
عربستان در زیر بار سنگین بدهیها غرق شد
در شرایطی بحرانی و در آستانه سفر رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ به ریاض میزان بدهی عمومی عربستان سعودی در سهماهه نخست سال جاری به بالاترین سطح تاریخی خود دست یافت. بر اساس گزارشی که به نقل از بیانیه وزارت دارایی عربستان منتشر کرده است میزان خالص بدهی دولت سعودی در این دوره حدود ۳۰ میلیارد دلار افزایش یافته است. این رقم حتی از اوج بدهیها در دوران همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ نیز فراتر رفته است؛ دورانی که قیمت نفت برای مدتی به زیر صفر سقوط کرده بود.
گرچه رقم ۳۰ میلیارد دلار بهتنهایی ممکن است در مقایسه با اقتصادهای بزرگ چندان بالا به نظر نرسد اما برای عربستان سعودی که تا چند سال پیش یکی از کم بدهکارترین کشورهای جهان بود این میزان بدهی یک جهش بیسابقه تلقی میشود. نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی عربستان اکنون به حدود ۳۰ درصد رسیده در حالی که این نسبت پیش از سال ۲۰۱۶ در محدودهای بسیار پایینتر قرار داشت.
سرعت رشد بدهی بهویژه در کنار هزینههای سنگین پروژههای بلندپروازانهای چون چشمانداز ۲۰۳۰ و کاهش نسبی درآمدهای نفتی باعث شده این میزان بدهی زنگ خطرهایی را برای پایداری مالی دولت به صدا درآورد حتی اگر در مقایسه با بسیاری از اقتصادهای توسعهیافته همچنان عددی پایین تلقی شود.
گزارش نشان میدهد که دولت عربستان حدود ۱۶ میلیارد دلار از طریق بازارهای داخلی تأمین مالی کرده که از این میان ۱۳ میلیارد دلار مربوط به انتشار اوراق بدهی خصوصی است که پیشتر اعلام نشده بود.
همچنین بیش از ۱۴ میلیارد دلار از طریق بازارهای بینالمللی بدهی بهدست آمده است. افزایش چشمگیر بدهی عمومی در حالی رخ داده که ریاض با کسری بودجه قابل توجهی مواجه است و همزمان تلاش میکند تا با میزبانی از رئیسجمهور آمریکا سرمایهگذاریهایی به ارزش یک تریلیون دلار را به خود جذب کند. اما این هدف در سایه رشد مداوم بدهیها و فشارهای مالی دولت سعودی با چالشهای جدی روبهرو خواهد بود. به نقل از جوان آنلاین
انتهای پیام/