
دکتر فغانی: ضرورت تقویت حضور ایران در بازار ۱۵۰۰ میلیارد دلاری آفریقا
دکتر مرتضی فغانی عضو اتاقهای بازرگانی تهران ایران و آفریقا در گفتوگو با اظهار کرد: برگزاری سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا در تهران فرصتی مناسب برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری با این کشورها بود. وی در حاشیه اختتامیه این اجلاس افزود: قاره آفریقا با جمعیت در حال رشد و منابع فراوان به عنوان بازاری بزرگ برای کالا و خدمات شناخته میشود. با توجه به افزایش قابل توجه حجم مبادلات تجاری در آفریقا تجار ایرانی به برنامهریزی دقیق سرمایهگذاری هدفمند و تسهیلات لازم برای حضور قوی در این بازار نیاز دارند.
فغانی تصریح کرد که سومین اجلاس به همراه جهش قابل توجهی در سطح و تعداد هیأتهای آفریقایی انجام شد که نشانهای از تقویت روابط ایران و آفریقاست. وی اضافه کرد: در مجموع حدود ۵۰۰ نفر در این رویداد شرکت داشتند و برای اولین بار حضور همزمان ۲۰ وزیر از کشورهای آفریقایی به وقوع پیوست.
این عضو اتاق بازرگانی ایران و آفریقا آفریقا را دروازه فرصتها و مسیر تجارت آینده دانست و گفت: برخلاف برخی تصورات آفریقا به عنوان یک قاره فقیر و ضعیف شناخته نمیشود بلکه ثروتمند و موقعیتساز است. او تأکید کرد که یکی از دلایل کمرنگ بودن مراودههای تجاری بین ایران و آفریقا عدم آشنایی هر دو طرف با ظرفیتهای یکدیگر است.
فغانی ادامه داد: قاره آفریقا با وسعتی نزدیک به ۳۰ میلیون کیلومتر مربع حدود یکپنجم از خشکیهای جهان را در بر میگیرد و با جمعیتی بالغ بر ۱.۴ میلیارد نفر سرشار از ظرفیتها و فرصتهاست. پیشبینی میشود جمعیت این قاره تا سال ۲۰۳۰ به ۱.۷ میلیارد نفر و جمعیت شهرهای آن تا سال ۲۰۵۰ سه برابر شود.
وی همچنین به عنوان غنیترین دارنده منابع طبیعی در جهان خاطرنشان کرد که حدود نیمی از طلای جهان و یکسوم کل مواد معدنی دنیا در آفریقا قرار دارد. این قاره ۳۰ درصد از ذخایر معدنی ۱۲ درصد از نفت و ۸ درصد از گاز طبیعی جهان را داراست.
فغانی گردش مالی قاره آفریقا را بالغ بر یکهزار و ۵۰۰ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: با این حال سهم ایران از این بازار تنها ۱.۳ میلیارد دلار است که در سه سال اخیر با همکاری بین وزارت خارجه سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی به دست آمده اما این رقم همچنان ناچیز است و آفریقا قابلیت جذب تمام کالاهای ایرانی را دارد.
او در ادامه گفت: اگر تصمیمات جزیرهای کنار گذاشته شود میتوانیم در بازار ۱۵۰۰ میلیارد دلاری آفریقا سهم بیشتری داشته باشیم. ظرفیت صادراتی ما تا ۳۵۰ میلیارد دلار است و با همکاری سهجانبه میتوانیم در بخشهای کشاورزی درمان معادن نفت و پتروشیمی حضور قویتری داشته باشیم.
فغانی مانع اصلی تجارت دوسویه را عدم شناخت متقابل از ظرفیتهای یکدیگر کمبود زیرساختهای تجاری مانند خطوط کشتیرانی مستقیم و پروازهای فعال و عدم وجود روابط مالی و بانکی قوی دانست و تأکید کرد که متأسفانه ایران تنها یک خط کشتیرانی مستقیم و یک خط غیرمستقیم با آفریقا دارد و هیچ پرواز فعالی نیز با این قاره برقرار نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری برای توسعه روابط با آفریقا انگیزههایی برای رفع این موانع ایجاد شده و رویدادهایی مانند اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا نیز به بهبود شناخت متقابل کمک میکند. به نقل از الف
انتهای پیام/