
فروش برنج: کشاورزان ۸۰ هزار تومان، دلالان ۲۲۰ هزار تومان!
به نقل از متوسط قیمت یک کیلوگرم برنج در فروردین ماه ۱۴۰۳ حدود ۱۱۵ هزار تومان گزارش شده است. اما بر اساس جدیدترین آمار ارائه شده توسط مرکز آمار طی یک سال اخیر قیمت برنج ایرانی حداقل به ۱۴۶ هزار تومان و حداکثر به ۲۲۰ هزار تومان رسیده است. این امر نشاندهنده رشد حداقل ۲۷ درصد و حداکثر ۹۱ درصدی قیمت متوسط یک کیلو برنج ایرانی در یک سال گذشته است. سوال اینجاست که چه عواملی در بازار باعث این تغییرات شده و آیا این قیمتها پایدار خواهند بود؟
در ایران حدود ۶۵۰ هزار نفر بهطور مستقیم در شالیزارها مشغول به کار هستند. فصل برداشت برنج از بهمن ماه آغاز و تا مرداد سال بعد ادامه دارد. هزینههای کارگری با افزایش تورم روز به روز بیشتر میشود و بهویژه در سه سال اخیر هزینهها به ارقام بالایی رسیده است.
یک شالیکار در سه مرحله زمین را آماده میکند: مرحله اول سه هفته پیش از نشاکاری مرحله دوم یک هفته بعد از شخم اول و مرحله سوم که با استفاده از پادلینگ انجام میشود. پس از این مراحل کشاورز به کودهی و انتخاب بذر میپردازد که معمولاً از بذور سالهای قبل استفاده میکنند.
گزارشها نشان میدهد که برای یک دوره ۱۰ روزه کار بر روی زمین شالی کارگران درخواستهایی تا ۲۰ میلیون و ۳۰ میلیون تومان داشتهاند. بسیاری از شالیکاران برای کنترل هزینهها به استفاده از خانوادههای خود به عنوان کارگر روی آوردهاند چرا که هزینه کارگر به شدت افزایش یافته است.
هزینه زمین به عنوان بزرگترین بخش از قیمت تمام شده برنج تلقی میشود. یک تولیدکننده بذر برنج و نشای صنعتی در این باره گفت: «شخمزنی برای هر هکتار در سال گذشته حدود ۱۰ میلیون تومان هزینه داشته که به ازای هر کیلو برنج ۵ هزار و ۸۵۲ تومان سهم دارد. هزینه نشاکاری صنعتی نیز به طور میانگین برای هر هکتار ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برآورد میشود.»
وی تصریح کرد: «بخشهای مختلف زمین کمی از ماشینها خارج مانده و نیاز به کارگران دارد. همچنین هزینههای مربوط به کود و سموم نیز به قیمت تمام شده برنج افزوده میشود.»
مسئول اتاق اصناف کشاورزی بابل اظهار داشت: «قیمت تمام شده برنج برای کشاورزان در سال ۱۴۰۳ حدود ۹۱ هزار تومان بوده و اکثر کشاورزان محصولات خود را با قیمتی بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش رساندهاند.»
تولیدکنندگان برنج همچنین نسبت به دستورات قیمتگذاری دولتی انتقاد کردند و بر این باورند که قیمتهای دستوری منجر به اختلال در بازار و شکلگیری بازار سیاه خواهد شد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران نیز به برآورد نادرست در میزان تولید داخلی اشاره کرد و تاکید کرد که این مورد به افزایش شدید قیمتها دامن زده است. او به وجود برنجهای وارداتی در گمرک اشاره کرد و خواستار تسریع در ترخیص این محمولهها شد.
در نهایت رئیس اتحادیه صنف بنکداران مواد غذایی تهران از انحصار چند شرکت در بازار برنج و تأثیر آن بر قیمتها سخن گفت و خواستار نظارت بیشتر بر بازار شد. به نقل از صدای بورس
انتهای پیام/