
انتخاب نهایی قربانی توسط اعضای بریکس!
در روزهای ۶ و ۷ ژوئیه (۱۵ و ۱۶ تیرماه) شهر ریو دو ژانیرو میزبان هفدهمین نشست سران گروه کشورهای «بریکس» خواهد بود؛ اجلاسی که با حضور گسترده کشورهای عضو و شرکا از جمله وزیر خارجه ایران به بررسی موضوعات کلیدی اقتصادی سیاسی و فناوری میپردازد. این نشست در شرایطی برگزار میشود که ترکیب بریکس از پنج کشور اولیه به یازده عضو گسترش یافته و کشورهایی مانند ایران مصر امارات متحده عربی اتیوپی و اندونزی بهعنوان اعضای جدید نقش بسزایی در شکلدهی به مسیر آینده این بلوک جهانی ایفا میکنند.
گسترش بریکس نشاندهنده رشد بلندپروازیهای کشورهای جنوب جهانی است. لایرتی آپولیناریو جونیور استاد اقتصاد دانشگاه کاتولیک سائوپائولو در گفتوگو با الجزیره بیان میکند: «بریکس اکنون با حضور ۱۱ کشور نماد مشخصی از رشد آرزوها و بلندپروازیهای کشورهای جنوب جهانی است». او تأکید میکند که این تنوع میتواند دستیابی به توافق را پیچیده کند و تصریح میکند که این روند گسترش نیازمند سازوکارهایی برای حفظ انسجام و کارآمدی است.
از مهمترین محورهای اجلاس امسال تلاش برای پایان دادن به سلطه دلار است. به گفته جونیور هرچند ایجاد یک واحد پولی مشترک برای بریکس هنوز دور از دسترس به نظر میرسد اما حرکتهای قابل توجهی در جهت افزایش استفاده از ارزهای ملی توسعه زیرساختهای پرداخت دیجیتال و پلتفرمهایی همچون «بریکس پی» (BRICS Pay) در حال شکلگیری است که هدف آن کاهش «دلاریزه شدن» اقتصادهاست.
خوزه گومس هاتا پژوهشگر روابط بینالملل دانشگاه فدرال ریو دو ژانیرو به رشد سریع اقتصادی اعضا و اهمیت جمعیتی آنها اشاره دارد و میگوید: «کشورهای عضو بریکس اکنون بزرگترین اقتصادهای در حال رشد جهان را تشکیل میدهند و جمعیت آنها مجموعاً به حدود ۳.۶ میلیارد نفر میرسد معادل ۴۰ درصد جمعیت جهان». او همچنین به رشد اقتصادی هند که سه برابر آمریکا است اشاره کرده و هشدار میدهد که شرایط جهانی پرتنش ممکن است این روند رشد را تهدید کند بهویژه برای کشورهایی مانند چین که به شدت به امنیت جریان انرژی وابستهاند.
محورهای اصلی نشست بریکس ۱۷ شامل موارد زیر است:
- حذف تدریجی دلار و استفاده از ارزهای ملی در مبادلات بینالمللی
- تقویت سامانههای پرداخت دیجیتال از طریق ابزارهایی مانند BRICS Pay
- اصلاح نهادهای حکمرانی جهانی شامل سازمان ملل و صندوق بینالمللی پول
- همکاری در زمینه تغییرات اقلیمی با توجه به میزبانی برزیل از کنفرانس COP۳۰
- تمرکز ویژه بر نظمدهی هوش مصنوعی بهداشت عمومی و مبارزه با تروریسم. به نقل از tgju
انتهای پیام/