
افزایش قیمت لوبیا چیتی به 555 هزار تومان؛ قدرت خرید شهروندان به شدت کاهش یافته است
افزایش قیمت اقلام اساسی نظیر گوشت مرغ برنج و ... که از عناصر مهم سفره خانوار محسوب میشوند موجب کاهش و حذف آنها از سبد خرید مردم ایران گردید. در پی این وضعیت محصولاتی مانند حبوبات به عنوان جایگزین با تقاضای بیشتری مواجه شدند. اما این جابهجایی نیز پایدار نماند؛ چرا که بررسیهای میدانی نشان میدهد که حبوبات دیگر به سادگی در دسترس نیستند و بسیاری از شهروندان به تدریج توانایی تأمین آنها را از دست دادهاند.
در بازار خیابان مولوی زوجی سالخورده که به نظر میرسد با حقوق بازنشستگی زندگی میکنند در تلاشند تا نخود و لوبیا تهیه کنند. اگرچه مشکل خاصی در پیدا کردن این اقلام وجود ندارد اما با مشاهده قیمتها به سمت مغازههای دیگر میروند و در نهایت بدون خرید به خانه برمیگردند. یکی از آنها به میگوید: «پیش از عید برای خرید حبوبات آمده بودیم و لوبیا چیتی را کیلویی ۱۰۰ هزار تومان خریدیم. اما حالا فروشندگان به نظر نمیرسد تمایلی به فروش داشته باشند و هر کس قیمت دلخواه خود را اعلام میکند. آیا ممکن است در دو ماه قیمت لوبیا چیتی چهار تا پنج برابر شود؟ کمترین قیمتی که به ما گفتند ۴۰۰ هزار تومان بود اما ما خرید نکردیم چون شاید در روزهای آینده قیمتها کاهش یابد.»
تحقیقات میدانی نشان میدهد که قیمت هر کیلو لوبیا چیتی در سطح خردهفروشیها بین ۴۱۵ هزار تا ۵۵۵ هزار تومان متغیر است. طبق اظهارات فروشندگان قیمت لوبیا چیتی در فروردین بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان بود. همچنین عدس در ماه گذشته بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت که اکنون با نرخ ۱۷۰ تا ۳۰۰ هزار تومان فروخته میشود. لپه هم با بهای ۱۸۰ تا ۲۵۰ هزار تومان در بازار موجود است که حالا قیمت آن به ۲۲۰ تا ۳۳۰ هزار تومان رسیده است. نخود که در گذشته بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان عرضه میشد اکنون حدود ۲۲۰ تا ۲۸۰ هزار تومان است.
در این زمینه حسین فرهادی سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی در ۲۹ اردیبهشت به گفت: «قیمت لوبیا چیتی ناگهان از ۹۰ هزار تومان به ۳۵۰ تا ۳۷۰ هزار تومان رسید. در سال گذشته قیمت عدس نخود و لپه نیز حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافت در حالی که قیمت لوبیا چیتی تا ۳۰۰ درصد رشد داشت.»
براساس دادههای مرکز آمار ایران در فروردین ۱۴۰۴ لوبیا چیتی نسبت به اسفند ۱۴۰۳ با ۱۰.۴ درصد افزایش در صدر جدول افزایش قیمت حبوبات قرار گرفت. پس از آن لوبیا قرمز با ۷.۵ درصد لپه و نخود هر یک با ۶.۳ درصد و عدس با ۵.۵ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند. همچنین در مقایسه با فروردین سال گذشته تنها سیبزمینی افزایش قیمت بیشتری نسبت به لوبیا چیتی داشت.
به گفته سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تغییرات مدیریتی در وزارت جهاد کشاورزی و تغییر وزیر باعث وقفه در روند واردات شد. او توضیح داد که افرادی که تازه به کار آمده بودند تا زمانی که مستقر شوند زمان مناسب برای واردات را از دست دادند. این وقفه منجر به کاهش عرضه برخی اقلام اساسی از جمله حبوبات و بهویژه لوبیا چیتی شد و در نتیجه با افزایش تقاضا و کاهش عرضه قیمت لوبیا چیتی به شدت افزایش یافت. به نقل از tgju
انتهای پیام/