
چالشهای پیچیده مذاکرات و تأثیرات آن بر بازار بورس
بخشی از چالشهای اقتصادی کشور ناشی از محدودیتهای بینالمللی ایران است اما بخش دیگری نیز به ناکارآمدی مسئولان اجرایی به ویژه در حوزه اقتصادی و بازار سرمایه بازمیگردد. اکنون وضعیت بورس به نوعی به برجام وابسته شده و بازار سرمایه بیش از عوامل اقتصادی تحت تأثیر توافقهای سیاسی قرار گرفته است. در اوایل هفته گذشته خبری مبنی بر به بنبست رسیدن مذاکرات منتشر شد که واکنش فوری بازارهای داخلی را به دنبال داشت؛ به گونهای که بازار طلا و دلار رشد و بازار سرمایه کاهش یافت. این رفتار به یک عادت نامبارک در اقتصاد کشور تبدیل شده و با وجود شعارهایی که سیاستگذاران در زمینه عدم گره زدن معیشت مردم به مذاکرات میدهند در عمل برنامهای مؤثر به اجرا درنمیآید و به همین دلیل انتظارات تورمی ناشی از عوامل سیاسی تأثیرات خود را بر اقتصاد میگذارد.
در پی تعویق مذاکرات هفته گذشته خروج نسبتاً سنگینی از نقدینگی از بازار مشاهده شد و ارزش معاملات خرد سهام و صندوقهای سهامی که در هفته پیش به سطح ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود کاهش یافت. شاخص کل نیز با بازدهی منفی ۲۸/۰ درصدی در این هفته مواجه شد. اما با اعلام اخبار مثبت از مذاکرات در میانه هفته بازار سرمایه به حالت صعودی برگشت و تقاضا در بازار افزایش یافت. به طور کلی بورسها از جمله بورس ایران در شرایط جنگ و تنش دچار مشکل میشوند اما رشد بورس پس از اطمینان از فضای مذاکرات نشان میدهد که همچنان اعتماد به بازار سرمایه وجود دارد هرچند این اعتماد بیشتر تحت تأثیر عوامل سیاسی است تا سیاستهای اقتصادی.
امیر سیرانی کارشناس بازار سرمایه به عملکرد سازمان بورس انتقاد کرده و گفت: وظایف رئیس سازمان بورس شامل نظارت بر اجرای قوانین هدایت بازار حفظ حقوق سرمایهگذاران و افزایش شفافیت اطلاعات است. با وجود این وظایف برخی چالشها مانند ضعف در کنترل دستکاری قیمتی و تخلفات بازارگردانی وجود دارد. رئیس سازمان بورس باید نظارت دقیقی بر رفتار نهادهای حقوقی و بزرگ بازار داشته باشد اما در بسیاری از موارد رفتارهای دستکاری قیمت و خروج حقوقیها از بازار بدون نظارت باقی میماند.
کارشناسان بر لزوم اتخاذ رویکرد صحیح در بازار توسط سیاستگذاران اقتصادی تأکید میکنند تا اعتماد به بازار سهام احیا شود. طبق آخرین آمار منتشر شده ارزش سهام بازارهای بورس تهران به ۹ هزار و ۸۱۱ همت و ارزش سهام بازارهای فرابورس ایران به ۱ هزار و ۸۵۷ همت رسیده است که مجموع آن به ۱۱ هزار و ۶۶۸ همت میرسد و نسبت به ماه قبل ۱۲/۳ درصد افزایش داشته است. در اردیبهشت نیز روند صعودی شاخص در اکثر روزها ادامه یافته است هرچند صنایع بورسی هنوز با مشکلات سیاستهای مالی دولت مواجه هستند.
حسن حسننیا کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با به وضعیت فعلی بازار اشاره کرد و گفت: بورس در هفتههای اخیر ترکیبی از اعتماد و امید را تجربه کرده و اخبار مثبت بیشتر از منفی بوده است. به همین دلیل توجه بازار به سمت سهامهای کوچک و ارزنده جلب شده است. وی همچنین به تأثیر تحولات سیاسی بر بازار اشاره کرد و دو سناریو برای خروج بورس از رکود پیشبینی کرد. مصطفی ثانیخانی کارشناس دیگر بازار سرمایه نیز گفت که تحقق توافق الزامی برای رشد بورس نیست و حتی در شرایط عدم مذاکره میتوان به رشد بورس امیدوار بود. وی افزود که پیشبینی میشود بازار بورس در سال جاری سود قابل توجهی به سهامداران ارائه دهد و تأکید کرد که هنوز سرمایه جدیدی از مردم وارد بازار نشده است. به نقل از جوان آنلاین
انتهای پیام/