
تحلیل تفاوتهای بورس عربستان و ایران: بررسی دامنه نوسان در بازار سرمایه عربستان
در حال حاضر تمامی کشورها به منظور تنوع بخشی به اقتصاد و جذب سرمایههای جهانی در تلاش برای گسترش بازار سهام خود هستند. عربستان سعودی با هدف کاهش وابستگی به نفت و دستیابی به اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ توانسته است بازار بورس خود با نام "تداول" را به بزرگترین بازار در خاورمیانه و یکی از ده بورس بزرگ دنیا تبدیل کند. ارزش کل این بازار که شامل ۲۳۳ شرکت در بازار اصلی و ۲۷ شرکت در بازار موازی است بهطور قابل توجهی افزایش یافته است. در ادامه به بررسی ابعاد اقتصادی عربستان و دلایل موفقیت بازار تداول پرداخته خواهد شد.
تداول به عنوان یک نهاد رسمی بورس اوراق بهادار تأسیس شده و با گذشت زمان و عرضههای اولیه موفق امروز به یکی از نقاط قوت اقتصادی این کشور تبدیل شده است. لازم به ذکر است که بزرگترین عرضه اولیه تاریخ تداول با عرضه ۱.۵ درصدی سهام مبلغی بالغ بر ۲۶.۵ میلیارد دلار را به بازار تزریق کرد. صنایع فعال در بازار تداول شامل گروههای مختلف اقتصادی میشود که بزرگترین شرکتهای این بازار در جدول زیر ارائه شدهاند.
بازار سهام عربستان به دو بخش اصلی و موازی تقسیم میشود. در بازار اصلی شرکتهای بزرگ با ریسک کم و پتانسیل سرمایهگذاری بلندمدت قرار دارند در حالی که بازار موازی شامل شرکتهای کوچکتری است که به دلیل پتانسیل رشد بالا بازدهی بیشتری را در مقابل ریسکهای بالاتر ارائه میدهند.
عربستان سعودی در راستای توسعه بازارهای مالی و تبدیل شدن به یک قدرت جهانی از طریق سرمایهگذاری اهداف ۲۰۳۰ خود را تعریف کرده است. تمایز بازار سهام تداول با سایر بازارهای مالی در اهداف راهبردی آن نهفته است. این بازار با تمرکز بر مسائل محیط زیستی اجتماعی و دولتی فراتر از سود مالی میاندیشد و ضمن توجه به چالشهای جهانی و عدالت بین نسلی شعار پایداری را به عنوان سرلوحه خود قرار داده است. گزارش ۲۰۲۳ این نهاد مالی برای ارتقاء بینش فعالان سرمایه و نهادهای قانونگذار به صورت خلاصه منتشر شده است.
ثبات اقتصادی که یکی از مهمترین نشانههای آن تورم پایین است به همراه باز بودن مسیرهای انتقال پول و تضمین مالکیت خصوصی میتواند از عوامل کلیدی برای جذب و اعتماد به بازار سهام باشد. در مقایسه بین بازار سرمایه ایران و عربستان هر دو کشور سهم قابل توجهی به صنعت نفت اختصاص دادهاند؛ اما شکاف کارایی بین این دو بازار ناشی از عوامل کلان اقتصادی و بینالمللی است. در ایران به دلیل وجود تورم بالا افراد تمایل دارند سرمایه خود را به سمت بازارهای غیرمولد و واسطهگری سوق دهند. همچنین این عامل یکی از دلایل اصلی کندی رشد بازار سرمایه ایران در مقایسه با رشد سریع تداول به شمار میرود.
در نهایت روند تورم در ایران و عربستان بهعنوان شاخصی ابتدایی برای سنجش ثبات اقتصادی و نوسانات کشورها به تصویر کشیده شده است. خط سبز نشاندهنده روند تورم ایران و خط آبی نمایانگر روند تورم عربستان است که هر دو صعودی هستند. به نقل از نبض بورس
انتهای پیام/