دلایل نگرانی ترامپ از دلارزدایی چیست؟
توانآپ
2
1403-11-14 16:52:25

دلایل نگرانی ترامپ از دلارزدایی چیست؟

به گزارش توانآپ، رئیس‌جمهور جدید آمریکا در اظهاراتی اعلام کرده است: ما از کشورهایی که به نظر می‌رسد خصمانه عمل می‌کنند، خواستار تعهد خواهیم بود که نه ارز جدیدی برای بریکس ایجاد کنند و نه از هیچ ارز دیگری به عنوان جایگزینی برای دلار قدرتمند آمریکا حمایت نمایند. در غیر این صورت، مشمول تعرفه‌های صد درصدی خواهند شد و باید با فروش محصولات خود در اقتصاد بی‌نظیر آمریکا خداحافظی کنند.

او افزود: اگر اعضای بریکس علیه دلار اقدام کنند، «می‌توانند به دنبال یک کشور ساده‌لوح دیگر باشند!» و «هیچ شانسی وجود ندارد که بریکس بتواند دلار آمریکا را در تجارت بین‌المللی یا هر جای دیگری جایگزین کند و هر کشوری که چنین تلاشی داشته باشد، باید با تعرفه‌های تجاری مواجه شود و با آمریکا وداع کند!»

واکنش روس‌ها به تهدید ترامپ در نخستین واکنش به تهدید ترامپ علیه اعضای بریکس، دیمیتری پسکوف، یکی از مقامات دولت روسیه گفت: در بریکس، صحبتی از ایجاد ارز مشترک نبوده و نیست، بلکه موضوع ایجاد بسترهای سرمایه‌گذاری جدید مطرح است. این در حالی است که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه پیش‌تر اعلام کرده بود: نفوذ دلار در سطح جهانی در حال کاهش است و ابزارهای جدیدی در حال ظهور هستند که هیچ‌کس نمی‌تواند مانع استفاده از فناوری‌ها و ابزارهای نوین شود؛ چرا که طی یک دهه اخیر سهم دلار از ذخایر طلا و ارزهای خارجی ۱۳ درصد کاهش یافته است.

بریکس چه تصمیمی می‌گیرد؟ گروه بریکس در سال ۱۳۸۹ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین تأسیس شد و یک سال بعد آفریقای جنوبی به این گروه اضافه گردید. سپس ایران، مصر، اتیوپی و امارات نیز از ابتدای سال ۲۰۲۴ برابر با دی‌ماه ۱۴۰۲ به جمع این کشورها پیوستند. همچنین اعلام شد که کشور اندونزی نیز از ابتدای سال ۲۰۲۵ برابر با دی‌ماه ۱۴۰۳ به بریکس ملحق خواهد شد. به علاوه، گروه بریکس فهرستی از کشورها را به عنوان شریک معرفی کرده است. حال مهم‌ترین سؤال این است که اعضای این سازمان چه تصمیمی در برابر تهدید ترامپ اتخاذ خواهند کرد و آیا تحت فشار آمریکا تسلیم خواهند شد؟

ترس آمریکا از دلارزدایی مستأجر جدید کاخ سفید نگران دلارزدایی است؛ اما سؤال مهم‌تر این است که چرا کشورها به دنبال فاصله‌گیری از دلار آمریکا هستند. یکی از دلایل واضح این اقدام، استفاده آمریکا از دلار به‌عنوان ابزاری برای تحریم اقتصادی علیه کشورهای مختلف از جمله روسیه، ایران، چین و ونزوئلا در دهه‌های اخیر است. دلیل دیگر این است که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از تجارت جهانی با دلار انجام می‌شود و کشورهای دیگر نگران هستند و تلاش می‌کنند تا ارزهای ملی یا دیگر ارزهای جهانی نظیر یوآن چین و یورو را به عنوان جایگزین دلار در مبادلات تجاری خود به کار ببرند.

رونمایی از رقبای جدید دلار صندوق بین‌المللی پول در گزارشی با عنوان چشم‌انداز سلطه دلار بر ذخایر بین‌المللی کشورها می‌گوید: هرچند به تازگی استحکام اقتصاد آمریکا، سیاست‌های پولی سختگیرانه و افزایش ریسک‌های ژئوپلیتیک به افزایش ارزش دلار کمک کرده، اما در صورت شکل‌گیری بلوک‌های اقتصادی و مالی در جهان، ممکن است برخی کشورها به استفاده و نگهداری از دیگر ارزهای بین‌المللی و ذخایر خاص ترغیب شوند. این گزارش نشان می‌دهد که کاهش نقش دلار آمریکا در ۲۰ سال گذشته با افزایش قابل توجه سهم دیگر ارزهای اصلی نظیر یورو، ین و پوند همراه نبوده است؛ بلکه سهم ارزهایی مانند دلار استرالیا، دلار کانادا، یوآن چین، وون کره‌جنوبی، دلار سنگاپور و ارزهای کشورهای اسکاندیناوی در حال افزایش است. دلیل ورود این بازیگران جدید و جذابیت آن‌ها در برابر دلار را می‌توان به تنوع در ذخایر، بازدهی نسبتاً جذاب و دسترسی آسان‌تر به خرید، فروش و نگهداری این ارزها به لطف توسعه فناوری‌های مالی دیجیتال نسبت داد. در نتیجه، سهم دلار در ذخایر جهانی کاهش یافته است که نشان‌دهنده حرکت تدریجی بانک‌های مرکزی به سمت ارزهای دیگر است. به نقل از صدای بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما