
تولید برنج و ناهماهنگی آن با معیشت مردم
برنج یکی از مواد غذایی پرطرفدار در ایران است و معمولاً هر ایرانی در روز حداقل یک وعده برنج را در برنامه غذایی خود قرار میدهد.
سال گذشته به دلیل اختلاف نظرها پیرامون مقدار تولید برنج قیمت این محصول در بازار افزایش پیدا کرد. عدم واردات برنج خارجی باعث شده تا رقابت در بازار کاهش یابد و تأمین این کالا برای همه اقشار جامعه دشوار گردد.
قاسم پیشهور کارشناس و فعال حوزه کشاورزی در گفتوگو با درباره وضعیت تولید برنج در کشور اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳ با توجه به شرایط اقلیمی مطلوب به جز سه استان شمالی سایر استانها نیز کشت برنج را انجام دادند و در مجموع ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج تولید شد.
او در ادامه بیان کرد: به همین دلیل اتاق اصناف کشاورزی در سال گذشته اعلام کرد که نیاز به واردات برنج نداریم و تولید داخلی پاسخگوی نیاز بازار خواهد بود.
پیشهور همچنین با ابراز نارضایتی گفت: اما دولت برای تأمین ذخایر استراتژیک و بازار عمدتاً از ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی استفاده میکند در حالی که کشاورزان ما محصول را با ارز آزاد تولید میکنند. این موضوع بهای تمام شده کشت برنج ایرانی را نسبت به محصولات خارجی دو برابر کرده است.
این کارشناس کشاورزی با تأکید بر اینکه اگر ارز مورد نیاز به زیرساختهای کشاورزان اختصاص یابد میتوانیم به راحتی از ارقام بهتر استفاده کنیم اظهار داشت: تولید ارقام اصلاح شده موجب افزایش بهرهوری و افزایش عملکرد در هر هکتار میشود و همچنین کشت دوم نیز توسط برنجکاران انجام میگیرد.
وی تصریح کرد: به این ترتیب عملکرد و ضریب کشت از یک به دو افزایش مییابد و میتوانیم برنج داخلی که با ذائقه مردم ایران سازگار است را برای بازار داخلی تولید و تأمین کنیم.
نسبت تولید و توان مالی بازار تقاضا
کشت برنج در ایران به نسبت ۷۰ درصد برنجهای گرانقیمت مانند طارم و ۳۰ درصد برنجهای ارزانقیمت مانند شمشیری و ندا تقسیم میشود. فعالان بازار بر این باورند که برای افزایش تقاضا و توان خرید بیشتر خانوادههای ایرانی این نسبت باید معکوس شود.
با این حال پیشهور معتقد است که مشکل در این نسبت نیست. او خاطرنشان کرد: ذائقه مردم ایران با برنج ایرانی سازگار است و معمولاً مصرفکنندگان ترجیح میدهند به جای ۲۰ کیلوگرم برنج خارجی ۱۰ کیلوگرم برنج با کیفیت ایرانی مصرف کنند.
این فعال صنفی بیان کرد: طبع مردم کشور با عطر و طعم برنج ایرانی هماهنگ است و دولت باید از کشاورزان حمایت کند یا به مصرفکنندگان در خرید برنج ایرانی کمک نماید؛ اما پرداخت یارانه به کشاورزان خارجی نمیتواند راهکار مناسبی باشد. به نقل از مشرق
انتهای پیام/