
ضرورت ورود صندوق توسعه ملی به عرصه سهامداری بانکهای توسعهای
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی به بیان نظرات خود پیرامون تامین مالی در کشور پرداخت و عنوان کرد: یکی از چالشهای اصلی در کشور نحوه تامین مالی است که بخش عمدهای از ناترازیها به دلیل عدم تامین مالی مناسب و نبود نقشه راه مشخص در این زمینه میباشد.
فرزین یادآور شد: در سال ۱۳۸۹ که صندوق توسعه ملی تأسیس شد نگرانیها در مورد سودهای نفتی و خطرات بیماری هلندی وجود داشت. هدف این بود که این منابع در راستای توسعه کشور مصرف شود و تصمیم بر این شد که صندوقی برای ذخیرهسازی منابع ارزی ایجاد شود تا به بخش خصوصی برای رشد اقتصادی کمک کند.
وی با اشاره به تحریمهای یک سال بعد از تأسیس صندوق گفت: متأسفانه درآمدهای نفتی و دولتی کاهش یافت و دولت مجبور به برداشت از صندوق توسعه ملی شد که این امر باعث دور شدن صندوق از اهداف اولیه خود گردید.
فرزین همچنین تصریح کرد: مهم است که منابع مالی به نحو مناسب مدیریت و هدایت شود و صندوق توسعه ملی در این راستا نقش حیاتی دارد. منابع باید به بخشهایی اختصاص یابد که در آنها توسعه تحقق مییابد.
وی به زمان ریاست خود بر صندوق توسعه ملی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: در آن زمان نیاز به وجود یک استراتژی توسعه و طرح آمایش سرزمین احساس میشد اما چنین برنامهای وجود نداشت.
رئیس کل بانک مرکزی به ضرورت وجود یک استراتژی توسعه صنعتی در کشور اشاره کرد و گفت: باید اعتبار به سمت برنامهها و پروژههای توسعهای هدایت شود. کشورهایی مانند آلمان ژاپن و چین نمونههای موفقی در مدیریت بازار و تخصیص منابع دارند.
فرزین بیان کرد: ایران نیز دارای خوشههای صنعتی متنوعی است و باید نظام تامین مالی مشخصی برای هدایت منابع به این صنایع وجود داشته باشد.
وی افزود: بانکهای توسعهای باید به اهداف اصلی خود بازگردند و منابع را بر اساس استراتژیهای توسعهای هدایت کنند. همچنین صندوق توسعه ملی باید به عنوان نهاد مادر کشور نقش اصلی را در فرآیند توسعه ایفا کند.
فرزین به برنامهریزی برای عرضه ۲۰۰ میلیون دلار اوراق با ضمانت صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: این اقدام به عنوان یک فعالیت توسعهای محسوب میشود.
وی بر لزوم تحقق چند استراتژی کلان در مدیریت کشور تأکید کرد و گفت: باید بر روی چند راهبرد مشخص تمرکز کنیم حتی اگر این مسیر در ابتدا هزینهبر باشد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین به اهمیت نقش صندوق توسعه ملی به عنوان پشتوانه بانکهای توسعهای اشاره کرد و افزود: برای شکلگیری بانکهای توسعهای واقعی این صندوق باید سهامدار این بانکها باشد.
فرزین در انتها ضرورت بازنگری در اساسنامه صندوق توسعه ملی را مطرح کرد و گفت: باید تغییرات اساسی در ساختار صندوق متناسب با نیازهای امروز کشور صورت گیرد. به نقل از صدای بورس
انتهای پیام/