
برق تهران: ۳ درصد مشترکان، بار اصلی را به دوش میکشند
گرمای هوا و مصرف برق در اردیبهشت امسال رکوردهای جدیدی را به ثبت رسانده است. در حالی که مصرف برق در اردیبهشت سال گذشته بین ۵۲ تا ۵۳ هزار مگاوات بود روز دوشنبه این رقم برای نخستین بار از ۶۰ هزار مگاوات فراتر رفت و نشاندهنده رشد نزدیک به ۱۴ درصدی است. این افزایش قابل توجه است اما مصرف بالای برخی مشترکان نگرانکننده و هزینههای پرداختی ناعادلانه به نظر میرسد. هزینه قبض برق خانوار ماهانه به میزانی کمتر از نصف هزینه یک ساندویچ است و در این شرایط توجه به نیازهای اصلاح الگوی مصرف برق کاهش یافته است. مدیریت مصرف برق تنها با درخواست و خواهش ممکن نیست و نیاز به ابزارهای قانونی مناسب دارد. در حال حاضر افراد کمدرآمد بخش بزرگی از هزینههای مصرف برق ثروتمندان را نیز تأمین میکنند که این وضعیت باید تغییر کند. به گفته مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران در حال حاضر ۳ درصد از مشترکان تهرانی حدود ۱۰ درصد از برق این شهر را مصرف میکنند که دو برابر الگوی مصرف است.
مسئله کسری برق موضوع جدیدی نیست و زمانی که خاموشیها به بخش خانگی رسید عملاً همه متوجه مشکلات موجود شدند. کارشناسان این هشدار را حدود ۱۰ سال پیش داده بودند. متأسفانه در حال حاضر کشور با ناترازی ترکیبی مواجه است و این بحران تنها به تابستان و زمستان محدود نمیشود. از هفته دوم فروردین با شروع خاموشیها در خانگی و صنایع این هشدار داده شد که ناترازی برق به وضعیت بحرانی رسیده و نیاز است که مردم همکاری کنند. وزارت نیرو در ابتدا اقدام به قطع برق خانگی در برخی مناطق کرد تا مصرف را کنترل کند اما با ورود به اردیبهشت و افزایش دما وزارت نیرو به اطلاعرسانی وسیع پرداخت تا افکار عمومی را برای مواجهه با خاموشیها آماده کند. برخی صاحبنظران و رسانهها راهکارهای مختلفی برای حل این ناترازیها ارائه دادهاند. بعضی افزایش تعرفه برق را راهکار میدانند و برخی دیگر خواستار توجه به صنایع و ادارات به جای خانگیها هستند.
برخی به ضعف دولت در شناسایی استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز اشاره میکنند اما با وجود وضعیت بحرانی همه گروهها از مشترکان خانگی تا ادارات و صنایع باید به دشواریهای ناشی از خاموشیها تن دهند. عدم همکاری نمایندگان مجلس در تصویب طرح تغییر ساعت رسمی کشور نیز مشکلاتی برای خانوادهها به وجود آورده است.
در عین حال در حالی که وزارت نیرو مرتباً هشدار میدهد کشاورزان از قطع برق چاهها شکایت دارند و زمینهای کشاورزی در حال خشک شدن هستند برخی مشترکان پرمصرف در آرامش و آسایش دو برابر الگو مصرف برق دارند و به نصب کنتورهای هوشمند معترضاند. اخیراً مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران اعلام کرد که ۳ درصد مشترکان پرمصرف تهرانی دو برابر الگو مصرف دارند و ۱۰ درصد از کل مصرف برق را به خود اختصاص دادهاند. در هفتههای اخیر با نصب کنتورهای هوشمند توانستهایم مصرف ۱۰۰ هزار مشترک پرمصرف را کنترل کنیم.
سخنگوی دولت نیز به تمرکز بر صنعت اشاره کرده و این امر باعث ایجاد بیاعتمادی در بین خانوارها شده است. رئیس اتحادیه انجمنهای انرژی ایران نیز به ناترازی ترکیبی انرژی اشاره کرده و گفت که این مشکل یک شبه ایجاد نشده و نیاز به برنامهریزی بلندمدت دارد. او همچنین به ضعفهای موجود در ساختار مصرف انرژی و عدم تحقق اهداف تعیینشده اشاره کرد.
مدیریت مصرف برق نیازمند همکاری همگانی و توجه به شرایط فعلی است. به گفته کارشناسان اگر قیمت تمامشده هر کیلووات ساعت برق به درستی محاسبه شود به رقم بالایی خواهد رسید و همچنان تلاش برای حل مشکلات در این صنعت نیازمند تدابیر جدی است. در نهایت هزینههای جاری برق باعث شده که افراد کمدرآمد نیز به نوعی هزینه مصرف برق ثروتمندان را بپردازند و این روند باید اصلاح شود. به نقل از جوان آنلاین
انتهای پیام/