
افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار؛ نشانههای گوشت وارداتی کجاست؟
در سالهای اخیر با هدف ساماندهی بازار گوشت قرمز واردات این محصول با ارز ترجیحی در دستور کار قرار گرفته است. بررسی آمارها نشان میدهد که در سال گذشته زمانیکه واردات گوشت قرمز در بالاترین سطح خود قرار داشت تورم آن نیز کاهش یافت. اما اخیراً دولت تصمیم گرفته است واردات گوشت قرمز با ارز ترجیحی را متوقف کند که این امر برای مصرفکنندگان خبر خوشایندی نخواهد بود مگر آنکه تولیدات داخلی با قیمت مناسب در دسترس قرار گیرد.
چرا گوشت قرمز از فهرست ارز ترجیحی خارج شد؟ با حذف گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی دریافتکننده ارز ترجیحی در سال جاری قرار است تمام نیاز بازار از طریق عرضه گوشت داخلی تأمین شود. اما وزارت جهاد کشاورزی بر این باور است که این تصمیم پیامدهایی برای امنیت غذایی کشور خواهد داشت. به تازگی سازمان برنامه و بودجه از تصمیم برای خارج کردن گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی و حذف ارز ترجیحی آن خبر داده است. بر این اساس بازار ایران که نیاز مصرفی و صنعتی آن به گوشت قرمز حدود ۱.۱ میلیون تن برآورد میشود در سال جاری باید به طور کامل به تولید داخل متکی باشد. سوال این است که حذف واردات چه تأثیری بر قیمت این کالا خواهد گذاشت و با کاهش واردات چه سناریوهایی ممکن است پیش بیاید؟
گوشت قرمز یک میلیون تومان نشده است در پایان جلسه هیئت دولت غلامرضا نوری قزلجه در جمع ان در پاسخ به سوالی درباره اختصاص ارز برای واردات گوشت قرمز و قیمت آن که به حدود یک میلیون تومان اشاره شده بود گفت: قیمت گوشت یک میلیون تومان نیست؛ بنابراین در مصاحبهها و سؤالات لطفاً قیمتگذاری نکنید. ما تنها ۸ درصد از نیاز کشور را حداکثر با ارز ترجیحی برای تنظیم بازار تأمین کردیم و نه اینکه تمام مردم بتوانند با ارز ترجیحی گوشت را تهیه کنند. دلایل خاص خود را نیز دارد. وی تأکید کرد که اولویت اول حمایت از تولید داخلی است و در مرحله بعد باید بازار را تنظیم کرد. با توجه به اینکه واردات نیز نیاز به ارز دارد ما با تشکلهای دامداری همکاری کردهایم تا اقدامات لازم را برای تنظیم بازار انجام دهند و در عوض واردات را تا حد ممکن کاهش دهیم.
نوری درباره نظارت بر قیمتها گفت: برخی کالاها که مشمول قیمتگذاری نیستند اما کالاهایی که مشمول قیمتگذاری هستند حتماً از ارز ترجیحی استفاده خواهند کرد. شبکههای توزیع نیز پیش از این ایجاد شده و در حال تکمیل نواقص آن هستیم. کلیه کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد کشور میشوند باید با قیمت مصوب توزیع شوند و نظارت بر آنها نیز توسط کارشناسان ما و با همکاری وزارت صمت و تعزیرات حکومتی انجام خواهد شد.
واکنش بازار به گوشت وارداتی بر اساس آمارهای گمرک ایران در سال گذشته ۲۲۹ هزار تن گوشت قرمز (گوساله و گوسفند گرم و منجمد) با ارز ترجیحی وارد شده که این مقدار حدود ۲۰ درصد از کل ظرفیت مصرفی و صنعتی گوشت قرمز در کشور را تشکیل میدهد. همچنین در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز واردات گوشت قرمز با ارز ترجیحی انجام شده بود که طبق آمار در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۴۸ هزار تن و در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۱۲۹ هزار تن از این طریق تأمین شده است.
بررسی اطلاعات مرکز آمار نشان میدهد که با وجود واردات ۴۸ هزار تن گوشت در سال ۱۴۰۱ بازار در ماههای پایانی آن سال با تنش قیمتی مواجه شد. همچنین در سال ۱۴۰۲ با افزایش ۱۶۰ درصدی میزان واردات نسبت به سال قبل اگرچه قیمت گوشت روند صعودی داشت اما شاهد شوک قیمتی نبودیم.
بررسی متوسط قیمت گوشت در سال ۱۴۰۳ نیز نشان میدهد که باوجود افزایش ۷۷ درصدی میزان واردات نسبت به سال قبل قیمت گوشت قرمز به ویژه گوشت گوساله باثبات مانده و حفظ گوشت قرمز در فهرست کالاهای اساسی به حمایت از معیشت خانوارها کمک کرده است.
سناریوهای حذف گوشت وارداتی شهرزاد مشیری معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در بازدید اخیر رئیسجمهوری از این وزارتخانه نگرانی خود را از حذف گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی ابراز کرده و به پیامدهای این اقدام بر امنیت غذایی کشور هشدار داده است. این هشدار به این دلیل اهمیت دارد که حذف یارانه ارزی به معنای نیاز بازار به تأمین از منابع داخلی است؛ در حالی که هزینه تولید گوشت در کشور با بازارهای جهانی تفاوت معناداری دارد و افزایش تقاضا میتواند به تنش قیمتی در این بازار منجر شود.
به بیان دیگر حذف گوشت از فهرست کالاهای اساسی میتواند موجب افزایش قیمت گوشت شود و این مسئله به طور مستقیم معیشت خانوارها را تحت تأثیر قرار خواهد داد. از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که در شرایط فشارهای اقتصادی هرگونه افزایش قیمت گوشت در سال جاری به کاهش خرید خانوارها منجر شود و در نتیجه از شتاب گرانی آن بکاهد اما نتیجه نهایی این وضعیت نیز تهدیدی برای امنیت غذایی خانوارها خواهد بود.
میانگین قیمت گوشت قرمز در بازار و تغییرات آن نسبت به سالهای گذشته (از ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳) در حال بررسی است. به نقل از مشرق
انتهای پیام/