
ناامیدی از توافقات صلح: دلایل تسریع تغییر رویکرد آمریکا در جنگ اوکراین پس از نشست استانبول
برای مدتهای طولانی دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق ایالات متحده در تلاش بود تا با حل و فصل جنگ اوکراین یکی از اصلیترین وعدههای خود در زمینه سیاست خارجی را محقق کند. با این حال نتایج ناموفق گفتوگوهای غیرمستقیم بین مسکو و کییف پس از سال ۲۰۲۲ و مذاکرات ناامیدکننده بعدی میان ترامپ و ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه منجر به این شد که ترامپ اعلام کند «این مشکل آمریکا نیست» و تأکید کند که «آنها باید خودشان برای پایان جنگ راهی پیدا کنند». مذاکرات مستقیم یک ساعت و ۴۰ دقیقهای میان نمایندگان روسیه و اوکراین هفته گذشته در استانبول برگزار شد. پیش از این ترامپ تأکید کرده بود که تنها او و پوتین میتوانند زمینه را برای توافقی جامع به منظور پایان دادن به جنگ فراهم کنند. اما به نقل از ۶ مقام آگاه ترامپ پس از تماس تلفنی با پوتین در تاریخ ۱۹ مه به زلنسکی و رهبران اروپایی گفت که روسیه و اوکراین باید خودشان راهی برای پایان جنگ پیدا کنند. این موضع ترامپ به عنوان نوعی عقبنشینی از تهدیدهای قبلیاش علیه روسیه تلقی شد زیرا او قبلاً مسکو را تهدید کرده بود که اگر طرح پیشنهادی آمریکا برای پایان جنگ را نپذیرد واشنگتن با کشورهای اروپایی در جهت افزایش فشار اقتصادی علیه روسیه همکاری خواهد کرد.
پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ ایالات متحده تحت رهبری جو بایدن تصمیم گرفت با حمایت نظامی و اقتصادی از اوکراین و تحریمهای اقتصادی علیه روسیه مسکو را تحت فشار قرار دهد. پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ و بازگشت او به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۵ وضعیت را تغییر داد. ترامپ که در زمان انتخابات وعده داده بود به جنگ اوکراین «در عرض ۲۴ ساعت» پایان دهد رویکرد جدیدی اتخاذ کرد و با اعمال فشار بر اوکراین برای عقبنشینی از مواضع خود در خصوص شرایط پایان جنگ در صدد پایان دادن به جنگ برآمد.
بریجتای برینک سفیر پیشین ایالات متحده در اوکراین در یادداشتی در نشریه فری دیترویت پرس نوشت که از زمان آغاز به کار دولت ترامپ سیاست آمریکا در اوکراین بیشتر به اعمال فشار بر اوکراین معطوف شده است.
ناکامی ترامپ در دستیابی به صلح و تغییر رویکرد او به سمت این ادعا که «این مشکل آمریکا نیست» به نفع روسیه تمام شد. مسکو متوجه شد که آمریکا به دنبال فشارهای جدید نیست و میتواند به اهداف خود در اوکراین دست یابد. مقامات آمریکایی تأکید کردهاند که تحریمهای موجود علیه روسیه همچنان برقرار است و همکاری اطلاعاتی با اوکراین ادامه دارد.
روزنامه نیویورکتایمز به نقل از مقامهای اروپایی نوشت که پیام پنهان تماس ترامپ به زلنسکی این است که دوران دیپلماسی فعال آمریکا و ارسال سلاح به اوکراین به پایان نزدیک میشود. این تغییر موضع ترامپ در حالی رخ میدهد که او در ماههای اخیر به طور مکرر روسیه را تهدید به تحریم کرده بود.
پس از تماس با پوتین ترامپ در اظهارات عمومی و در گفتگو با رهبران اروپایی از تهدیدات خود فاصله گرفت و به نوعی اشاره کرد که تماس با پوتین به پیشرفتهایی منجر شده است هرچند برای اوکراینیها روشن شد که هیچ امتیازی از روسیه دریافت نشده است.
در مذاکرات استانبول اوکراین پیشنهاد آتشبس و دیدار زلنسکی و پوتین را مطرح کرد اما روسیه هر دو پیشنهاد را رد کرد و در عوض خواهان تبادل ۱۰۰۰ اسیر جنگی شد. به نظر میرسد روسها به دنبال ایجاد شرایطی هستند که بتوانند در زمان دلخواه خود از هر توافق صلح خارج شوند.
در نهایت تنها نتیجه مثبت مذاکرات تبادل زندانیان بود که زلنسکی از آن خبر داد. او همچنین تأکید کرد که این توافق ممکن است تنها نتیجه واقعی مذاکرات مستقیم بین دو کشور باشد.
به همین ترتیب در حالی که اروپا به سمت تحریمهای جدید حرکت میکند ایالات متحده به نظر میرسد در جهت مخالف حرکت کند و در پی ایجاد روابط نزدیکتر با روسیه باشد. این وضعیت میتواند شکافهای بیشتری در درون ناتو به وجود آورد. به نقل از tgju
انتهای پیام/