
تأمین مالی ۵.۸ میلیارد دلاری برای نیروگاهها و حل مشکل ناترازی برق
مهدی غضنفری در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی با عنوان «حکمرانی توسعه: صندوق توسعه ملی و رفع ناترازیها» با ارائه گزارشی از منابع و مصارف صندوق توسعه ملی اظهار کرد: صندوق توسعه ملی در آغاز با سرمایه اولیه ۱۶۸ میلیارد دلار تأسیس شده است؛ اما از ۱۲ سال پیش تاکنون تنها ۱۱.۴ میلیارد دلار به آن اضافه شده و مجموع تسهیلات اعطایی ۹.۳ میلیارد دلار و تاکنون ۱۴۰ میلیارد دلار از آن خارج شده و تنها ۳۰ میلیارد دلار باقی مانده است.
وی در ادامه ترکیب مصارف این اعتبارات را تشریح کرد و افزود: از مجموع مصارف ۱۰۳ میلیارد دلار مربوط به بخش دولتی ۴۵ میلیارد دلار به بخش خصوصی و ۱۰.۳ میلیارد دلار به سایر بخشها اختصاص یافته که مجموع این مصارف به عدد ۱۵۸ میلیارد دلار میرسد. بنابراین موجودی باقیمانده ۳۰.۷ میلیارد دلار و مانده تعهدات ۷.۲ میلیارد دلار اعلام شده و ۲۳ میلیارد دلار نیز برای ارائه تسهیلات آماده است.
غضنفری همچنین به مطالبات معوق صندوق اشاره کرد و گفت: مطالبات معوق صندوق برابر با ۲۰ میلیارد دلار است. او در خصوص اعطا و وصول تسهیلات توسط این صندوق نیز افزود: تسهیلات ارزی اعطا شده ۳۲ میلیارد دلار سررسید ۳۱ میلیارد دلار وصول ۱۱ میلیارد دلار و مطالبات معوق ۲۰ میلیارد دلار است. همچنین طرحهای شرکت ملی نفت ۱۶ میلیارد دلار طرحهای نیروگاهی ۱.۸ میلیارد دلار و سایر طرحها نیز ۲.۲ میلیارد دلار تسهیلات از صندوق توسعه ملی دریافت کردهاند.
وی تصریح کرد: از این تسهیلات ۱۷ میلیارد دلار به نفت و گاز ۸ میلیارد دلار به صنایع کلی ۴.۷ میلیارد دلار به نیروگاهها ۴.۱ میلیارد دلار به پالایشگاهها ۳ میلیارد دلار به پتروشیمی ۰.۶ میلیارد دلار به آب و ۰.۵ میلیارد دلار به حمل و نقل اختصاص یافته است.
غضنفری به عدم بنگاهداری و چابکسازی در صندوق توسعه ملی اشاره کرده و ادامه داد: سه شرکت وابسته به صندوق طبق الزامات برنامه هفتم توسعه ادغام و یک شرکت مالی تأسیس شده است. ضمن اینکه صندوق توسعه ملی در راستای تهاتر مطالبات خود بخشی از سهام ۵ شرکت تولیدی - صادراتی که در اختیار داشته را در سال جاری به ۳ شرکت دیگر واگذار خواهد کرد.
وی در خصوص وظیفه صندوق توسعه ملی در کمک به رفع ناترازیها نیز گفت: تخصیص خطوط اعتباری جدید به بانکهای عامل برای تأمین مالی نیروگاهها به میزان ۵.۸ میلیارد دلار مسدودسازی ۶۰۰ میلیون دلار از طرف بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات به بانکهای پاسارگاد و خاورمیانه و ۵.۲ میلیارد دلار نیز برای رفع ناترازی برق کشور در دستور کار است.
وی یادآور شد که در حوزه زنجیره فنی و مالی تولید برق موضوع بسیار پیچیدهای وجود دارد و تنها افرادی میتوانند این کار را انجام دهند که توان همراهی با رشد فناوریهای نوین را داشته باشند و نمیتوان به هر درخواستی پاسخ مثبت داد.
غضنفری در پایان به سه روش تأمین مالی برای رفع ناترازی اشاره کرد و گفت: استقراض خارجی انتشار اوراق دولتی و جذب سرمایه ایرانیان داخل و خارج از کشور میتواند منابع لازم برای رفع ناترازی برق را تأمین کند. او تأکید کرد که اگر نگاهی بلندمدت نسبت به حضور ایرانیان خارج از کشور برای سرمایهگذاری در طرحهای زیربنایی داشته باشیم و از تجربیات دیگر کشورها بهره ببریم میتوان ناترازیها را برطرف کرد. وی افزود که کشور نیازمند اقداماتی بزرگ است از جمله ایجاد تعادل هوشمندانه و خردمندانه میان حکمرانی اقتصادی و اجتماعی که نیازمند سرمایههای کلان است. به نقل از ایرنا
انتهای پیام/