احیای خودروهای ناتمام در صنعت خودروسازی
صدای بورس
2
1404-02-15 20:56:38

احیای خودروهای ناتمام در صنعت خودروسازی

در حالی که طی سال‌های اخیر تلاش‌هایی صورت گرفته تا روند تولید خودروهای ناقص در شرکت‌های خودروسازی داخلی به‌دلیل مشکلات تأمین قطعه متوقف شود تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد که تولید این خودروها بار دیگر در این شرکت‌ها افزایش یافته است.

ایران‌خودرو در جدیدترین گزارش خود به سازمان بورس اعلام کرده که در نخستین‌ماه سال‌جاری ۱۹۴ دستگاه خودروی ناقص تولید کرده است. سایپا و پارس‌خودرو نیز گزارشی در خصوص تعداد خودروهای ناقص منتشر نکرده‌اند اما شکایات مشتریان از تأخیر در تحویل خودروها طبق موعد ثبت‌نام نشان‌دهنده این است که چالش خودروهای ناقص در سایپا حتی بیشتر از ایران‌خودرو است.

به‌عنوان مثال بسیاری از مشتریان از تأخیر در تحویل خودروی شاهین توسط سایپا ابراز نارضایتی کرده‌اند. آمارها نشان می‌دهد که میزان تولید شاهین در فروردین‌ماه سال جاری حداقل ۴۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. همچنین تیراژ تولید مدل‌هایی مانند تیبا کوئیک و ساینا نیز در فروردین‌ماه امسال حدود ۱۷ درصد افت داشته است. همچنین تولید رانا در ایران‌خودرو متوقف شده و تیراژ تولید گروه پژو نیز ۱۵ درصد کاهش یافته است. بخشی از این کاهش تیراژ به تغییر استراتژی در صنعت خودروسازی و حرکت به سمت تولید خودروهای جدیدتر نظیر هایما و چانگان مربوط می‌شود.

در این شرایط تولید خودروهای ناقص موضوعی نیست که مسئولان سایپا بتوانند آن را انکار کنند. به‌عنوان مثال رضا حسینی مدیر ارتباطات و امور بین‌الملل گروه خودروسازی سایپا اخیراً ضمن عذرخواهی از مشتریان به‌خاطر تأخیر در تحویل برخی خودروها بیان کرد که کمبود قطعات باعث تولید ناقص بعضی از خودروها شده و در حال تأمین سریع این قطعات هستند تا در عرض چند هفته آینده خودروها را به مشتریان تحویل دهند.

وی با تأکید بر اینکه تأخیر در تحویل خودروها به دلیل کمبود چند قطعه جزئی است وعده داد که این قطعات به‌زودی تأمین و خودروها به مشتریان تحویل داده خواهد شد.

با این حال بازگشت خودروهای ناقص به صنعت خودروسازی در حالی رخ داده که در ماه‌های پایانی سال گذشته تعداد این خودروها در انبار خودروسازان کاهش یافته بود و آنها در حال تکمیل خودروهای ناقصی بودند که از اواسط پاییز سال گذشته به انبارها برگشته بودند. اما اکنون نه تنها آمار خودروهای ناقص کاهش نیافته بلکه سه خودروساز بزرگ کشور سال جدید را با تولید مجدد آنها آغاز کرده‌اند. دلیل این بازگشت دوباره خودروهای ناقص به صنعت خودروسازی چه می‌تواند باشد؟

کاهش تولید قطعه

در تمام دوره‌هایی که تولید خودروهای ناقص افزایش می‌یابد مشکلی تحت عنوان کمبود قطعه خود را نشان می‌دهد. بخشی از این کمبود به کاهش تولید قطعات داخلی و بخش دیگر به قطعات وارداتی مرتبط است.

به بیان دیگر در برخی دوره‌ها به‌دلیل کاهش واردات امکان تولید یک خودرو به‌طور کامل وجود ندارد و در برخی موارد کاهش تولید از سوی قطعه‌سازان داخلی مشکل‌ساز می‌شود. مشکلات بزرگ مالی در صنعت قطعه‌سازی که عمدتاً ناشی از مطالبات معوق از سوی خودروسازان است منجر به کاهش تولید شده است.

بدهی‌های سنگین شرکت‌های خودروسازی به تولیدکنندگان قطعه و افزایش زیان در صنعت قطعه‌سازی باعث شده تا تولیدکنندگان خودرو نتوانند قطعات مورد نیاز خود را از تولیدکنندگان داخلی تأمین کنند. دبیر انجمن قطعه‌سازان اخیراً در این‌باره اشاره کرده که توقف خطوط تولید به‌دلیل کمبود مواد اولیه آغاز شده است.

به‌نظر می‌رسد که مشکل تأمین قطعه در ماه‌های آینده یکی از مهم‌ترین چالش‌های خودروسازان خواهد بود.

قطعات وارداتی

در دوره‌ای از تحریم‌ها کمبود قطعه به‌عنوان یک مشکل جدی برای شرکت‌های خودروسازی مطرح بود اما به گفته کارشناسان کمبود قطعات وارداتی در سال‌های گذشته تحت تأثیر محدودیت‌های ارزی بوده است.

آمارها نشان می‌دهد که شرکت‌های خودروسازی از نیمه سال گذشته با محدودیت‌های ارزی مواجه بوده‌اند و این چالش‌های ارزی به ماه‌های جاری منتقل شده است. در این شرایط شرکت‌های خودروسازی باید با شفاف‌سازی بیشتر مشکل تولید خودروهای ناقص را توضیح دهند تا ابعاد بیشتری از ماجرا روشن شود. به نقل از صدای بورس

انتهای پیام/

خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما