
امیدواری به گفتگوها، اما بازار به تصمیمات هوشمندانه نیازمند است
حجتالله صیدی در پنل تخصصی ابرچالشهای اقتصادی گفت: «در سازمان بورس تحت هدایت آقای دکتر همتی گام بزرگی برای تشکیل سرمایه برداشتهایم که محور این جلسه و شعار سال نیز میباشد. مسأله فقط امضای فیش حقوقی نیست بلکه هدف ما ایجاد سرمایهگذاری بلندمدت است.»
وی ادامه داد: «برای دستیابی به رشد اقتصادی به ویژه آن هشتدرصدی که به آرزو تبدیل شده تشکیل سرمایه ضروری است. در غیر این صورت اگر بهرهوری افزایش نیابد ممکن است سرمایهگذاریها با قانون بازدهی نزولی مواجه شود و نتایج معکوس دهد.»
صیدی ویژگیهای بورس را اینگونه توضیح داد: «تشکیل سرمایه در بورس ماهیت بلندمدت دارد اما انجام خرید و فروش روزانه نیز جزئی از ذات آن است. برخی انتقادات دارند که بورس بهصورت کوتاهمدت عمل میکند اما این پویایی حیات بورس را تضمین میکند. این دو مقوله بهصورت همزمان بازار را به جلو میبرد.»
برنامه هفتبندی و هماهنگی بازارها رئیس سازمان بورس از تدوین یک برنامه هفتبندی خبر داد و گفت: «در همان ماه اول برنامهای هفتبندی تهیه کردیم که با تأیید آقای دکتر همتی به دولت ارائه شد. این برنامه نهتنها تعهد ما بلکه انتظاری از دولت بود. خوشبختانه با حمایت آقای رئیسی آقای جهانگیری و سایر اعضای دولت این برنامه اجرایی شد و امید را به بازار بازگرداند.»
هماهنگی بین بازار پول و سرمایه راه نجات بورس وی افزود: «یکی از نکات کلیدی این برنامه ایجاد هماهنگی بین بازار پول و سرمایه بود. با ایجاد این هماهنگی نتایج خوبی بهویژه در مدیریت نوسانات بازار و نرخ ارز به دست آوردیم. حتی در شرایط ناپایداری بازار این چالشها را پذیرفته و روند بلندمدت آن مثبت است.»
صیدی وضعیت بازار را چنین توصیف کرد: «نسبت تقاضا به عرضه در بازار نشاندهنده وضعیت آن است. در شرایط خوشبینانه تقاضا ۳۵ تا ۴۰ برابر عرضه است اما در شرایط نگرانی این نسبت به ۰.۸ میرسد. با این حال در دو سه ماه اخیر بازار حدود ۲۰ همت خرید و فروش روزانه داشته که نشاندهنده پذیرش چالشها و روند مثبت است.»
شش چالش مذاکرات و ظرفیتهای سرمایهگذاری رئیس سازمان بورس در خصوص مذاکرات بینالمللی اظهار داشت: «ریسکهای سیستماتیک همیشه وجود دارند و مذاکرات تنها بخشی از آنهاست. با وجود خوشبینی نسبت به حصول توافقهای عملیاتی این مسیر زمانبر خواهد بود. حتی اگر فردا توافقی امضا شود تأثیرات آن در اقتصاد واقعی زمان خواهد برد.» وی شش چالش اصلی را بهاینترتیب برشمرد: «اول مسائل فنی مانند غنیسازی و تحریمها؛ دوم اقدامات اسرائیل؛ سوم نقش اروپا؛ چهارم رقبا در منطقه؛ پنجم بازیهای کلان جهانی میان آمریکا چین و روسیه؛ و ششم نگرانیهای داخلی و خارجی هر دو طرف.»
ایران خودرو جزو پیشرفتهترین کارخانههای دنیا صیدی به ظرفیتهای اقتصادی ایران اشاره کرد و گفت: «ما ظرفیت ۱۵۰۰ میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری داریم. ایران خودرو سایپا و پارس خودرو از پیشرفتهترین کارخانههای خودروسازی هستند. در سال ۱۳۷۶ معاون ارشد هیوندای اعلام کرد که ایران خودرو میتواند یک میلیون دستگاه تولید کند در حالی که ما برای ۳۰۰ هزار دستگاه جشن میگرفتیم. این ظرفیتها نیاز به مدیریت و شبکهسازی دارند.»
وی تأکید کرد: «این سرمایهگذاریها زمانبر است و ممکن است هفت تا هشت سال طول بکشد اما باید با جدیت پیگیری شود.»
خوشبینی به مذاکرات اما بازار سرمایه به رفتار هوشمندانه نیاز دارد حجتالله صیدی در ادامه تصریح کرد: «من از سال ۱۳۷۰ حدود ۳۴ سال است که با بازار سرمایه ارتباط دارم. بازارها ذات خاص خود را دارند و عدم درک این ذات میتواند مشکلاتی به وجود آورد. ناترازیها در حوزههای انرژی خودرو و موبایل نتیجه اختلال در سازوکار بازار است.» وی بازار را به اسب وحشی تشبیه کرد و گفت: «اسبسواری ورزش خوبی است اما عده کمی موفق میشوند چرا که قواعد آن را نمیدانند. بازار سرمایه نیز همانند اسب وحشی است و برای موفقیت در آن باید قواعد را شناخت و با هوشمندی عمل کرد.»
صیدی درباره تاریخچه بازار سرمایه ایران گفت: «از سال ۱۳۷۰ تاکنون سه یا چهار نقطه عطف و بحران را شاهد بودهایم. رویدادهایی مانند ۱۱ سپتامبر و تحریمها همواره بازار را تحت تأثیر قرار دادهاند.» وی افزود: «رئیس سازمان بورس درباره چشمانداز بازار سرمایه با توجه به مذاکرات گفت: «ما نسبت به آینده بازار و توافقات خوشبین هستیم اما این خوشبینی به معنای ایدهآل بودن اوضاع نیست. نمودارهایی که آقای دکتر همتی ارائه کردند نشان میدهد که هیچ بازاری بهصورت خطی از صفر به صد نمیرود و همواره افت و خیزهایی دارد.»
وی در مورد سناریوهای مذاکرات گفت: «اگر مذاکرات به نتیجه برسند گشایشهایی ایجاد خواهد شد اما این گشایشها زمانبر هستند و بلافاصله به نتایج اقتصادی منجر نخواهند شد. اگر مذاکرات به نتیجه نرسند بازار نیز واکنش نشان خواهد داد اما این واکنشها جزئی از ذات آن است. ما باید با پذیرش این واقعیت هوشمندانه عمل کنیم.»
صیدی تأکید کرد: «رفتار بازار به ما میآموزد که نباید سازوکار آن را مختل کنیم. احترام به طبیعت بازار و رفتار دقیق کلید موفقیت است. بازار سهام و اوراق بهادار همواره پویاست و ما باید این پویایی را مدیریت کنیم.» به نقل از اقتصاد آنلاین
انتهای پیام/