چالش‌های دریافت تسهیلات در ایران: هزینه‌ها، دشواری‌ها و نابرابری‌ها
ایرنا
4
1404-02-23 10:01:46

چالش‌های دریافت تسهیلات در ایران: هزینه‌ها، دشواری‌ها و نابرابری‌ها

حجت‌الاسلام محمدحسین حسین‌زاده بحرینی در همایش سیاست‌های پولی و ارزی که روز سه‌شنبه برگزار شد به تشریح چارچوب اجرایی طرح حمایت مالی از جهش تولید پرداخت و اظهار داشت: سیاست‌گذاری پولی در اصل مخاطبش جامعه است. اگر هدف رونق تولید باشد این تولید توسط فعالان اقتصادی شکل می‌گیرد و مصرف نیز توسط مردم انجام می‌شود. بنابراین فعالان اقتصادی مخاطب اصلی سیاست‌های پولی هستند.

وی افزود: یکی از چالش‌های موجود این است که هیچ بانک مرکزی در دنیا ارتباط مستقیمی با مردم ندارد و تعاملاتش از طریق بانک‌های تجاری انجام می‌شود. به عبارت دیگر اهدافی که برای تغییر رفتار فعالان اقتصادی تعیین شده از طریق سیستم بانکی پیگیری می‌شود اما این اهداف همواره به نحو مطلوب محقق نمی‌شوند. دلیل آن هم این است که منافع شبکه بانکی الزاما با منافع سیاست‌گذار پولی همراستا نیست.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: سیاست‌گذار پولی به دنبال جهش تولید است اما آیا مدیران شبکه بانکی نیز همین هدف را دنبال می‌کنند؟ غالباً نه؛ زیرا آن‌ها بیشتر به سودآوری برای سهامداران و توسعه بازار توجه دارند و در نتیجه اهداف بانک‌ها ممکن است با اهداف سیاست‌گذار همخوانی نداشته باشد.

حسین‌زاده بحرینی تصریح کرد: بانک‌های مرکزی در دنیا برای حل این چالش به سمت سیاست‌های اعتباری حرکت کرده‌اند. سیاست اعتباری نوعی سیاست پولی است که در آن سیاست‌گذار سعی می‌کند رفتار شبکه بانکی را تغییر دهد تا در نهایت رفتار مخاطب اصلی که فعال اقتصادی است نیز تحت تأثیر قرار گیرد.

وی همچنین به بحران مالی ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ اشاره کرد و افزود: بانک مرکزی اروپا برای مقابله با چالش‌های انبساط پولی مدت زمان تأمین مالی را افزایش داد اما در نهایت با شکست مواجه شد و به سمت تأمین مالی هدفمند حرکت کرد. این روند از ۲۰۱۴ آغاز شد و همچنان ادامه دارد. آیا در اسناد بالادستی ایران سیاست تأمین مالی اعتباری وجود دارد؟ بله در قوانین جدید بانک مرکزی به این موضوع پرداخته شده است.

حسین‌زاده بحرینی برنامه تأمین مالی جهش تولید را یک سیاست‌گذاری اعتباری دانست و گفت: در این برنامه بانک مرکزی به دنبال این است که علاوه بر سیاست‌گذار پولی بودن به عنوان سیاست‌گذار اعتباری نیز عمل کند. اگر واحدهای تولیدی شرایط خاصی داشته باشند بانک مرکزی از طریق شبکه بانکی از آن‌ها حمایت می‌کند.

عضو هیأت عالی بانک مرکزی تصریح کرد: حاکمیت موظف است امنیت سرمایه‌گذاری را برای سرمایه‌گذاران تأمین کند و این شامل تأمین مالی آسان و عادلانه است. اما متأسفانه در ایران تأمین مالی به شکل گران سخت و تبعیض‌آمیز است و برنامه تأمین مالی جهش تولید به دنبال حل این مشکلات است. در ابتدا بانک ملی این برنامه را اجرا می‌کند و سپس به سایر بانک‌ها تسری می‌یابد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در برنامه تأمین مالی جهش تولید تولیدکنندگانی که حساب ویژه دارند حساب چرخان دریافت می‌کنند. در حال حاضر فرآیند تأمین مالی در ایران به شکل سنتی انجام می‌شود و سرمایه‌گذاران ممکن است یک تا دو سال زمان ببرند تا تسهیلات دریافت کنند در حالی که با حساب چرخان می‌توانند بلافاصله پس از شارژ اعتبار تسهیلات جدید دریافت کنند.

سی و دومین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی با حضور مدیران ارشد نظام پولی و بانکی کشور در تاریخ ۲۲ اردیبهشت با شعار «اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی» در مرکز همایش‌های بانک مرکزی آغاز شد و عصر امروز به کار خود پایان می‌دهد. به نقل از ایرنا

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما