
تنشهای زودگذر، چالشهای پایدار: بررسی درگیریهای اخیر در کردستان عراق و مسائل موجود در اقلیم کردستان
با وجود پایان درگیریها میان نیروهای پیشمرگه و عشیره هرکی در منطقه خبات بحران اقتصادی اقلیم کردستان عراق به عنوان عامل اصلی تشدیدکننده تنشهای سیاسی و نارضایتی عمومی همچنان ادامه دارد. آغاز تنشهای اخیر به اختلافات دو عشیره کُرد بر سر مالکیت زمین و مدیریت آبهای کشاورزی برمیگردد. تغییر مسیر یکی از شاخههای رودخانه «زاب بزرگ» در تاریخ ۱۷ تیر دسترسی زمینهای کشاورزی محلی به آب را مختل کرد و این موضوع منجر به درگیری میان اعضای عشیره هرکی و عشیره کوران در منطقه خبات واقع در استان اربیل شد.
در پی این درگیریها که به کشته و زخمی شدن تعدادی از اعضای عشیرههای مذکور انجامید نیروهای پیشمرگه زروانی به منظور دستگیری افرادی که در این درگیریها نقش داشتند به منطقه اعزام شدند. اما برخی از اعضای عشیره هرکی با پرتاب سنگ و تیراندازی در برابر این دستگیریها مقاومت کردند. هواداران یکی از اعضای با نفوذ عشیره هرکی با آتش زدن لاستیکها و مسدود کردن جادهها اقدام به تیراندازی کردند که این موضوع باعث ورود نیروهای کمکی امنیتی به صحنه شد.
این درگیریها دستکم یک کشته از عشایر هرکی و پنج زخمی بر جای گذاشت که تعدادی از اعضای نیروهای پیشمرگه زروانی نیز در میان زخمیها بودند. پس از این حوادث مداخله نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق به کاهش تنشها و پایان سریع درگیریها کمک کرد. وی در گفتوگو با رسانهها از مداخله خود برای جلوگیری از گسترش درگیریها قدردانی کرد.
وزارت امور داخله اقلیم کردستان نیز اعلام کرد که تنشها پایان یافته و اقدامات قانونی برای حل اختلافات آغاز شده است. این بحران فراتر از یک چالش اداری-مالی صرف است و به ابزار فشار سیاسی در منازعه قدرت میان دولت اقلیم و دولت مرکزی عراق تبدیل شده است.
بحران حقوق کارمندان و عدم پرداخت بهموقع حقوق به بیش از 1.5 میلیون کارمند دولتی و بازنشسته جنبههای پیچیدهتری از این بحران اقتصادی را نمایان میکند. تعدد نارضایتیها در این زمینه میتواند تأثیر مستقیمی بر انتخابات پیشرو در عراق داشته باشد. در این میان انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان به دلیل تعویقهای متعدد تحولات جدیدی را به همراه داشته و شکافهای سیاسی در این منطقه را عمیقتر کرده است.
حزب دموکراتیک کردستان و اتحادیه میهنی کردستان در این انتخابات نتوانستند اکثریت را کسب کنند و این امر منجر به شکلگیری ائتلافهای جدیدی شده که میتواند تأثیری بر آینده سیاسی اقلیم داشته باشد. تغییرات ژئوپلیتیک نیز به تحولات در اقلیم کردستان دامن میزند و فضای سیاسی را تحت تأثیر قرار میدهد. به نقل از tgju
انتهای پیام/