت سرمایه گذاری استانی سهام عدالت در سریعترین زمان ممکن تأکید کرد و افزود: این شرکتها موظف به ارائه گزارشهای حسابرسی شده به سازمان بورس هستند و در صورت تخلف نهاد ناظر با اقدامات انضباطی برخورد خواهد کرد.
وی توقف طولانیمدت نماد معاملاتی سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت را اشتباه دانست و گفت: شرکتهایی که مجامع خود را برگزار کرده و صورتهای مالی آنها تصویب شده باید بدون قید و شرط بازگشایی شوند زیرا شخصیت و ساختار حقوقی آنها متفاوت است و دلیلی برای ادامه توقف نماد معاملاتی آنها وجود ندارد.
شیخ همچنین به عدم توجه به حقوق ۴۹ میلیون ایرانی مالک سهام عدالت اشاره کرد و گفت که اقساط این دارایی از مالکان آن طی ۱۰ سال اخذ شده اما اکنون به وضعیتی دشوار رسیدهاند که ضرر آن به مردم میرسد. به نقل از مهر
انتهای پیام/