
دلایل شکلگیری صفهای فروش در زمان جنگ چیست؟
رسالت خبری نبض بورس برای آگاهی بخشی به سرمایهگذاران موجب شده است تا به معرفی عوامل هیجانی و روانی که نظم بازار را مختل میکند بپردازد و وظیفه بازار سهام در کسب منفعت برای افراد و تجمیع سرمایه در اقتصاد را محقق سازد. در ادامه با استناد به پژوهشهای علمی معتبر رفتار تودهای و دلایل ظهور آن معرفی میشود.
رفتار تودهای که به معنای تبعیت از یک شاخص (مانند بازده کل بازار بازدهی یک صنعت خاص جهش تورم و اخبار خارجی) بدون توجه به ریسک است در تحلیل تکنیکال و ساختاری جایی ندارد و منشا آن رفتار افراد است.
پژوهشگران اعلام کردهاند که عوامل اقتصادی سیاسی جو روانی بازار شفافیت اطلاعات شرکتها و عوامل فردی در شکلگیری رفتار تودهای تأثیرگذار هستند. اما کدام عوامل پیشرو بوده و در ذهن افراد پررنگتر است؟
در تازهترین پژوهش انجام شده مولفههای اثرگذار با تحلیل پرسشنامه ۳۰ صاحبنظر اقتصاد و بورس و ۴۰۰ پرسشنامه در کارگزاریهای تهران به ترتیب اهمیت معرفی شدند.
نکته جالب توجه در خروجی این پژوهش نگرش سرمایهگذاران به شرایط اقتصادی-سیاسی و ریسکپذیری فردی است. برای درک بهتر ماهیت رفتار تودهای پژوهش دیگری با روش تحلیل و فرضیات متفاوت علت تورش رفتاری سرمایهگذاران را از زاویهای دیگر معرفی میکند. این پژوهش با استفاده از تکنیکهای آماری نشان داد که در بازار بورس تهران رفتار تودهای وجود داشته و به نرخ تورم ارزش معاملات و ارزش بازار مربوط میشود. به عبارت دیگر افراد با مشاهده نرخ تورم سرمایه خود را به سمت فعالیتهای مولدتر هدایت میکنند و یا با دیدن رشد بازار سهام و سبزپوشی تابلو به سمت بازار سرمایه هجوم میآورند.
این رفتار در تمامی بازارهای سهام دنیا وجود دارد اما شدت و میزان آن متفاوت است. بازارهایی که دارای اطلاعات شفاف قوانین و مقررات کارآمد هستند و سرمایهگذاران به بازار اعتماد دارند رفتار تودهای ضعیفتری دارند. بورس تهران به دلیل نوسانات اقتصاد کلان و تورم مزمن که باعث افزایش هزینه سرمایهگذاری میشود بیشتر تحت تأثیر این رفتار قرار میگیرد. امید است با رسیدن به ثبات نسبی اقتصاد و اجرای سیاستهای مالی و پولی مناسب اعتماد مردم به بازار سهام افزایش یابد و همچنین افراد با ارتقاء دانش سرمایهگذاری خود از حرکات جمعی بورس فاصله گرفته و با بینش مناسب سبد سهام خود را مدیریت کنند. به نقل از نبض بورس
انتهای پیام/