
کاهش نرخ بهره بین بانکی به ثبت رسید
نرخ بهره بین بانکی در پایان هفته چهارم اردیبهشت ماه (چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه) با کاهش ۰.۰۱ درصدی نسبت به هفته قبل به ۲۳.۹۵ درصد رسید. این نرخ در هفته اول فروردین ماه ۲۳.۹۶ درصد بود و در پایان هفته دوم (فروردین) با کاهش ۰.۰۱ درصدی به ۲۳.۹۵ درصد کاهش یافت و در هفته سوم نیز در همان سطح باقی ماند. در آخرین هفته فروردین نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۹۶ درصد رسید و در سوم اردیبهشت ماه با افزایش ۰.۰۲ درصدی به ۲۳.۹۸ درصد رسید. با این حال در طول سه هفته گذشته نرخ بهره با کاهش ۰.۰۱ درصدی در پایان هر هفته به ۲۳.۹۵ درصد رسید.
شایان ذکر است که در آذرماه سال ۱۴۰۳ نرخ بهره بین بانکی به مرز ۲۳.۹ درصد رسید و از آن زمان در دامنهای نزدیک به ۲۳ درصد نوسان داشته است. اگرچه در دی و بهمن ماه سال گذشته نرخ به ۲۳.۹۸ درصد رسید اما هیچگاه از مرز ۲۴ درصد عبور نکرد. با این حال در ماههای اخیر نرخ بهره بین بانکی به نزدیکترین حد خود به کانال ۲۴ درصد رسیده است.
بازار بین بانکی چیست؟ بازار بین بانکی بازاری است که برای انجام مبادلات مالی بین بانکها و سایر مؤسسات اعتباری و همچنین برای اجرای سیاستهای پولی بانک مرکزی ایجاد شده است. این بازار دارای عمق و حجم معاملاتی بالایی است و به منظور مدیریت نقدینگی بانکها کاهش استقراض از بانک مرکزی کنترل تورم و ایجاد رشد اقتصادی شکل گرفته است.
دو کاربرد اصلی بازار بین بانکی شامل کمک به بانک مرکزی در اجرای سیاستهای پولی و تأمین مالی بین بانکها و مؤسسات اعتباری است. بانک مرکزی با تغییر نرخ سود در این بازار نظارت و اهداف خود را پیگیری میکند.
حجم معاملات در این بازار بسیار زیاد است و تأثیر زیادی بر نرخ سود دارد. نرخ سودی که بانک مرکزی به صورت هفتگی اعلام میکند بر اساس میانگین موزون معاملات بین بانکی روزانه محاسبه میشود.
بازار بین بانکی در ایران از تیرماه ۱۳۸۷ بهطور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده و نظارت بر این بازار و تعیین نرخ سود به عهده بانک مرکزی است. بانک مرکزی در پایان هر هفته نرخ بهره بین بانکی را به صورت رسمی اعلام میکند.
در پایان این هفته حداقل نرخ توافق بازخرید نیز به مانند سال گذشته ۲۳ درصد نرخ اعتبارگیری قاعدهمند ۲۴ درصد و نرخ سپردهگذاری قاعدهمند ۱۷ درصد به صورت ثابت تعیین شده است. در سال ۱۴۰۳ نرخ بهره بین بانکی در کانال ۲۳ درصد قرار داشته و طبق آمارهای بانک مرکزی این نرخ در دو سال گذشته یعنی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در همین محدوده حفظ شده است. با این حال در سال ۱۴۰۱ نرخ بهره بین بانکی در دامنههای ۲۰.۳ تا ۲۳.۱ درصد تغییر کرده که نشاندهنده بیشترین نوسان در نرخ بهره بین بانکی در سالهای اخیر است. به نقل از مشرق
انتهای پیام/