تحلیل اثرات تعرفه ۵۰ درصدی ترامپ بر صنعت فولاد ایران
نبض بورس
4
1404-04-21 11:26:35

تحلیل اثرات تعرفه ۵۰ درصدی ترامپ بر صنعت فولاد ایران

هدف ترامپ از اعمال تعرفه‌های غیرمنطقی کسب درآمد ۸۰۰ میلیون دلاری و کاهش کسری تجاری آمریکا است. در آخرین اخبار ترامپ به منظور حمایت از صنایع داخلی تعرفه ۵۰ درصدی بر صنعت فولاد وضع کرده است. حال باید دید که افزایش قیمت جهانی فولاد و اختلال در زنجیره تأمین این ماده چه تأثیری بر صنعت فولاد ایران خواهد گذاشت.

پاسخ به این سوال در کاهش سهم این غول اقتصادی در تولید جهانی و کسری تجاری آمریکا نهفته است. طبق اطلاعات بانک جهانی در سال ۱۹۶۰ آمریکا ۴۰ درصد از اقتصاد جهانی را در اختیار داشت اما این رقم در سال ۲۰۲۴ به حدود ۲۶ درصد کاهش یافته است.

افزایش اشتغال صنعتی و حمایت از صنایع داخلی انگیزه دیگری برای ترامپ در وضع این تعرفه‌ها به شمار می‌رود. هرچند کارشناسان نسبت به افزایش قیمت کالاهای آمریکایی و کاهش سطح رفاه هشدار داده‌اند ترامپ بر این باور است که این آثار موقتی بوده و در بلندمدت آمریکا دوباره به جایگاه اصلی خود در نظام جهانی بازخواهد گشت.

آمریکا به عنوان بزرگترین واردکننده فولاد دنیا (با ۲۶.۲ میلیون تن واردات در سال ۲۰۲۴) شناخته می‌شود. کانادا برزیل و مکزیک به عنوان اصلی‌ترین صادرکنندگان فولاد به آمریکا محسوب می‌شوند و سهم سایر کشورها نیز در جداول مشخص شده است.

در حال حاضر یک چهارم نیاز فولاد آمریکا از طریق واردات تأمین می‌شود. ترامپ که به دنبال افزایش اشتغال صنعتی در کشورش است ادعا کرده است که با وضع تعرفه بر صنعت فولاد و آلومینیوم می‌تواند ۱۴۰ هزار شغل جدید ایجاد کند.

توصیف بازار جهانی فولاد می‌تواند عوارض سیاست‌های تجاری تهاجمی آمریکا را نمایان کند. در ادامه تولیدکنندگان برتر فولاد و مقاصد اصلی صادرات آن‌ها معرفی خواهند شد.

سیاست تجاری ترامپ همانطور که در سال ۲۰۱۸ منجر به افزایش ۲ درصدی قیمت فولاد شد امروز نیز با وضع تعرفه قیمت فولاد را بالا خواهد برد. افزایش قیمت این نهاده تعادل تجارت جهانی و زنجیره تأمین را مختل کرده و گرانی فولاد به صنایع دیگر سرایت کرده و می‌تواند احتمال افزایش نرخ بیکاری در جهان را به دنبال داشته باشد. به طور کلی می‌توان ادعا کرد که تعرفه بر فولاد اثرات زیر را دارد:

ایران به عنوان دهمین تولیدکننده و هفتمین صادرکننده فولاد با ظرفیت اسمی ۴۵ میلیون تن در سال دارای شرکت‌های بزرگی مانند فولاد مبارکه اصفهان ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان است. افزایش نرخ فولاد می‌تواند به سودآوری و رشد قیمت سهام این شرکت‌ها منجر شود. موقعیت جغرافیایی و قدرت میانه ایران می‌تواند فرصتی برای پاسخ به تقاضای کشورهای واردکننده فولاد باشد و خلا بازار را پر کند. هرچند مشکلات ناترازی انرژی تحریم‌ها و نوسانات تقاضای فولاد چشم‌انداز بین‌المللی را تحت تأثیر قرار داده است. نوسانات تقاضا به معنای تلاش کشورها برای جانشینی فولاد با سایر مواد به منظور کاهش هزینه‌های تولید و ریسک دسترسی به فولاد است.

در بازار داخلی با افزایش قیمت این نهاده کاهش تقاضا و رکود در صنایع ساختمانی می‌تواند عاملی برای کاهش فروش محصولات این صنایع و افت سودآوری شرکت‌ها باشد. در نهایت تأثیر تعرفه‌ها بر صنایع فولاد ایران به عوامل خارجی و داخلی بستگی دارد. با سیاست‌های حمایتی و تنوع محصولات این گروه صنایع می‌تواند تاب‌آوری خود را در برابر شوک‌های خارجی و نوسانات قیمت افزایش دهد. به نقل از نبض بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما