
دانشمندان بریتانیایی موفق به طراحی باتری لیتیومی با توانایی جذب دیاکسید کربن شدند
دانشمندان بریتانیایی موفق به توسعه یک باتری لیتیومی جدید شدهاند که علاوه بر افزایش ظرفیت ذخیره انرژی قابلیت جذب کربندیاکسید را نیز داراست. این باتری به عنوان یک گزینه سبزتر شناخته میشود و ممکن است در آینده از باتریهای لیتیوم-یونی کنونی کاربردیتر گردد.
بر اساس گزارش محققان دانشگاه ساری بریتانیا این باتری لیتیومی را طراحی کردهاند که توانایی جذب CO₂ را دارد. به گفته آنها در صورت تجاریسازی این باتریها نه تنها میتوانند در کاهش انتشار گازهای گلخانهای مؤثر باشند بلکه در محیطهایی مانند مریخ که 95 درصد جو آن را کربندیاکسید تشکیل میدهد نیز کاربرد خواهند داشت. باتری لیتیومی جدید با قابلیت جذب کربندیاکسید به حل چالشهایی مانند فرسودگی سریع عدم شارژ مجدد و نیاز به مواد کمیاب و گرانقیمت نظیر روتنیم و پلاتین پرداخته است.
محققان دانشگاه ساری با استفاده از یک کاتالیزور ارزان قیمت به نام سزیم فسفومولیبدات (CPM) راه حلی برای این مشکلات یافتهاند. با استفاده از مدلسازی کامپیوتری و آزمایشهای عملی این پژوهشگران نشان دادهاند که نوآوری آنها به باتری این امکان را میدهد که 2.5 برابر بیشتر از باتریهای لیتیوم-یونی انرژی ذخیره کند همچنین به انرژی کمتری برای شارژ نیاز داشته و عمر آن بیش از 100 چرخه باشد.
به گفته محققان یکی از بزرگترین چالشهای باتریهای لیتیوم-کربندیاکسید «بیشپتانسیل» (Overpotential) است که به انرژی اضافی مورد نیاز برای آغاز یک واکنش اشاره دارد. این مفهوم مشابه دوچرخهسواری در سربالایی است که قبل از رسیدن به زمین مسطح باید مقدار بیشتری انرژی صرف شود. نوآوری محققان با استفاده از CPM به بهبود این شرایط کمک کرده و به باتری اجازه میدهد در هر بار شارژ و دشارژ انرژی کمتری را از دست بدهد.
از نظر کاهش انتشار گازهای گلخانهای تأثیر این باتریها میتواند قابل توجه باشد. محققان اعلام کردند: «براساس محاسبات تقریبی ما یک کیلوگرم کاتالیزور میتواند حدود 18.5 کیلوگرم CO₂ را جذب کند که معادل انتشار گازهای گلخانهای ناشی از رانندگی حدود 160 کیلومتر با خودرو است.» به طور کلی این ابداع محققان فرصتهای جدیدی برای توسعه باتریهای ارزانتر و سازگار با محیط زیست فراهم میآورد. یافتههای این تحقیق در ژورنال Advanced Science به چاپ رسیده است. به نقل از tgju
انتهای پیام/