شناسایی افعی برق‌خوار در ایران
الف
2
1404-02-27 17:51:00

شناسایی افعی برق‌خوار در ایران

گزارش داد: شرکت «توانیر» بر این باور است که «حدود ۲۰ درصد ناترازی برق به دلیل افزایش فعالیت ماینرهاست.» این اظهارنظر به بهمن ماه سال گذشته برمی‌گردد و از آن زمان مسئولان وزارت نیرو اعلام کرده‌اند که با فعالیت‌های غیرمجاز ماینینگ رمزارز مقابله خواهند کرد.

عباس علی‌آبادی وزیر نیرو نیز اخیراً بیان کرده که «تعداد ماینرهای غیرمجاز به‌طور مخفیانه افزایش یافته است.»

دستگاه‌های ماینر ابزارهایی هستند که برای استخراج ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین به کار می‌روند. این دستگاه‌ها با استفاده از توان محاسباتی خود معاملات را تأیید کرده و در شبکه بلاک‌چین ثبت می‌کنند و در ازای این فعالیت پاداشی به صورت ارز دیجیتال دریافت می‌کنند.

انواع مختلفی از این دستگاه‌ها وجود دارد که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خاصی دارند. برخی از آن‌ها با پردازنده مرکزی (CPU) برخی دیگر با پردازنده گرافیکی (GPU) برخی با مدار مجتمع دیجیتال برنامه‌پذیر (FPGA) و برخی دیگر با دستگاه‌های مدار مجتمع خاص (ASIC) کار می‌کنند.

مصرف برق دستگاه‌های ماینر چگونه است؟

یکی از مهم‌ترین معیارها برای انتخاب دستگاه ماینر میزان مصرف انرژی آن است. به همین دلیل این دستگاه‌ها بر اساس میزان مصرف انرژی نیز دسته‌بندی می‌شوند. مصرف انرژی این دستگاه‌ها به طور مستقیم با هزینه تولید ارز مرتبط است به همین خاطر دستگاه‌هایی با مصرف انرژی کمتر از ۳۵۰۰ وات در اولویت قرار می‌گیرند. مصرف برق هر دستگاه ماینینگ معمولاً در مشخصات فنی آن ذکر شده و به وات (W) اندازه‌گیری می‌شود. برای محاسبه مصرف روزانه باید مصرف برق دستگاه را در ۲۴ ضرب کرد و برای محاسبه هزینه ماهانه میزان مصرف را در قیمت هر کیلووات‌ساعت برق ضرب کرد.

اخبار متعددی درباره ماینرها در رسانه‌ها منتشر شده که در یکی از آن‌ها اعلام شده ماینرها حدود ۱۷۰۰ مگاوات برق مصرف می‌کنند که این میزان معادل مصرف برق شهر مشهد و حومه است. در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری رئیس جمهوری وزیر نیرو در مورد وضعیت تولید و توزیع برق و همچنین سخنان وی درباره تهدیدهای پیامکی در رابطه با مقابله با فعالیت ماینرها دستور پیگیری جدی و فوری را صادر کرد.

مسعود پزشکیان بر اهمیت آگاه‌سازی و هماهنگی تمامی مقامات و مسئولان در استان‌ها و شهرستان‌ها در زمینه مقابله با مصرف غیرمجاز برق و به ویژه فعالیت‌های مربوط به استخراج رمزارزها تأکید کرد و بیان داشت که دولت به زودی جلسه‌ای با نمایندگان مجلس برای هم‌فکری و هم‌افزایی در این زمینه خواهد داشت. هدف دولت صرفه‌جویی ۲۰۰۰ مگاوات برق از طریق کاهش مصرف و مقابله با تخلفات است.

برخورد قاطع با ماینرها نیازمند جرم‌انگاری

معاون تجارت خارجی و انتقال شرکت توانیر و مجری طرح رمزارزها در گفت‌وگو با اظهار کرد: «به منظور جلوگیری از این مسائل نیاز به یک قانون محکم داریم و در حال حاضر برای اجرایی کردن آن و ایجاد قانون جلسات متعددی با دادستانی برگزار کرده‌ایم که به مراحل پایانی نزدیک شده است.»

محمد اله‌داد افزود: «فعالیت در این حوزه از سال ۹۸ آغاز شد و در ابتدا افراد بدون هیچ‌گونه ترسی دستگاه‌های ماینر خود را در صنایع قرار می‌دادند اما پس از برخورد با این موضوع متخلفان دستگاه‌ها را در میان ۴۲ میلیون مشترک خانگی تجاری و کشاورزی پنهان کردند.»

بیش از ۵۰ درصد ماینرها در مناطق صنعتی هستند

وی ادامه داد: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیش از ۵۰ درصد این ماینرها در مناطق صنعتی نصب شده‌اند که برق یارانه‌ای برای تولید کالا و مایحتاج دریافت می‌کنند. برخی از فعالان صنعتی از این برق برای تولید رمزارز استفاده می‌کنند.»

رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی ایران در گفت‌وگو با بیان کرد: «ماینرها به دلیل محاسباتی که انجام می‌دهند و نیاز به خنک‌سازی دارند مصرف برق بالایی دارند. بخش عمده‌ای از مصرف برق آن‌ها به خنک‌سازی محیط مربوط است.»

هاشم اورعی افزود: «در حال حاضر دو گروه ماینر در کشور وجود دارند؛ یکی ماینرهایی که از وزارت نیرو مجوز دارند و دیگری ماینرهای غیرمجاز. وزارت نیرو می‌تواند به راحتی با امکانات موجود ماینرهای غیرمجاز را ردیابی کند.»

۲۴ ساعت برای شناسایی ماینرها کافی است

وی تصریح کرد: «با توجه به افزایش ۳۷ درصدی مصرف برق که وزارت نیرو اعلام کرده احتمال می‌رود این افزایش به دلیل استخراج غیرقانونی ارزهای دیجیتال باشد. با توجه به اینکه مصرف برق ماینرها تقریباً در ۲۴ ساعت ثابت است وزارت نیرو می‌تواند به راحتی آنها را شناسایی کند.»

اورعی تأکید کرد: «برخی افراد غیرمستند ادعا می‌کنند که ماینرها ۱۰ تا ۲۰ درصد از برق تولیدی را مصرف می‌کنند که این ادعا قابل قبول نیست. کمبود برق فعلی نتیجه کم‌کاری‌های گذشته است و ماینرها نمی‌توانند عامل اصلی ناترازی برق کشور محسوب شوند.»

وی همچنین افزود: «اگر قیمت برق واقعی باشد چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد و ماینرها با پرداخت قیمت واقعی برق سود متعارفی کسب خواهند کرد. اما در حال حاضر با برق یارانه‌ای این افراد سودهای غیرمتعارف زیادی کسب می‌کنند و بازار سیاهی در این بخش شکل گرفته است.» به نقل از الف

انتهای پیام/

منبع: الف
خانه خدمات وبلاگ جستجو اخبار درباره ما تماس با ما