
اقتصاد رفتاری: راهکار احیای آرامش در بازار بورس
نیما ژرفاندیش اقتصاددان و تحلیلگر بازار سرمایه در بررسی وضعیت بازار سهام اظهار داشت: در مواقع بحرانی معمولاً موج اصلی فروش و فشار روانی ناشی از عواملی مانند دلهره شایعات منفی و سوگیریهای ذهنی بروز میکند. تحقیقات نشان میدهد که حتی سهامداران با تجربه نیز در شرایط عدمقطعیت تحت تأثیر هیجان عمومی قرار میگیرند و ممکن است تصمیمات غیرمنطقی اتخاذ کنند.
وی اضافه کرد: هرچه شفافیت اطلاعات افزایش یابد و مسئولان بازار سرمایه بهطور بهموقع و صادقانه اخبار را منتشر کنند واکنشهای احساسی کاهش مییابد. اقتصاد رفتاری تأکید میکند که تنها ابزارهای مالی و حمایتی کافی نیستند؛ بلکه اعتمادسازی آموزش در زمینه مدیریت احساسات و تنظیم انتظارات جمعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
ژرفاندیش تأکید کرد: فعالیت بازارگردانها و صندوقهای تثبیت معرفی ابزارهای پوشش ریسک و برگزاری جلسات آموزشی برای سهامداران خرد میتواند اثرات شوکهای روانی را کاهش دهد. همچنین الگوسازی از سرمایهگذاران حرفهای و اطلاعرسانی دقیق درباره ارزش ذاتی داراییها میتواند تصمیمگیری جمعی را به سمت عقلانیت هدایت کند.
وی همچنین گفت: رفتار گلهای و ترس از از دست دادن سرمایه معمولاً باعث گسترش بحرانها در بازارهای مالی میشود. سازمان بورس باید در زمانهای حساس با استفاده از علم روانشناسی بازار از ابزارهای کنترلی هوشمند بهرهبرداری کرده و فضایی آرامشبخش ایجاد کند.
در پایان ژرفاندیش خاطرنشان کرد: آینده بازار سهام به موفقیت سیاستگذاران در مدیریت انتظارات و هیجانات وابسته است. اگر بازگشت عقلانیت و آرامش جمعی در محور اقدامات قرار گیرد حتی پس از بزرگترین تلاطمها نیز میتوان به تدریج به ترمیم اعتماد و رونق امیدوار بود. به نقل از مهر
انتهای پیام/