
آغاز افول روزهای طلایی طلا؟
«رِی جیا» رئیس واحد تحقیقات چین در شورای جهانی طلا در تحلیلی اعلام کرد که با نگاهی به تاریخچه و روند نزولی گذشته طلا برخی رویدادها ممکن است به کند شدن روند صعودی فلز زرد در سالهای اخیر منجر شوند و برخی تحولات دیگر میتوانند به افت طولانیمدت آن کمک کنند.
سناریوی افول طلا طبق این تحلیل در صورت تعدیل مخاطرات ژئوپلیتیکی یا تجاری امکان روند نزولی طلا وجود دارد؛ در این صورت دلار تقویت شده و تقاضا برای سرمایهگذاری در طلا از طریق خریدهای بانک مرکزی صندوقهای قابل معامله و معاملات خردهفروشی کاهش خواهد یافت.
جیا افزود که «کاهش پایدار قیمت طلا نیازمند تغییرات ساختاری عمدهای است که به احتمال زیاد اتفاق نخواهد افتاد اما سه سناریو میتواند طلا را به سمت افول درازمدت سوق دهد.»
سناریوهای محتمل این سناریوها شامل کاهش تقاضای بانکهای مرکزی ورود سایر داراییها به رقابت با طلا کاهش اشتیاق مصرفکنندگان به فلز زرد و افزایش چشمگیر عرضه طلا است.
جیا تأکید کرد که احتمال وقوع این عوامل که میتواند طلا را به بازار خرسی بکشاند پایین است. بازارها همواره نوساناتی دارند و کاهش شتاب اخیر در طلا نگرانیهایی را برای برخی از سرمایهگذاران به همراه داشته است.
در حال حاضر بدهی دولتها در سطح جهانی در حال افزایش است؛ بهویژه در آمریکا و رقابت میان قدرتهای بزرگ ممکن است به مخاطرات اقتصادی یا ژئوپلیتیکی دامن بزند.
جیا همچنین خاطرنشان کرد که «با توجه به این شرایط نقش طلا به عنوان یک دارایی راهبردی که ریسک پرتفوی را متنوع کرده و عملکرد آن را بهبود میبخشد همچنان برجسته خواهد بود.»
۶۸ سقف جدید جیا اظهار داشت که طلا در سالهای اخیر روند صعودی پایداری را تجربه کرده است. او گفت که قیمت فلز زرد پس از کاهش به یک هزار و ۴۲۹ دلار در سوم نوامبر ۲۰۲۲ تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۵ به ۳۲۸۷ دلار رسید و این به معنای ثبت ۶۸ سقف جدید در این دوره زمانی است.
عمده دلیل این صعود چشمگیر خرید مداوم بانکهای مرکزی و همچنین افزایش مخاطرات ژئوپلیتیکی و تجاری بوده است. با این حال از آغاز سهماهه دوم امسال شتاب صعودی طلا کاهش یافته است.
تحلیلگر شورای جهانی طلا افزود: در سهماهه دوم طلا ۵.۵ درصد رشد داشت. اگرچه این رقم با هر معیاری قابل قبول است اما در مقایسه با رشد ۱۹ درصدی در سهماهه اول ضعیف تلقی میشود.
پس از آنکه دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا از تعرفههای جدید رونمایی کرد و سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امن سوق داد قیمت طلا بیش از یک درصد افزایش یافت.
طلای لحظهای کار خود را روی ۳۳۵۶.۹۳ دلار به پایان رساند و معاملات آتی فلز زرد در بازار آمریکا با قیمت ۳۳۷۱.۲۰ دلار انجام شد.
پنج دوره نزولی بزرگ تحلیل شورای جهانی طلا در شرایطی منتشر شده که پیشتر برخی شرکتهای تحقیقاتی از جمله «بیامآی» و «سیتیبانک» و موسسه «Motilal Oswal Wealth Management» در هند اعلام کردند که روند صعودی طلا ممکن است به پایان رسیده باشد.
جیا تصریح کرد که از زمان فروپاشی نظام «برتون وودز» در سال ۱۹۷۱ فلز زرد پنج رکود بزرگ را سپری کرده است.
شورای جهانی طلا در پایان نوشت که در طول این ادوار نزولی برخی الگوهای مشترک مشاهده شده است. عمده افت قیمت به روند افزایشی "هزینه فرصت" مرتبط با نرخ واقعی بهره و دلار مرتبط است که تحت تأثیر رونق اقتصادی یا افزایش سریع نرخ بهره از سوی فدرالرزرو قرار دارد. در چنین مقاطعی سرمایهگذاران معمولاً به دنبال کسب سود بالاتر به داراییهای پرخطرتر روی میآورند.
به گفته جیا در اکثر پنج رکود بزرگ طلا تنشهای ژئوپلیتیکی کاهش یافته و اقتصادها عملکرد بهتری داشتهاند و این شرایط غالباً با تقویت بازار بورس و دوری سرمایهگذاران از طلا همزمان بوده است.
شورای جهانی طلا در انتها به این نکته اشاره کرد که کاهش شتاب همچنین میتواند به تضعیف قیمت طلا منجر شود؛ به طور تاریخی افزایش فروش طلا توسط بانکهای مرکزی یا خروج سرمایه از صندوقهای قابل معامله طلا فشار منفی بر طلا را تشدید میکند. به نقل از صدای بورس
انتهای پیام/