تدوین مشوق‌ها و عوارض صادراتی به منظور مقابله با خام‌فروشی
صدای بورس
2
1404-04-17 21:50:45

تدوین مشوق‌ها و عوارض صادراتی به منظور مقابله با خام‌فروشی

معاون ارتقای کسب و کارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت ایران در شصت و نهمین نشست کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی که با حضور مدیران سازمان توسعه تجارت و نمایندگان نهادهای دولتی و بخش خصوصی برگزار شد به ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از خام‌فروشی در صادرات غیرنفتی پرداخت و اعلام کرد: قانونی در وزارت صمت برای اخذ عوارض صادرات محصولات خام وجود دارد که عوارض حاصل از آن به زنجیره صادرات بازمی‌گردد اما تاکنون اجرایی نشده است. این عوارض می‌تواند به زنجیره صادرات تزریق شود و ارزش کالای صادراتی را افزایش دهد. این اقدام می‌تواند به توسعه صادرات و ارتقاء کیفیت محصول نهایی کمک کند.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و پایش سازمان توسعه تجارت ایران در ابتدای این نشست گزارشی از عملکرد تجارت خارجی در ۳ ماهه اخیر ارائه کرد و گفت: صادرات غیرنفتی در این مدت با کاهش ۱۴ درصدی در ارزش و ۹ درصدی در وزن به ۱۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسید. واردات نیز در این بازه زمانی با کاهش ۱۲ درصدی در ارزش و ۱۴ درصدی در وزن مواجه بود.

محسن منتظری بیان کرد که کشورهای هدف صادراتی شامل چین عراق ترکیه امارات و افغانستان هستند که تغییر چندانی نسبت به سال گذشته نداشته‌اند. همچنین ۵ کالای عمده وارداتی شامل طلا به شکل خام ذرت دامی برنج روغن دانه آفتابگردان و گوشی موبایل است. ۵ مبدا عمده وارداتی شامل امارات چین ترکیه هند و آلمان است که تقریبا ۸۰ درصد مبادی وارداتی را تشکیل می‌دهند.

منتظری در ادامه به آمار ۲ ماهه صادرات غیرنفتی اشاره کرد و گفت که در این مدت ارزش صادرات تغییر چندانی نداشته اما وزن آن به میزان ۳.۴ درصد رشد داشته است. همچنین صادرات بدون احتساب گاز منفی ۲ درصد از نظر ارزشی و ۵ درصد از نظر وزنی افزایش داشته است. در زمینه واردات نیز بدون در نظر گرفتن طلا ۱۳ درصد کاهش واردات را تجربه کرده‌ایم.

این مقام مسئول افزود که تراز تجاری کشور بدون احتساب گاز و طلا در آمار صادرات و واردات به میزان ۷۵ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است. ۱۰ بازار برتر کالاهای صادراتی در ۲ ماهه اول سال شامل چین عراق امارات ترکیه افغانستان پاکستان هند عمان روسیه و ارمنستان بوده که ۸۸ درصد کل صادرات را به خود اختصاص داده‌اند. صادرات به کشورهای چین افغانستان روسیه هند و ارمنستان امسال با رشد مواجه بوده است.

محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در این نشست بر لزوم تسریع در بازگشت ارز حاصل از صادرات و برطرف کردن مشکلات صادرکنندگان تاکید کرد و گفت که جلسات متعددی با انجمن‌ها و اتاق بازرگانی ایران برگزار شده است تا روند بازگشت ارز کنترل شود. در شرایط غیرعادی باید سیاست‌هایی در این خصوص لحاظ کرد و آمار رشد صادرات بر اساس حوادث آن ماه‌ها بررسی شود.

محمدرضا انصاری رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی ایران نیز به بررسی ریشه‌ای دلایل خام‌فروشی در صادرات پرداخت و اشاره کرد که با افزایش هزینه تولید و قیمت انرژی صادرات به سمت خام‌فروشی سوق پیدا می‌کند و نیاز به تحلیل درست و همه‌جانبه از سوی نهادهای مربوطه در این خصوص احساس می‌شود. به نقل از صدای بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما