افزایش جنگ‌ها در دنیای بی‌قانون: دلایل و پیامدها
tgju
7
1404-04-21 03:02:00

افزایش جنگ‌ها در دنیای بی‌قانون: دلایل و پیامدها

سایمون کوپر ستون‌نویس فایننشال‌تایمز در یادداشتی به بررسی وضعیت کنونی جهان پرداخت و به این نکته اشاره کرد که در گذشته‌ای نه‌چندان دور ما در یکی از آرام‌ترین دوران تاریخ مدرن زندگی می‌کردیم. بر اساس آمار «برنامه داده‌های منازعات اوپسالا» سال ۲۰۰۵ کمترین تعداد مرگ‌ومیر در منازعات مسلحانه از زمان جنگ جهانی دوم به ثبت رسید. اما به سرعت اوضاع تغییر کرد. طبق گزارش «موسسه تحقیقات صلح اسلو» سال گذشته ۶۱ «منازعه دولتی» ثبت شده که بالاترین میزان از سال ۱۹۴۶ به شمار می‌آید. در این میان درگیری‌های بین اسرائیل و ایران نیز به این فهرست افزوده شده است.

سوال اینجاست که چرا جنگ‌ها اینقدر افزایش یافته‌اند؟ سایمون کوپر به این نکته اشاره می‌کند که نبود نیروی پلیس کارآمد می‌تواند از بدتر شدن وضعیت بجای بهبود آن جلوگیری کند. در دهه ۹۰ ایالات متحده و سازمان ملل به عنوان «پلیس جهانی» عمل می‌کردند و در بسیاری از جنگ‌ها مداخله داشتند. اما با وقوع جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ اوضاع به کلی تغییر کرد و این دو نهاد قدرت و اعتبار خود را از دست دادند. با اوج‌گیری قدرت‌های جدیدی مانند چین و روسیه وضعیت بی‌قانونی در جهان تشدید شده است.

به طور مثال باراک اوباما در سال ۲۰۱۳ درباره استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه هشدار داد اما هیچ اقدامی نکرد و این امر نشان‌دهنده ضعف پلیس جهانی بود. از آن زمان ولادیمیر پوتین به کشورهای مختلفی حمله کرد و درگیری‌های جدیدی در سرتاسر جهان شکل گرفت.

استیون اورتز مدیر موسسه مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا بر این باور است که هنجار عدم استفاده از خشونت برای حل و فصل درگیری‌های سیاسی به طور جدی کاهش یافته و این پدیده به یک مسری تبدیل شده است. ایالات متحده نیز دیگر به هنجارهای بین‌المللی پایبند نیست و در بسیاری از موارد به صورت یکجانبه عمل می‌کند.

در ادامه با گسترش استفاده از پهپادها ابعاد جدیدی به جنگ‌ها اضافه شده و این فناوری هزینه‌های جنگ را کاهش داده است. در حال حاضر اوکراین به عنوان یکی از پیشگامان در استفاده از پهپادها به شمار می‌آید و این فناوری می‌تواند در آینده نیز تحولات زیادی را به همراه داشته باشد.

در نهایت اورتز به این نکته اشاره می‌کند که با نبود یک پلیس جهانی ایجاد نیروهای پلیس منطقه‌ای می‌تواند مدنظر قرار گیرد اما این راه‌حل‌ها نیز به شدت شکننده هستند. بدین ترتیب بی‌قانونی همچنان به عنوان یک هنجار تاریخی در امور بین‌الملل به قوت خود باقی مانده است. به نقل از tgju

انتهای پیام/

منبع: tgju
خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما