
صندوق توسعه، ۲۰ میلیارد دلار از بخش خصوصی طلبکار است
مهدی غضنفری رئیس صندوق توسعه ملی صبح امروز (دوشنبه) در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی با موضوع «حکمرانی توسعه؛ صندوق توسعه ملی و رفع ناترازی ها» که در مرکز همایشهای سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد در مورد گزارش منابع و مصارف صندوق توسعه ملی توضیح داد: همه مردم مالک این صندوق هستند و ما وظیفه داریم در مورد موجودی و هزینه کردها به مردم اطلاعات دقیقی ارائه دهیم.
وی اعلام کرد: از ۱۲ سال پیش تا کنون ۱۶۸ میلیارد دلار به صندوق واصل و در دفاتر آن ثبت شده است. بخشی از این وجوه بازگشت داده شده و همچنین معادل ۹.۳ درصد سود نصیب صندوق شده است. از آنجایی که صندوق با هدف خصوصیسازی تأسیس شده ۴۵ میلیارد دلار به بخش خصوصی تخصیص یافته و ۱۰۳ میلیارد دلار نیز صرف مصارف دولتی و حاکمیتی شده است. در حال حاضر موجودی صندوق به ۳۰.۷ میلیارد دلار کاهش یافته است.
رئیس صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: صندوق ۳۸.۲ میلیارد دلار تسهیلات ارزی ارائه کرده و همچنین ۲۰ میلیارد دلار مطالبات معوق از بخش خصوصی دارد. به عنوان خزانهدار شما متأسفانه نتوانستهام این منابع را به خوبی مدیریت کنم زیرا معوقات بسیار بالا هستند.
غضنفری ادامه داد: این تسهیلات به حوزههایی نظیر نفت و گاز صنایع نیروگاهها پالایشگاهها پتروشیمی آب و حمل و نقل اختصاص یافته است. در سال ۱۴۰۴ ما چابکسازی را انجام دادیم و سه شرکت متعلق به صندوق را ادغام کردیم. ما به بنگاهداری اعتقادی نداریم و این فعالیت تخصصی است که بهتر است هر کسی از آن دوری کند. در سال گذشته مقداری سهام از شرکتهای تولیدی-صادراتی گرفتیم که قصد داریم آنها را واگذار کنیم.
وی اضافه کرد: پروژه I-HOPE در حال حاضر متوقف شده و L-HOPE یعنی عاملیت بانکها به فعالیت خود ادامه میدهد.
رئیس صندوق توسعه ملی اعلام کرد: برای تخصیص خطوط اعتباری جدید به بانکهای عامل به منظور تأمین مالی نیروگاهها ۵.۸ میلیارد دلار تخصیص دادهایم. بدین ترتیب بانکها میتوانند پروژههایی را معرفی کنند که بانک پاسارگاد و خاورمیانه در این زمینه پیشقدم بودهاند و ما آنها را به بانک مرکزی ارجاع دادهایم.
غضنفری خاطرنشان کرد: دولت اعلام کرده که باید ۳۰ هزار مگاوات برق تجدید پذیر ایجاد کنیم که برآورد هزینه آن ۱۲ میلیارد دلار است. در حال حاضر ۶ هزار مگاوات پروژه و طرح به بانکها ارائه شده که تنها ۱.۵ مگاوات آن به صندوق آمده است.
وی تصریح کرد: تأمین مالی احداث نیروگاهها سؤال مهمی است. دیدگاه اول معتقد است که این موضوع به دلیل زیرساختی بودن باید فقط توسط دولتها تأمین شود. اما دیدگاه دیگر بر این باور است که سرمایهگذار خود باید منابع مالی را تأمین کند. از سوی دیگر دیدگاه سوم به عدم وجود پاسخ مشخص برای این سؤال اشاره دارد.
رئیس صندوق توسعه ملی تأکید کرد: زنجیره فنی و مالی این حوزه بسیار پیچیده است و تواناییهای متقاضی باید در این زمینه موجود باشد.
غضنفری بیان کرد: در حال حاضر کشور با مشکل تأمین مالی مواجه است و در تأمین برق خانگی و صنعتی نمیتوانیم به تأمین مالی دولت امید داشته باشیم. ما حکمرانی را آسان گرفتیم و به همین دلیل وضعیت کنونی به بنبست رسیده است.
وی افزود: برای تأمین مالی نیروگاهها در شرایط کمبود منابع مالی جذب سرمایهگذاری خارجی که نیازمند تعاملات بینالمللی است به دلیل تحریمها به راحتی قابل تحقق نیست؛ بنابراین بهتر است این کار به بخش خصوصی واگذار شود. در این راستا انتخاب هلدینگهای بزرگ داخلی و صنایع بزرگ درآمدزا میتواند بهترین گزینهها برای تأمین مالی باشد.
رئیس صندوق توسعه ملی در نهایت اذعان کرد: مشکل ناترازی به اعتقاد من در تمامی حوزهها قابل حل است. ما باید از تجربیات موفق جهانی بهرهبرداری کنیم و تعامل هوشمندانه میان حکمرانی اجتماعی و اقتصادی را برای مدیریت شرایط کنونی به کار بریم. برای انجام کارهای بزرگ به سرمایه بزرگ نیاز داریم و دولتی کردن امور تنها در ظاهر خوب به نظر میرسد اما در عمل نتایج مثبتی به دنبال ندارد. به نقل از مهر
انتهای پیام/