ضرورت پرهیز از اعمال فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد
tgju
4
1404-04-22 04:21:00

ضرورت پرهیز از اعمال فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد

فارغ از تمامی نکاتی که ممکن است مطرح شود و انتقاداتی که ممکن است به برجام وارد باشد ویژگی بارز این توافق این است که ایران را از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد خارج کرده است. در ماده ۳۹ فصل هفتم منشور سازمان ملل به وظیفه شورای امنیت در شناسایی هرگونه تهدید برای صلح اشاره شده که شامل نقض صلح و اقدامات تجاوزکارانه است و شورای امنیت باید تصمیم‌گیری کند که چه اقداماتی برای حفظ و احیای صلح و ثبات بین‌المللی ضروری است طبق ماده‌های ۴۲-۴۱.

شورای امنیت بر اساس ماده ۴۱ ممکن است تصمیماتی را بدون استفاده از نیروی نظامی اتخاذ کند و از کشورهای عضو بخواهد که از این معیارها پیروی کنند. این معیارها ممکن است شامل تحریم‌های اقتصادی قطع ارتباطات هوایی دریایی و زمینی باشد و قطع روابط دیپلماتیک نیز در این راستا قابل اجراست. ماده ۴۲ فصل هفتم از مهم‌ترین مواد است که به شورای امنیت اجازه می‌دهد اگر اقدامات صلح‌آمیز کافی نباشد از نیروی نظامی کشورهای عضو برای برقراری صلح استفاده کند.

قرار گرفتن یک کشور ذیل فصل هفتم به معنای آن است که این کشور با تحریم‌های سیاسی اقتصادی و نظامی از سوی کشورهای عضو مواجه خواهد شد. تصویب قطعنامه‌ای بر اساس ماده ۴۲ نیز به اقدام نظامی منجر می‌شود. لذا دولت‌ها برای جلوگیری از تحمیل این تحریم‌ها به مذاکره و روابط دیپلماتیک متوسل می‌شوند. به طور کلی قرار گرفتن در ذیل فصل هفتم به این معناست که هر کشور عضو سازمان ملل می‌تواند با استفاده از هر ابزاری با ایران برخورد کند و این برخورد تبعات حقوقی نخواهد داشت.

تحریم‌های ذیل فصل هفتم با تحریم‌های کنونی متفاوت خواهد بود و اگر ایران به این وضعیت برگردد حتی فروش نفت به چین نیز ممکن نیست. کشتی‌های ایرانی در هر بندری ممکن است به عنوان تهدیدی تلقی شوند و کشورهای دیگر این اختیار را دارند که آنها را بازرسی یا توقیف کنند. تحریم‌های بانکی ایران نیز به شدت افزایش خواهد یافت و این تحریم‌ها آثار عمیق‌تری در زندگی روزمره ایرانی‌ها خواهد داشت.

فصل هفتم به قدرت‌های بزرگ اجازه می‌دهد که حتی به برقراری منطقه پرواز ممنوع در بخش‌هایی از ایران فکر کنند و این موضوع دست ترکیه و جمهوری آذربایجان را برای انجام اقداماتی علیه ایران بازتر خواهد کرد. همچنین تهدیدات علیه سوریه می‌تواند برای ایران بیشتر شود و ارتباطات ایران با همسایگان عرب تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. به طور کلی قرار گرفتن در ذیل فصل هفتم ریسک ایران را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد و این وضعیت به اسرائیل نیز اجازه خواهد داد تا اقداماتی علیه ایران انجام دهد.

در پایان شکست دیپلماسی با آمریکا و فعال شدن مکانیزم اسنپ‌بک از سوی کشورهای اروپایی می‌تواند ایران را دوباره به ذیل فصل هفتم ببرد. به نقل از tgju

انتهای پیام/

منبع: tgju
خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما